Премини към съдържание

Bobby.bg

Потребител
  • От него общо

    30
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от Bobby.bg

  1. Принципно знам, че се сменят и двете за да няма разлика в силата на осветеност и цвета.

    Да, сега има разлика. Новата лампа свети по силно и е по бяла светлината, а другата по синее.

     

    Забравих да напиша, че лампата бе счупена като я извадиха, но хубавото е, че нямаше попаднали парчета във фара.

  2. Днес се опитах да разменя лампите, но не успях да извадя лампата.

    Махнах черната капачка, освободих следващата част. Вече се виждаше задната част на лампата и предполагах, че с леко завъртане ще излезе, но не стана. Пробвах леко да я издърпам, но пак не стана. Не съм давал зор, за да не прецакам механизма за автоматично регулиране на фара. Видях, че има две болтчета за механизма, но не посмях да ги развия и не знаех дали е необходимо.

     

    Ако някой е правил тази операция, ще съм му благодарен да сподели опита си. Както и от къде е закупил резервните лампи.

  3. Здравейте, днес при пускане на късите светлини едната лампа отказа да запали и си помислих, че е изгоряла. После при проба забелязах, че лампата се опитва да запали в първите секунди и гасне.

     

    Какво мислите, че е?

  4. И при мен се появи тропане в задната част на автомобила и дълго се чудих от какво е, но се оказа, че тропането е от резервната гума. Явно нещо се е разхлабила...

     

    Outlanderа ми е 2007г., 2.0 дизел, на почти 100 000 км.

  5. Здравейте, от скоро ми се появи петно на дисплея, на борд компютъра и най лошото е, че петното с времето става по-голямо.

    Някой имал ли е този проблем?

     

    Съжалявам, че са станали две еднакви теми по невнимание, но невиждам опция за триене...

  6. Здравейте, при завеждане на щетата ми предложиха да си избера сервиз за отремонтиране на щетата. Оказа се, че не е задължително да я вкарам в Балкан Стар , но аз реших да я закарам и да ползвам техните услуги. Те ползват услугите на Мерцедес до тях.

     

    Колата я направиха за 5 работни дни, но като я взех НЕ останах доволен. Като имате предвид, че не беше нещо сериозно. Имам забележки по боята, а да не споменава, че думата напасване едва ли знаят какво е ! Като отворих багажника щях да припадна, целия потънал в някакъв прах и багажника като цяло бе оставен в ужасен вид.

     

    Повече няма да стъпя там!

  7. Ако не се лъжа от форума имаше недоволни от отремонтирането на щети от Балкан Стар, специално за тенекеджия и боядисване говоря . Ще сбъркам ли ако си закарам колата в Балкан Стар?

  8. Здравейте, имам две леки щети по Аутлендъра и понеже не ми се е налагало до момента да завеждам щети и да вкарвам колата в сервиз, моля за малко повече информация относно избора на сервиз...... Колата е лизингова и все още е в гаранция, а каското ми е към Булстрад. Не знам след като автомобила е лизингов и все още не се води на мое име дали мога да избирам сервиз.

     

    Благодаря на отзовалите се колеги.

  9. Днес бях в сервиза на Балкан Стар и определено си развалих мнението за тях!

    Имах записан час за 13:00 ч. и естествено отивам малко преди 13:00 и си чакам. В 13:20 ме приеха и обясних за какво съм там, а именно, че при отваряне на предното стъкло от страната на шофьора има силно тракане. Другия проблем, е че при натискане на спирачките се чува леко стържене.

    Реших да се кача горе в стол ли, кафе ли е и да изчакам там. В 3:30 слизам долу защото ми писна да вися горе и докато си разглеждам долу се засичам с приемчика и той ми казва, че спирачките са добре и най вероятно е попаднала някаква мърсотия .... За стъклото ми казва, че ще поръчат нов механизъм, а до тогава ще ми изключат механизма на вратата. Каза ми, че остава да сглобят врата и са готови. В 4:30 ч.ми казва колата е готова и аз чакам за да си я взема. Вече минава 5 ч. и аз виждам, че колата излиза и вместо да я паркират, виждам как момчето се засилва с колата и спирачки. След което излезна извън паркинга и го няма близо 10 мин. Върна се и вкара пак колата в сервиза. Аз си викам вече какво става тука! Уж е готова, а вися и.... След малко приемчика я изкарва, паркира и ме викна на каса. Там касиерката ме пита дали знам какво дължа, което е доста странен въпрос. Попитах я все пак какво дължа и тя ми казва 18 лв. и ст. При което аз я питам за какво дължа тази сума и тя ми казва, ще викне приемчика да ми обясни! Понеже колата е в гаранция и се очудих, че ми искат пари.

    В крайна сметка се оказва, че стъклото е оправено и няма нужда да поръчват нищо, за което не ми вземат пари, а за спирачките, който в 3:30 бяха добре, а в 5 ч. ги тестваха ми взеха 18 лв и ст.

    Питам ги защо плащам за труд по спирачките, а за стъклото не? Естествено нямаше адекватен отговор, а някви несвързани глупости чух без логика?

    Казах им, че не става въпрос за парите, а е въпрос на принцип. Попитах ги и защо не ме предупредиха, че ще отнеме толкова време, а трябваше да вися с часове и да ми губят времето! Отговорат беше, че не знаели, че ще се забавят толкова.

     

    1. Загубеното време в сервиза + "точността" им на записаните часове!

    2. За мен лично са видяли, че е скъпа системата за стъклото и са я побългарили да работи за да мине номера. Понеже ми каза приемчика, че за сега ще е така и няма нужда, което значи да издържи докато мине гаранциата, а после да си платя както поп.

    3. Парите, който ми взеха лично за мен е просто, че като мина на каса поне да платя някой лев да не си тръгва просто така.

     

    Като цяло си тръгнах подведен, излъган и със загубено време, което струва повече от тяхните жалки 18 лв.

  10. Скоростния индекс не ме притеснява, че е до 160 км/ч. При нормални условия карам с 130-140 км/ч (по магистрала), а за зимни условия не мисля, че бих карал с 160 и нагоре. Избора ми беше между Michelin Alpin 4x4 и Bridgestone Blizzak DM-Z3, но въпреки, че Bridgestone е по твърда мисля, че е по добра за зимни условия от Michelinа. Относно шума до момента не са ми направили впечатление да са шумни и понеже слезнах на 16" и аз мисля, че вози малко по меко.

  11. Аз вече имах "удоволствието" да закъсам на пътя с Аутлендъра. Както си карам и започна да губи мощност да пуши отзад и да прекъсва. Веднага спрях и единственото нещо, което забелязах е теч точно под двигателя :shock: Течността слава богу беше вода :) От там следва пътна помощ до София и така. Това става в петък вечер, а колата е готова в понеделник :) Естествено събота и неделя никой не работи и оставам без кола, което е много неприятно. В крайна сметка се оказа скъсана скоба на маркуч на турбото. Така ми казаха в Стар Моторс. Дано не се случва на другите колеги с Аутлендър.

    Относно маслото не мога да разбера защо не ми казаха, че си гори масло, а ми обясняват, че при някой горяло и да съм го проверявал. До колкото знам тези мотори на VW си горят масло.

    Иначе съм доволен от Аутлендъра, но дано няма други изненади :)

×
×
  • Създаване...