Премини към съдържание

Joan

Потребители
  • От него общо

    12
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от Joan

  1. Много добре написано. Да започнем първо с проверка....

    С годините и км си следва и подмяна....

    Искам да добавя и тампоните на стаб. щанга (DJ също го описва) и да вметна ,че най- вече скърца от тях и от тези на напречния носач.

     

    П.С. Биалетките потропват....и се локализират лесно

     

    10х PEPES!!!

  2. http://out-club.ru/Manual/Outlander_XL_Service_Manual/Service/003/4753343558202020/search/2007/index_M1.htm Трябва да провериш има ли детайли за смяна по задно окачване-разбити втулки по напречен носач(два броя),късата и кривата щанга и евентуално амортесор.Задната биалета от вашата снимка няма отношение към скърцането,както колегата Dj вече уточни.

     

     

    Благодаря Ви !!!

  3. .....там пише "тампони и амортесиори " а не биалетки..........

    Имам всичко по задницата( и не само за нея) за вашите коли........

     

     

    Ето, научих нещо! Не са това частите. Трябва ми снимка на тези, за които говориш тук:

     

    "то не е гумен тампон, а "метал- гума-метал"........т.е. втулка метална и по средата е гума........да може.....

    Утре за всеки случай ще погледна, но аз съм сменявал такива ........

    Този пост е редактиран от DJ Tymbi: 02 май 2012 - 22:56

     

    Благодаря!

  4. ...........за това се ходи при майстори, които знаят какво правят..........

    Какво значи "пееща кола"??? Касетофона ли си пуснал?ГСМ-а ли си включил?

    Ако е типичното скърцане "пеещото", то тези части дет си ги дал са най малкото "пеещо" в колата ти.....тези неща тропат , а не "пеят"...........

     

     

    http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?showtopic=18338&st=0&p=194497&hl="%F2%F0%EE%EF%E0%ED%E5"&fromsearch=1entry194497

     

    Интересуват ме тези части:

     

    BUSHING,Rear SUSP STABILIZER(MR403775)

    BUSHING,RR SUSP LWR ARM( 4113A062 / MR197915 )

  5. Здравейте колеги,

     

    Прочетох доста мнения по темата, но така и не видях снимки. Това ли са проблемните части(показаните на снимката)? Разбрах, че това е доста

    чест проблем за Mitsubishi Outlander I. Къде мога да го отстраня. Не ми се ходи при майстори, които да сменят половината кола докато налучкат правилната част.

     

    Благодаря.

    post-15221-002842800 1373739988_thumb.jpg

  6. Решено!!! Проблемът се оказа в малката разлика на стойностите измерени от предните (front) и задните (rear) ламбда сонди. Напомням, че колата се кара на газ (с газов инжекцион). Поръчах си дистанционери, който монтирах пред задните О2 сензори. Явно промениха достатъчно показанията. Вече няма и помен от грешки P0421 и P0431.

  7. Здравейте

     

    Колко ламбда сонди има моето Mitsubishi Outlender 2004. Карам я на газ и ми дава крешки P0421 и по рядко P0431 (Warm up catalyst). Преди половин година сменях сонда и се водеше "предна 2" (front 2). Под капака виждам 4 парчета (тези на колекторите). Имам ли други след катализатора? Имам OBD II скенер (за бензинови след 2001 и дизелови след 2006) за грешки. Чете кодовете и може да ги трие. Ако някой има нужда съм насреща (безплатно). Живея в София,Студентски град.

  8. Благодаря за оценката. Знам, че не е нищо особено, но все пак разчитам да съм от помощ на тези колеги, които не ги е страх да "отворят капака на колата", но и не правят "основен ремонт на двигатели".

  9. Преди месец, след монтаж на аларма, ми светна "Engin check" лампата. Оказа се грешка Р 0155 или няма подгряване на предна ламбда сонда 2. Съмненията ми са ви ясни, но не това е темата сега. От сервиза ми показаха едната сонда, която беше различна от другите (в последствие разбрах, че е на Bosch). Кабелите за подгряване бяха два бели, а на останалите по два черни бял и син. Реших да замеря с мултицет всички сонди, четири на брой, оказа се че при всички има верига с изключение на една и тя не беше тази на Bosch?! Купих си универсална сонда на Denso (сонда, която няма куплунг, а завършва с голи кабели), но споменах и модела на колата. Цената в Косер е 110 лв. С изненада установих, че е едно към едно с оригиналните. Прерязах кабелите на неработещата, взех куплунга свързах го с новата ламбда сонда монтирах я на мястото и готово. Запалих колата, но грешката си стоеше. Замерих отново съпротивленията, имах и при четирите. Оставих колата така. На другият ден, при подаване на контакт грешката изчезна. Радост за моите очи. Дано да съм бил полезен за някого!!!

×
×
  • Създаване...