Премини към съдържание

out2007

Потребител
  • От него общо

    31
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от out2007

  1. Здравейте.Наблюдавам от известно време "потракване" на студен мотор на място. Като загрее мотора, тракането почти не се чува. Интересното е, че след запалване първите 5-6секунди не се чува, а след като "нещо" заработи което ми бяха казали, че е ЕГР-а, тогава започва.

  2. Аз го взех от 70 на 65 защото бяха последна партида от предишния фейс. Сега този най новия топа е 80. Той има някой глезотии повече. Подгрев волан, ел ръчна спирачка, подгрев чистачки, 360 камера което за мен е мн полезно. Но най важното в топ оборудването е че подобрено 4рното. Мисля че вече има лсд на предния диф. Не съм много запознат. Питай ги подробно. Чух също че още са подобрили окачването и шумоизолацията. Мен много ми харесва предницата с лед фаровете. На мойта фаровете светят много добре изключително широко. на новия е възможно да са още по добри

  3. От август 2015г. карам лендър дизел автомат топ оборудване. Не най последния фейс а предишния. 45к км засега. Без забележки. Преди това имах стария лендър 2007ма с ваг мотора. Продадох го на 150к км. Джипа беше железен макар и много пластмасов до последно абс нищо не скърцаше. Най големия му проблем ваговия кенефски мотор. Ядове колкото искаш. Имал съм и други автомобили все нови от ваг групата и смело мога да кажа че тоя концерн е направен да изтезава клиентите си! Пълна трагедия са! Та по темата. Новия лендър е на много по високо ниво. Шумоизолация, комфорт возия и вървеж даже. На пръв поглед интериора създава впечатление на постен но далеч не е така. По въпроса с разхода не искам да влизам в спорове щото ще се скараме. Изобщо забравете сравнения на леки автомоболи със сувове и джипове. И такива генерални заключения като Митсубиши не са икономични автомобили също не е правилно. Харчат си нормално за сегмента.

  4. Mitsubishi Outlander 2.0 Di-D декември 2007. ПЪРВИ собственик, закупен от Балканстар. Най високото ниво на оборудване Instyle+. Сервизни документи и фактури. Напълно обслужен преди 3000 км ремък, ролки, масла и филтри. Каско до октомври 2015. Снимки и инфо - > http://www.mobile.bg/21434723443387810

  5. Здравейте. Някой дали е имал следния проблем: палиш и веднага изгасва.Така няколко пъти докато тръгне. Дава грешка на датчик разпределителен вал. Сменям го и пак същото, даже дава и на датчик колянов вал. Съвпадението е че и автопилота не работи явно проблема е общ.

  6. След като свалиш черната капачка нищо друго не се развива. Целия баласт вътре се завърта. Погледни си в книжката там е описано. В балканстар едната крушка е 340 лв. Иначе се намират на цена делено на 3 на тази :)

     

    Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

  7. Аз имах в предвид 235/5518 не на 50. На 50 са по ниски. То си е съвсем друг размер. Карай си или със стандартния или с 235/55. А цената при различните размери зависи дали е по разпространен размера или е рядко използван/купуван. Т.е по нестандартните размери са по скъпи. Явно 235/55/18 се ползва от повече производители

     

    Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

  8. Здравейте. Имам следната идея: на аутлендъра много ме дразни фабричния аудио плеър нищо не се вижда на това екранче от както го взех преди 6 години се псувам що не го поръчах с навигация. Видях в една тема един пайнер вграден. Въпросите ми са два:

    1.Мога ли да го махна и да се сложи навигация или плеър. Гледам обаче че този фабричния плеър върви с цялата предна част, а трябва да остане рамката все пак. Не виждам как ще стане.

    2.Ако става какво и от къде ще ми препоръчате. Видях в сайта на пайнер за България че има както навигации така и само мултимедийни устройства пак с голям дисплей.

  9. Има една поговорка кола и жена на късмет, ама с кола може и да случиш:) Аутлендъра не е от най комфортните автомобили но не е и от най дървените. Ако намериш такъв старателно подържан с документация няма какво да се колебаеш. Така е почти с всяка марка. То и затова колите от първи собственик са малко по скъпи

     

    Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

  10. Аз няма как да съм безпристрастен. затова още 1 глас за бензиновия.

     

    След 5.5 години и 130 хил км безпроблемна служба премина в наследство към майка ми :) А аз си карам колите юнашки.

    По-безпроблемна кола не съм притежавал. (но за дизелите съм слушал и чел какви ли не драми).

     

    В момента майка ми поставя някакви рекорди по консумация на газ (под 11/100 - градско).. нещо което при мен не се получаваше ама то и моя десен крак... :)

     

    Успех!

     

    2007 г на 130 000 км е и моя 2.0 тди. Един егр клапан сменен и това е единствения по сериозен дефект. Имайки на предвид че още на 30 000 км го ремпнах в дигиталтунинг, и хич не е жален. Това което до ден днешен ме изнервя е високия шум на мотора и се псувам ще не взех тогава бензин с цвт.

     

    Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

×
×
  • Създаване...