Премини към съдържание

kim69

Потребител
  • От него общо

    129
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от kim69

  1. Здравейте колеги! Днес Галантчо ме изненада неприятно. Пали си нормално, чека гасне както си трябва, но след секунда, две светва и двигателя гасне. Ясно е, че ще трябва на диагностика някой да ме тегли. Но все пак някакви предположения имате ли?

  2. Здравейте колеги!стигнах до смяна на бобините на галант 2.0 136 коня. Бихте ли ми препоръчали някоя марка? Чувам добри неща за VEMO и TESLA, не са и скъпи.

  3. Това пропуснах да направя да измия дисковете с обезмаслител, хем гледах някакъв клип, в който изрично показаха, че трябва дисковете да се почистят. Но сега след няколко дни, колата започна да спира по-добре и АБС си се задейства. Колега, как става този номер с премахването на разпределителя за задните спирачки?

  4. Здравейте колеги! Случаят е следния: сменени предни спирачни дискове, сменени всички накладки, предни и задни, предните са акебоно, буталата работят нормално, не са клеясали, водачите са почистени и смазани, спирачната течност е сменена и системата е обезвъздушена, НО Галанта не спира както трябва. Би трябвало като скоча върху педала с все сила да закове и да се включи АБС, но това не се случва, колата спира много плавно, спирачния път е много дълъг. Има ли вероятност накладките да не са се напаснали към дисковете още? Някакви предположения?

  5. Четките.....

    Ако може да се говори за "характерна" повреда в Галантите, то това е бързото износване на четките на стартера. Втората е клеясване на спирачните апарати. Други няма.

    При мен средно два пъти на година се налагаше смяна на четките /беше се наял малко колектора/. Лошото е, че не знаеш кога ще те остави.

    Един ден ми писна и от местната автоморга си взех почти нов /след почистването/ стартер от Мазда. Абсолютно еднакви са, производство

    на Мицубиши с две малки разлики: четките при маздовия са четири, а не три както при мен /което е огромен плюс/ и "човката" алуминиевия

    корпус за закрепване към двигателя е с три болта, а не с два, обаче ще сложиш твоята без проблем.

    Цялата операция ми излезе 50 лв. като дадох моя стария за скрап и един час общо работа по демонтажа и монтажа.

    Родих се.....

    От каква Мазда е стартера или няма значение?

  6. Здравейте колеги! Имам проблем с климатроника. Миналата година допълних фреона в системата и след време забелязах, че маркучите които излизат от компресора се омаслиха в зелено и от тогава започна все по слабо да охлажда. Дайте съвет, да търся втора употреба тръби с маркучите, което според мен пак е риск или да се капсуловат наново? Колата е 2.0 бензин 4G63 98г.

×
×
  • Създаване...