Премини към съдържание

bobikolev

Потребители
  • От него общо

    15
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от bobikolev

  1. Офффф незнам като го сменя ще пиша пак

    И така колеги ....Днес направих следното: Отидох и си купих един спрей за почистване на дроселната клапа.Махнах маркуча на въздуха и хоп цъфна Клапата :)

    Така..напръсках със спрея така обилничко и е оставих да изсъхне.Почистих с кухненска хартия и запалих колата.Тръгна на малки обороти,менеше ги и до 2,3 минути ги стабилизира.Форсирах на няколко пъти и е изгасих.Сглобих маркучите :) и запалих пак да видя и.....взе да мърка като котенце.

    Искам да изкажа благодарности на колегите от форума който ме посъветваха какво да направя.А на майстора ще му кажа че сама се е оправила :))))))

    Лека вечер на всички и наздраве !!!

  2. GDI е с електрически управляема дроселова клапа. Абсолютно всеки път след откачане на акумулатора се прави процедура по програмиране (адаптация) на тази дроселова клапа. Процедурата е следната:

    1. Откачаш минусовата клема на акумулатора за 1мин. и я закачаш обратно

    2. Дава се на контакт за по малко от секунда и се маха контакта

    3. Изчаква се на махнат контакт 10-15сек., при което от към двигателя трябва да се чува леко "жужене", а вътре в купето трябва да се чуе щракване от реле

    4. Веднага след като се чуе щракването на релето се подава на контакт, изчаква се да изгасне диагностичната лампа (CHECK) и се пали без газ

    5. Оставя се да работи на място 5-10 мин през което време трябва да се мине през смяна на режимите на около 4 мин(познава се по леката промяна на оборотите)

    6. Гасиш за 15 сек. и палиш пак, след което е желателно да се покара малко, за да може двигателя да мине през всички режими.

     

    Всичко това се прави на загрял двигател, и оборотите трябва да са около 600-700, при смяната на режимите (т.5) трябва леко да се повишат до макс 1000 оборота.

    Това е процедурата и трябва да се прави след всяко откачане на акумулатора.

    Успех :mitsu-smiley:

  3. Здравейте колеги! Имам Спейс Стар 1,8 GDI 118 PS 1999 год.Днес махнах акумулатора за около половин час да си сменя крушката на фара и после ми се промениха оборотите.Пали на 1500 и после почва да варирра до 100 оборота и гасне.Махнах после пак минуса както е описано на друга тема за адаптация на дросела ,но пак същото си оставя.Какво друго мога да направя? Благодаря

  4. Здравей колега. Това е дискутирано във тук и го има като описание и в BG ръководството качено във форума. Ако не се лъжа, кратката версия е да оставиш двигателя да загрее до работна температура. Да го изгасиш. Да го стартираш отново и да го оставиш на място за около 10 мин. Отново гасиш и след това би трябвало всичко да е наред. Опитай. Поздрави.

    Здравей,търсих това ръководство но неможах да го намеря,къде точно е ? Благодаря

  5. Здравейте колеги моят проблем е следния колата е мицубиши спейс стар 2004 1.8 112 к.с наложи се да сваля акумулатора за около 1 час след поставянето му отново колата не държи постоянни обороти и на моменти дори гасне изгасна ми на завой при натиснат съединител моля помогнете.Благодаря предварително

    Здравей,намери ли някакво решение на проблема? Аз имам същия проблем и не знам как да го оправя

×
×
  • Създаване...