Премини към съдържание

scarlum

Потребител
  • От него общо

    127
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от scarlum

  1. Днес случайно открих близо до работа един магазин за обувки NAVVI, в който продават български обувки с италиански дизайн и до края на месеца са в разпродажба. Адреса е ул."Орловец" 1 тел.:032/680499. Това е сайта: http://navvi.bg/ :icon_thumbup:

  2. Здравейте колеги :mitsu-smiley: .Нуждая се от помощ за магазин за мъжки официални обувки в Пловдив или региона.Ако има някой колега който е запознат да казва адрес на магазина.Цената за обувките да не е над 400лв :icon_hmm: .Да спомена само че ми е спешно и мисля тази седмица да ида до Пловдив,но ще е по-добре ако имам вече набелязани някакви адреси за подобни магазини не да обикалям като циганче пред баничарница.Благодаря на всеки отзовал се по темата.Поздрави :mitsu-smiley:

    На улица Иван Вазов има магазини за обувки, в МОЛ-а (Пловдив) и по центъра.

  3. Ако има нередно със сензорите чек енджин лампата ще свети, правите диагностика и ако се окаже грешка с някой сензор искаш сериозна отстъпка :)

    А ако колата е с газова може пак да свети чека, тогава задължително трябва да се провери на компютър за да се разбере дали е от газовата или има проблем. Знаеш ли каква грешка изписва ако е от ламбда сондата? :icon_blush:

  4. Здравей, Аутлендър 1 споделя същото шаси като на Лансера който караш или по-скоро на Лансер Ево, и има същото задвижване от механична гледна точка, автоматичните кутии са добри и надеждни, както и 4х4 системата, хубаво е да се обърне внимание дали колата е обута с 4 еднакви гуми, и при движение да се ослушате за звук на лагер или диференциал, ако случайно има износени части по някой от дифовете. Често срещано е да има проблемни ламбда сензори, те са 4 и са скъпи, може да иска и 4 на веднъж да се сменят, управляващ блок за перките на охлаждащата система, ако се въртят още при студен двигател, външните накрайници на кормилната рейка, и тампони по окачването отзад са също често срещани ремонти. Общо взето това, иначе колата е супер и е една от рядко срещаните истински 4х4 от тези години, не е проходим офроудър но е много кеф да се кара по сняг и кал, 50/50 задвижване преден и заден мост постоянно.

    Успех

    Благодаря за отговора! :icon_thumbup:

    Повечето от изброеното мисля, че ще усетя, но как да разбера ламбда сензорите дали са наред? Нищо не каза за круиз-а? :icon_n_king:

  5. Здравейте!

    Не отдавна си купих Лансер-а, но още от преди съм искал автомобила ми да е 4х4. От скоро ми влезе една муха в главата за Outlander I и след ровене из темите имам 2-3 въпроса:

    1. Автоматичната скоростна кутия надеждна ли е, каква е подръжката?

    2. Има ли екземпляри с круиз контрол и ако няма може ли да приспособи и кой може да го направи?

    3. Има ли някакви по сериозни проблеми с 4х4-то?

    Благодаря! :mitsu-smiley:

  6. Здравейте колеги, стана време за смяна на дискове и накладки. Потърсих из форума, но не намерих актуални теми в категорията за "Галант".

    Накладките се износиха вече, а дисковете ще ги сменям защото вече са толкова криви, че Галанта тресе като самолет в турболенция при спиране със скорост над 70 км/ч, тресе при движение със скорост над 110км/ч (Може да не е и от дисковете, но джанти, гуми, карета и т.н. всичко е изправно), а да не говорим за спирачната ефективност при по-силно натискане на спирачките. В момента спазвам повече дистанция от обикновеното, защото спирачките са ефективни до един момент, после почва да ми гъргори ABS-а и започва да спира по-бавно, от колкото ако ги натискам малко по-леко. Може и да греша напълно, но по моите наблюдения това което се случва е че накладките запецват на кривото място и се налага ABS-а да ги пусне и дефакто не използвам пълната ефективност на спирачките.

    Може и просто с Галанта да се получава така и да е неизбежно, освен ако не са по-големи дисковете (текущите са стандартните 256мм), но ако можете ми препоръчайте марки които сте изпробвали, че поне ако няма как да НЕ се кривят, то да се кривят по-малко. Със смяната на текущите дискове бях ангажирал свако ми и не знам колко качествени са били, но съм убеден че има по-добри на пазара.

     

    Поздрави!

     

    Моите дискове също бяха криви, когато ги свалих видях че имаше още хляб в тях, а и финансово не бях подготвен, за това ги занесох на стругар да им пусне по една стружка и така си реших проблема (но си купих и нови накладки). Ако имаш пари най-добре да си вземеш нови. :mitsu-smiley:

  7. Здравейте на всички !от няколко дни съм горд собственик на горе цитираното возило(4G18 Mitsubishi Lancer 1.6 98к.с 2004г комби.) ,но тук в Хасково днес отидох да си сменя масло и филтри и се натъкнах на ,според мен некомпетентност на служителите на сервиза.не знаеха къде е горивния филтър и дали се сменя и как сстава това....ще съм благодарен на вашата помощ, мога ли аз да си го сменя сам.в смисъл изисква ли се особени технически познания ...също така и по други въпроси ако може да ми окажете помощ .....примерно колко литра масло хваща двигателя....на коя марка филтри да се доверя!!като цена горе-долу е колко е смяната като цена на консумативи ролки и ремъци... ами май за сега това ме вълнува ,ако може някой да ми помогне ще съм благодарен!!!!Ако темата е разисквана в предишни теми се извинявам предварително ,но не успях да намеря удволетворяващи отговори!!!

    Добре дошъл! :mitsu-smiley:

    Мотора събира около 3.3литра масло. ползвам филтър МАН, но със сигурност не е най-доброто. Горивния филтър не съм го сменял, но може би е отзад (тук трябва някой по запознат).

    Успех! :drinks:

  8. И на моя доста скромен Лансер му сменях акумулатора и след това губи настройките и двигателя не работи много добре, оборотите се менят. След известно време или може би определен пробег (може би около 30-40км) всичко се оправя от самосебе си. :mitsu-smiley:

  9. Днес ходих да гледам въпросния екземпляр.Сменени са дюзите с чисто нови и изпарителя.Софтуера е БРЦ Флай газ.Но ме съмнява че тази кола не си знае километрите- задницата е клекнала (вероятно заминали амортисьори или поне омекнали пружини),волана е претапициран и то много нескопосано,при запален двигател духа яко и хвърля масло от капачката на маслото(според мен не е нормално),видя ми се доста спъната като направих кръгче из автокъщата.Та накратко се отказах да го купувам и съм в изчакване.Вероятно по-добрия избор е да е без газ,с оглед на това че най-вероятно има по-малък пробег.Недостатъка е ,че така както монтират и настройват италианците ние още не можем!

    Автомобила в ниските хич го няма и ако си въртял само в авто къщата може би не си имал възможност да добиеш реална преценка.Колата тръгва да върви над 2500 оборота. Щом има толкова видими косури по-добре гледай за друга, според мен! :mitsu-smiley:

  10. Благодаря,колега!Остава някой колега на газ да сподели как стоят нещата с клапаните,имайки предвид че този автомобил който ще гледам е внесен от Италия с газ което предполага ,че е каран доста километри и може да са замаскирани проблеми в следствие експлоатацията.До сега съм карал само Хонди и те също имат подобни неволи.

    Аз карам на газ, но е от скоро и нямам проблеми - дори е обикновена газова (за което сега ще ме понахранят предполагам).Преди това имах Галант, като двигателите им са почти еднакви - той беше с ГИ и нямах проблеми. До момента и с двата вида автомобили не съм имал проблеми. Предполагам, че при по сериозен пробег може и да имаш проблеми. Аз бих заложил на автомобил без газ и в последсвие да монтирам, поне ще сложиш това, което искаш и ще имаш гаранция. Дори и сега колата с газовата да е добре, варианта след като я покараш да гръмнат газовите дюзи е голям (видях, че е инжекцион), а едни дюзи май са около 200лв. Другото, което се сещам е ,че газовата от вън сложена може тук да не могат да ти я пипат или ще са малко хората с такъв софтуер, но това може да го каже някой в тези среди.(на мен така са ми казвали - може да е трик за да сложа газ при тях) според мен като си сложиш ти газовата е друго! Дано да съм бил полезен. :mitsu-smiley:

  11. Тук гледам, че има реплика на ево броня - бим.бг. Никога не съм пазарувал

    от тях.

    Аз се опитвам да си купя от тях един гъби ама стана месец още не са ги получили от Чехия. Предполагам, че повечето неща ги нямат в наличност и при интерес се прави поръчка, но кога ще дойде... Задължително трябва да се пита дали добавката е налична или ще се прави поръчка!

  12. Като още един недостатък мога да отбележа ( говоря за 1.6 двигателите) ,че в ниските обороти не се случва нищо и за да се усети динамиката, трябва да качи обороти, което е малко досадно, когато караш със 60 на 3-та и се наложи да изпреварваш. След като стигне 80, все едно нещо я тласка напред и нещата започват да се случват ! :)

     

    Така е! Все пак автомобила си е среден клас, в никакъв случай не е бегачка. За сметка на това пък: нисък разход, малък данък, приятен и еластичен автомобил. Просото е за по-спокойно шофиране! :mitsu-smiley:

×
×
  • Създаване...