Премини към съдържание

Bogdan Hlebarov

Член на клуба
  • От него общо

    243
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    1

Мнения публикувани от Bogdan Hlebarov

  1. И аз благодаря на всички присъствали за поредната незабравима емоция, която изпитах благодарение на вас!

     

    Чакам снимков и видео материал, особено AC/DC хорцето. :)

     

    Изнасяне на тортата: Торта 15-ти РД

    ПП: Не успях да хвана Колев, как измъкна от колата свещичките "1" и "5" :)

     

  2. Пуууууу, това пък ми е съвсем близо, нема се оарчвам за бензинец....

     

     

    Ех, Ице, ГТ-то докато мине от единия ръкав през другия, че и по баира на Дебел Дял, цела туба ще ти глътне, ама вземи та пазари поне половината в ракийка :)

     

    П.П. Тази година ще почерпя като дойда, ако не ми мине котка път де

     

  3. След две години опит със всесезонни Дебица като беден студент в ТУ-Габрово преди доста годинки!

    Искрено се надявам да не повторя това шофиране!

    Към момента Лансъра в сняг не се кара/поради терена на който живея няма прибиране при натрупал сняг/ и стой само с летни!

    Паджерото от 2010година се кара с зимни и летни на два комплекта джанти независимо от предимно градското с малки изключения за извън градско.

    За мен лично-два комплекта гуми /зимни и летни/ на отделни джанти по възможност!

    За жалост сезоните в БГ и температурите не са толкова близки за да може с нещо всесезонно при активно шофиране.

     

    Късмет в избора! :icon_thumbup:

     

    Пробвай TOYO ? След vario V2, карам с Celsius тази зима и съм супер доволен.

     

  4. Напомням на колегите от София, че срещата е утре пред НИМ 28 Януари (Неделя) в 14.00 часа.

    За колко човека да запазя маса? http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/drinks.gif

     

    Като гледам активността, май пак ще си намерим масичка без проблемhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/huh.gif

    Аз съм на линияhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_drunk.gif

  5. Е хайде най-сетне да се видим, че от седмични, срещите станаха годишни, а тази година прескочихме празниците.

     

    П.П. Срещата е за всички колеги, не само от София, а за разлика от Великденската среща - притежаването на http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gif е задължително.

    http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_thumbup.gif

  6. Здравейте колеги,

    Направих стикери за външно лепене. Стикерите са 2 цвята с бял надпис Mitsubishi и с черен. Може да се лепят и по стъклата и по боята.

    Цената на 1 стикер е 1лв

     

    Да хвана промоцията :)

    Пускай по Еконт до офис Симеоново - 20 бр. черни и 20 бр, бели

     

    П.П. Ако не си забелязал, като Вальо телефона ми - 0878022101

  7. Да изтупаме темата. Тук можем да видим 3 мотора почти еднакви на външен с еднакви характериски и параметри.

     

     

     

    http://www.img-share.eu/f/images/429/20130706_171107_HDRuV6iI4M.jpg

     

    Хюндай и КИА са ясни - баща и син.

    В далечната1988 политиката на Япония за развитие на региона въведе (най-естествено) върховата Японска технология първо в Корея а по-късно в Малайзия, Тайланд и пр.

    Та двигателите са съвсем еднакви, дори помня, как появата на първото "Пони" на българския пазар беше с 12-клапановия бензинов мотор 1.5 на Митсубиши, а след това същия, но вече произведен от Хюндай.

  8. защото ми казаха че е работил до последно и е за дозареждане.

    благодаря.

     

    По принцип "климатикаджиите" имат "едни такива устройства", закачат ти инсталацията, изтеглят фреона, претеглят го и при създадения вакуум се определя степента на херметизация. И т.н. се определят и локализират пробивите. Това ми се струва стандартна процедура и върши по-добра работа от "казал-рекъл". Имам спомен, че при мен излезе ок. 60 лв с фреона и смяна на О-пръстени на двата конектора при дехидратора.

  9. Колега, алуминий се заваря, това със смоли и лепила са глупости. Ако човека е с добър апарат и чува петела (като един приятел тука) заваря даже и кенчета от бира :icon_n_king:

     

    Заварява се и то добре, даже и се огъва. Ако идваш към София имам двама познати, които само с това се занимават. Ако конекторите към дехидратора изпускат - сменяш О-пръстените или отиваш при този дето ти го е пълнил, той знае какво да прави.

     

    П.П. Имам само един въпрос - защо преди да го напълни не провери инсталацията в режим на вакуум тест?

  10. Здравейте та проблема е следният: днес с надеждата че с нови гуми всичко ще е ок, понеже бях с едни много зле та си купих две нови за предни, монтажа ми го прави приятел пред мен и изправи едната джанта малко и направи перфектен баланс.., тръгвам и до 100 колата спи, след това започва едно тресене като на моменти чак ме притеснява (с предишните гуми се появи това и се надявах да е от тях), при връщане или задържане на газта обаче колата пак вози супер, при подаване на газ обаче си ебава майката. Та какво би могло да е и някой имал ли е подобен проблем?!

     

    Само при подаване на газ ли е? Пробвал ли си след ускорение да изключиш от предавка? - спира ли? ...

  11. Обяснявам веднага - при Галанта, а и доколкото съм гледал по-нови изпълнения на Митсубиши - има т.нар. модул за енергийна ефективност, който се грижи освен за плавно гасене на интериора и пр. глезотии и за контрол на консумацията в отделните токови кръгове: това си е чист контрол на тока. При Галанта например, всичко работи до над 9.7V, което пък се контролира от същия модул, но се ползва информация от ШИМ на елктрониката за зарядка в напреженовата верига на изправителния блок (почети всички коли ползват 3P генератори и схема Иларионов на изправителния блок). Като цяло контрола по ток е елементарен, когато контурите са правилно разделени - просто напрежението на възбуждащата намотка на генератора е точно пропорционално на тока на заряд, с изключение на оборотите под 850, където синусоидата на генератора се изражда (Сплесква се отгоре) при по-голяма консумация. Затова писах и по-горе - препоръчително е когато карате предимно в градска среда с много "стоене на място" да зареждате акумулатора 1-2 пъти годишно на външно зарядно при същите условия.

    За константния ток - това е така, но най-добър режим и дълговечност този тип акумулатори добиват при зарядка с константен ток и задължително нефилтрирана дву-полу-периодна синусоида. Те имат много голямо преимущетво пред всички останали - работят в много голям температурен диапазон и могат да издържат кратковременни(от порядъка на минути) токове ок. 100 пъти номиналния и точно това ги прави незаменими повече от 70 г. в Автомобила.

  12. Сега остава да разберем тези "смарт" системи в коя совалка са ги вградили Японците, защото аз лично не се сещам за чак толкова сложен и технологичен Японски автомобил (изключенията се броят на пръсти).

     

    Алтернатори и релета като описаното (смарт) се ползват от около 30 години от всички производители на автомобили (производители на алтернатори е по-точното). Не са малко случаите на ползване на алтернатори Mitsubishi от доста Европейски производители, но не са редки случаите и на алтернатори Valeo в автомобили на Японски производители. Все пак производителите на алтернатори са 10-тина фирми в световен мащаб и не произвеждат чак толкова конструктивно различни алтернатори. При оловните акумулатори ползвани за автомобили, най-големия плюс е устоойчивостта им на заряд с ток доста по-различен от номиналния - без това да влияе на живота им. Най-големия им проблем е разреждането и съхранението им в продължителен период в такова положение (автомобила не се ползва продължително време). А всичките тези ситеми управляващи алтернатора през ECU ги ползват за да намалят консумацията на енергия от алтернатора когато не е необходимо (теоритично би трябвало да доведе до по-малък разход на гориво и от там екология).

     

    Ето какво са казали за Галант (защото се изписаха даста общи приказки, граничащи с фантастика):

     

    Pic.jpg

     

    Очевидно е, че не можете да четете:

    1. Погледни в спецификацията не на зарядката, а на акумулатора - просто е - препоръчват ти определени типове (не МАРКИ!) акумулатори - затова Японците са по коректни - и електрониката за заряд има една единствена функция да поддържа тока на зарядка един и същ при различна консумация - доколкото и ако може!

    2. Напрежението на заряд има значение само при LI-I акумулатори, при електролит киселина или основа, какъвто и да е типът единствено значение има ТОК-а на заряд, а напрежението следят тези, които не могат друго - то е много приблизително пропорционално на тока и зависи от капацитета и "Заряда" на акумулатора.

    3. Като впишеш в регистрите на ЕКУ-то марката, какво ще прави зарядната електроника?! - точно нищо, защото дори феноменолно калпавите марки Бош и Варта произвеждат 3 типа стартови акумулатори, които се зареждат и ползват по коренно различни начини. Или може би, марката ще определи часовете експлоатация и ЕКУ-то ще те подсеща за смяна.

    За ползването на така наречен "Смарт" има данни от 1975г. именно в митсубиши.

    А с фантастиката граничат твоите твърдения за "Умни" зарядни - както писах по-горе - проблема с аутотюнинг на акумулатор не решен теоретически и няма особени надежди за това (справка публикации в инженеринг ревю на водещи фирми(нито една европейска!) за производство на електромобили)

     

    П.П. Най-неграмотните в производство на електроника и софтуер са западно- и централно-европейците, ако имат нещо произведено - то е откраднато, видяно или в най-добрия случай с платен патент.

    Преди доста време ви съветвах да четете истинската информация за инженерните иновации, а не документация на автомобил, която при европейските производители е 100% рекламна брошура.

  13. Не съм съгласен с теб. Всички съвременни автомобили си следят и управляват напрежението на заряд(battery management), дори някои изискват при смяната на акумулатора да се въведе в ECU-то. Всеки производител си избира как да управлява зареждането, затова различните марки имат различно напрежение на заряд(в установен режим), така че в общия случай напрежение от 13V до 15V е в норми. Освен това вече почти няма кола която да не може да си захрани консуматорите.

     

    Така е - именно затова хубавите акумулатори не стават за европейски коли, тъй като системите им за зарядка са направени за конкретни акумулатори и изобщо не правят никакъв мениджмънт (и не е необходимо). Елементарна проверка си направи - купи си висок клас високоенергиен стартов Хитачи 60Ah (в интернет ще намериш продуктов номер) постави го на върхов модел от коя да е немска марка коли и ако системата за зарядка разпознае ток на зареждане над 3А (а нормалния за този клас е 6.5А), аз лично ще сменя колата си с немска напр. Голф и ще отида да живея в Перник. Още не е измислен теоретично начин за аутотюнинг на акумулатори, камо ли на практика осъществено. Пак повтарям: Ако зарядката не е нормална, или сменяш акумулатор или електрониката за зареждане()може и колата).

  14. Зависи и още как. Различните автомобили имат различни системи за зареждане и не зависи от това дали е японски акумулатора. Специални изисквания към акумулатора имат автомобилите изискващи AGM акумулатор и start-stop системите.

     

    Абсолютно не зависи - системите за зареждане се правят за конкретен вид и капацитет акумулатори, обикновено най-популярните и при смяна на типа акумулатор се сменя и зарядката. Все още не е влагана в автомобил електроника с т.нар. "Аутотюнинг", а и не е необходимо. Та както писах по-горе, правилното зареждане се определя единствено от тока и зависи единствено и само от конкретния акумулатор - ако "системата на автомобила" не може да го осигури сменяте едното от тях. А за популярните акумулатори на пазара по- лесно е да се следи напрежението, което е приблизително показател за тока на зареждане и ако се движи в тези граници (13.2 - 14.4)V може да разчитате на нормална работа и приличен експлоатационен срок. Ако ли пък имате добавени консуматори (напрежение под 12.7V за по-продължително време) и тока на генератора не е достатъчен за нормално зареждане, просто периодично проверявате капацитета на акумулатора и при нужда зареждате на външен токоизточник.

  15. Не е точно така. Галанта спокойно може да зарежда до 15V в студеното(справка manual-a), а колите които зареждат под 13,8V(при празен ход+консуматори) се броят на пръсти.

     

    Напрежението върху акумулатора определя тока на зарядка, а той се определя единствено от вида на акумулатора и изобщо не зависи от вида и марката на колата.

    Напрежението на празен ход на зареден оловен акумулатор е не-повече от 12.6V, така че ако волтметъра показва дори 12.7V, то режимът е "зареждане", както и при 20V - също е зареждане, но придружено и от разграждане на клетките.

    Относно описаното зареждане при 15V, то се отнася до гамата японски акумулатори, които допускат по-голям ток на заряд при ниски температури, поради по-голяма височина на клетката, водещо до по-бързо топлоотдаване. Това предопределя и по-големия максимално допустим ток на консумация.

  16. ...само дето пак ще имаш проблем с този алтернатор......покарай го примерно седмица, после на загрят мотор и пр. ход замери зарядното напрежение, и виж дали е 14 волта, ако е под 13.7(а то ще е и по малко ) значи релето не е за този алтернатор.....и пак ще ти пада акумулатора, макар и да не светят лампте на таблото....радостта ще е малка......

     

    Малко да добавя към колегата Пламен: Нормалната зарядка за Pb-акумулатор е при напрежение 13.4 - 14.2 V. При зареден такъв е допустимо при малки обороти напрежението да слиза под 12V при голяма консумация (при малки обороти, независимо че генератора ти е трифазен, не е възможно да поддържа номиналния си ток), но важното е при обороти над 1000 да се движи в горните граници и никога да не превишава 14.2 V. Това ще осигури нормална работа "заряд/разряд" на акумулатора. Иначе казано от консумацията ти зависи избор на капацитета на акумулатора и от там - алтернатор. а релето трябва да е такова, ч да спази горе-описаното.

  17. ...чистокръвен СУВ, нищо общо с джипка, малко ме натъжава това решение на Мицу, ама кво да правиш, явно това се търси ...

     

    За тези, които търсят SUV - отлично решение; има и ASX. По отношение на "джипките" има световен лидер - Паджеро.

×
×
  • Създаване...