Премини към съдържание

sunes

Потребител
  • От него общо

    42
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от sunes

  1. Привет на всички!!!Възника ми един проблем когато подам контакт стрелката на обортомера отива към 800 оборота(без да е запалена колата)а когато запаля колата(при загрял двигател)стои на 1500оборота.Ако някой може да помогне предварително БЛАГОДАРЯ!!А и да уточня че на слух не ми изглждат високи оборотите.

  2. Здравейте колеги. Отскоро съм щастлив собственик на "Звездичката" :icon_thumbup: . Много съм доволен от колата, кото цяло. Имам един дребен проблем, като включа на задна скорост светлината на задния десен фар не свети. Крушката е здрава, пробвах я. Останалите светлини по фара светят. Ако някой е имал такъв проблем или имате идея каква може да е причината, пишете. Колата е Спейс Стар 1,6 - 2003 г.

    Вземи пробна лампа и виж дали идва ток до фасонката,ако няма ток-претпазител или превкючвателя,който колегата по-горе е показал.Успех!

  3. Точно тази тема зачекнахме с приятелите на кафе. Не знаехме и спекулирахме с предположения. Ако спестяването след приспадане на данъка е 20 лв/година и възнамерявам още 5-6г да е моя колата, това са 100 лв. Колко струва издаването на тази бележка за да си направи човек сметка заслужава ли си акробатиката от разкарването по веригата представител-пункт за ГТП, данъчно?

    Благодаря

    Скоро четох някъде,че от следващата година,ще отпадне облекчението за катализатора.Иначе в Бургас за 1.3 86к.с.-25лв.(за сега)

  4. Понеже моите повдигачи си тропат (на студено) от 2г от както имам Мицку, днеска звънах в Ратола Пловдив и по VIN ми казаха че имам 16 бр (забравих да ги питам хидравлични ли са) и струват 32,20 лв/бр. Не че имам 515 лв за нови, но е добре че разбрах колко тежко ще бъде хорото. Един познат майстор докато си чешахме езиците на мохабет веднъж ми каза, че не е нужно да се сменя маслото в двигателя, но понеже се махат разпределителните валове и ангренажа, последният с ролката е добре да се сменят. Отговарям му че съм минал има-няма 12к, а той няма значение, микро-пукнатини се били образували ужким в ремъка - каза той за този период ;)

    Отвори капачката(където наливаш ДВГ масло)и сам,ще разбереш дали си с хидр. повдигачи(мисля,че до 2000г.юли не са хидр.).А колкото за смяната на ремък и ролка след такъв ремонт,не е задължително(аз на твое място ще сменя само ремъка-така,че ти сам решаваш).Поздрави!!!

  5. Здравейте! От 04 ноември и аз съм в джаза с едно симпатично Митсубиши Спейс Стар 1999-1.3 -16 ... Това е второто ми самурайче след Сузуки Суйфт. За сега се опознаваме взаимно, но първите ме впечатления са отлични. Почвам обслужването му и четенето в темите от раздела. Хайде живи и здрави за сега... :icon_rock:

    Честито колега!Пожелавам ти много безавариини километри,ако си го гледаш :mitsu-smiley:,ще останеш очарован(аз съм същото от юли и съм много доволен)

  6. Здравейте, колеги! Не намерих във форума и в гугъл такава тема, така че ако ми се повтаря темата нека модераторите да я изтрият!

     

    Имам питане за стъпката на резбата на шпилката за закрепване на колелата на Mitsubishi Space Star 1.3 GL 1999г. Трябва ми, за да си закупя секретни гайки, само че

    не знам откъде мога да извлека тази информация. Някой колега дали ще може да помогне?

    Привет!!По-добре си направи секретни гайки при стругар. :good:

  7. Здравейте, от няколко месеца съм собственик на спейс стар 1,3 , 16V, 82к.с ,2001г. Като шофирам по пътища с леки неравности имам чувството че цялата кола се тресе. Вчера пътувахме до кърдажали, бях сложил GPS-a на предното стъкло и го гледам как при някаква неравност се тресе и той. Та ако някой може да каже - това нормално ли е или трябва да водя Мицку на майстор. Нищо не чувам да трака или да има някакъв проблем , ама знам ли ..... Благодаря на отзовалите се предварително!!!

    Направи баланс на гумите и ако няма подобрение тогава тъси проблема другаде(кормилни болтове,шарнири и т.н.)Успех!

  8. Здравейте колеги,

    Сутринта бях на автомивка. Напръскаха я с бяла пяна (нещо като шампоан), а после с мека четка хубаво я разтъркаха. След обед изваждам приготвените зимни стелки тип лодки и какво да гледам, оранжавее мъничко от към шофьорската врата ръба :mad: . Помислих си колата да не е пребоядисана, но по-вероятно е да е ръждичка. Изрових от сайтовете за коли Мицку с отворена врата да покажа къде е Цък. Не е цяла вертикална ивица от горе до долу, а тук там. На фона на стария ми опел това е бял кахър, но мисля че е добре да я види майстор тенекиджия/бояджия и то преди сега дъждовете.

    Привет колега,не ти трябва бояджия,продават в малки шишенца"преобразувател за ръжда"( не поврежда боята),нанасяш от него върху ръждата и след 24часа, може леко да китосаш(ако има нужда)след това да боядисаш със спрей(правят твойта боя и я зареждат във флакон).Успех!!! :icon_thumbup:

  9. Термина най-подходящо не е пълен. Множество фирми производителки имат масло за този тип френски ск.кутии JB3. Генералното изискване е SAE 75W80 + API GL4+. Харесващ си марка масло, търсиш в онлайн каталога им и разбираш кое от гамата им е правилното.

    Поздрави

    Благодаря колега(бях се отчаял,дали някой,ще ми отговори на въпросите)!!! :icon_bye:

  10. Привет!Преди да задам поредните въпросчета,искам да ви кажа,че мойто Старче няма хидр.повдигачи,не ми трябваше VIN номера за да разбера,просто отворих капачка за наливане на масло/ДВГ/и видях,че съм с кобилици,чак тогава разбрах, колко глупав е изглеждал въпроса ми(ама кой да се сети по-рано:icon_doh:).

    Сега към върос 3.номер на лагери предни главини(и на коя фирма са за предпочитане)4.номер на лагери задни главини(предпочитана фирма).4.какво масло е най-подходящо за скоростната кутия(да се намира на пазара).За сега са това въпросите,БЛАГОДАРЯ ви предварително!!! :icon_clap:

    VIN номер XMCLNDG1AXF001543

  11. Колега ти от Бургас си имаш по близко майстор тук в Пловдив той работи със "здравна "каса и определено няма да ти оперира здравия крак :icon_thumbup:

    Привет колега!Би ли споделил,кой е този "доктор".Предварително БЛАГОДАРЯ!!!

  12. Здравейте, прави ми впечатление,че като почнаха студовете при движение по инерция ми държи към 2200 оборота, то е ясно че още не е загряла и работи на по-високи обороти,но 2000 об. са си доста та искам да питам знаете ли някои майстор които е в час с Митсубишитата в Плевен,че да я закарам да каже какво става.Колата е Спейс стар 1.3

    Привет ,колега!Искам да ти кажа,че и моето :mitsu-smiley: се държи по същият начин(даже стига и 2500 об.)и ще е хубаво някой ,който знае да сподели.

  13. Стана ми ясно, че няма как да се размине и ще ходя при "доктора" в София. Още не съм отишъл тъй като сега нямам тази възможност, но до месец ще се постарая да я свърша тази работа. Поздрави :)

    След като минеш прегледа на "доктора",пиши дали си доволен и ако си ,напиши и адреса ,работи ли със здравната каса(имам напредвид да не реже главата от кръста),дано се разминеш по най-тънката лайсна-тоест най-евтино.Пожелавам ти късмет!

  14. Здравейте, колеги.

    От три месеца съм с газов инжекцион Фобос 2 монтиран от мен с помощта на един приятел и реших да споделя какво съм сътворил. Надявам се да съм полза и на други ентусиасти решили да си монтират газовата уредба сами. С тези редове съвсем не претендирам, че съм специалист по газови уредби.

    Поради обемността на информацията ви предлагам препратки с всички материали които съм събрал.

     

    -Описание: http://share.cx.com/RMRQNF файла е в PDF формат.

     

    Останалите файлове са саморазархивиращи

     

    -Използвана документация http://share.cx.com/C9fVmh

     

    -Снимки монтаж http://share.cx.com/wry5y2

     

    -Снимки на софтуера http://share.cx.com/9rqRzW

    Супер колега,справил си се страхотно!!!

  15. Извинете ме, че съм малко извън темата, но моят автомобил(Спейс Стар 1.8ГДИ 1999г.) има ,по мое мнение, малко странно поведение при оборотите на празен ход. На загрял двигател оборотите постоянно се клатят между 750 и 400(на око някъде толкова, все пак няма скала под 1000 об/мин). Това нормално ли е или ще трябва да търся специализирана помощ. Колата не гасне по светофари или нещо подобно.

    Не чакай повече а отивай на "доктор". В София и Пловдив има подходящи "доктори".Аз още търся подходящите в Бургас,но най-вероятно,ще ходя до Пловдив или София ако се наложи(дано не се стига до там),тъй като не обичам,кой да е да ровичка по колата ми.

  16. Най-точно е по номер на рамата, но 1,3 Space Star до Юни 2000г са без повдигачи, след това вече са с хидравлични повдигачи.

    Много БЛАГОДАРЯ!!!Да Ви кажа,че когато взимах колата от автокъщата "Х" на стъклото пишеше сеп.2000г.,обаче отивайки вече в офиса да я прехвърим на мое име,видях,че в докуметие пише октомври 99г. но толкова се бях навил да я взема,че не ми пукаше за няколкото месеца разлика.Отново БЛАГОДАРЯ за отговора,защото на "ЯПОНКИТЕ" :mitsu-smiley: съм още доста бос и очаквам от такива колеги като тебе да понауча нещичко,за това утре ще напиша VIN номера и кой с кавото може да помага! БЪДЕТЕ ЩАСЛИВИ!!!

  17. Когато си купих Спейса преди време бях малко разочарован от ,,простия" плафон, който бяха монтирали Японците на сравнително нова година кола (има къде по стари автомобили на които плафоните в купето им са с контролери и изгасват и включват плавно с отваряне и затваряне на вратите. В интернет има много схеми на плафони с плавно включване и изключване но при всички които открих трябваше да се прекарват допълнителни кабели, което е малко не удобно. Затова си направих един тестов ,,умен'' плафон , който го монтирах на моята кола и се указа, че работи много добре и не изисква допълнително прекарване на кабели. ,,Умния" плафон има следните функции:

    • При отваряне на някоя от вратите на автомобила, крушката на плафона се задейства с плавен старт.

    • При затваряне на вратата крушката изгасва плавно при не запален двигател, като това време на изгасване може да се настройва с помощта на бутон от 5сек. до 60сек.

    • При затваряне на вратата и при запален двигател плафона изгасва плавно на момента ( следи напрежението на алтернатора, като това напрежение на изгасване може да се настройва от 12.5V до 14.5V.

    • При отворена врата и светещ плафон с продължителност повече от 10 минути автоматично изключва захранването към крушката.

    Със снимков материал нагледно ще се опитам да покажа цялата процедура за монтажа на модула.

    http://s2.ipicture.ru/uploads/20130930/bw2YOiWo.jpg

    Сваляме с пръти или малка отвертка двете капачета след това сваляме двата болта с които е закрепен плафона за тавана.

    http://s2.ipicture.ru/uploads/20130930/l1hqV0JR.jpg

    Кабелите поне при мен са така червен/черна лента е постоянен +12V, червен/зелена лента е маса от бутоните на вратите

    http://s2.ipicture.ru/uploads/20130930/F6wJeuYG.jpg

    С малка отвертка натискаме пластмасовия зъб, който държи кабелните обувки в буксата и ги изваждаме от бялата букса.

    http://s2.ipicture.ru/uploads/20130930/onjcfHUj.jpg

    След това с кабелни обувки се правят връзки ( единствено се запоява един кабел +12V от плафона със +12V на модула )

    http://s2.ipicture.ru/uploads/20130930/zMNvTG2k.jpg

    Масата на модула се закрепва за единия болт на който има минус от където се захранва плафона.

    http://s2.ipicture.ru/uploads/20130930/aN2a61yP.jpg

    Модула се побира между тавана и кората той е с размери 5см Х 3см. След това по обратния ред си събираме всичко и резултата е следният:

    Video

    Ако някои се интересува от такъв модул има два броя налични. Цена им е 20лв. за модул.

    Супер си колега,но да беше направил и една снимчица на самия модул!

  18. 1.Ами мойто Спейс Старче например.

     

    2. http://www.space-star-club.ru/index.php?showtopic=259&st=0

    Голямо БЛАГОДАРЯ колега за полезната информация!!!Попитах за повдигачите,защото няколко "МАЙСТОРА" ми казаха,че съм с хидр.повд. и аз реших да попитам по магазините(по.точно в 2)за цената им а от ми казват,че мойто Старче няма такива.Още веднъж БЛАГОДАРЯ за бързия отговор!!!

×
×
  • Създаване...