Премини към съдържание

В а л е н т и н

Потребител
  • От него общо

    65
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    1

Мнения публикувани от В а л е н т и н

  1. Колеги , какви точно уредби сте монтирали ? Течна фаза или с изпарител ? Мисля да купувам Лансер и се чудя със газ или тук да монтирам ?все си мисля , че е по добре да го взема с монтирана уредба , но съответно е и по - скъпо ? Благодаря предварително ?

  2. Търся едната лула, която е под бобината. Може да я купя и с бобината стига лулата да не е избила! Колата е Каризма 1.6 16v. 90 hp.Благодаря предварително на отзивчивите колеги!!!

  3. Колеги търся този датчик директно четох доста коментари и имам същите симптоми. Проблемът е, че цената за нов е 330лв.Моля ако някой може да ми предложи алтернатива-на старо или нов по-евтин.Моделът е 1.6 99к.с.98г. Мерси предвариттелно!

  4. Колеги може ли да ми дадете компетентно мнение какъв ремък и ролка да сложа на моята красавица.Сън,мицубоши,гейтц и роки коьо,джиемби. Мерси!

  5. Здравейте колеги, искам да питам някой сменял ли е задни пружини? Ако е сменял да ми каже някакви номера. Понеже реших да ги сменям и поръчах от каталог на шведска марка. Дойдоха, взех ги свалих моите и се оказа, че новите са с две намотки по-малко от тези които свалих. Добре че сам си ги свалях, че иначе 50лв. щяха да отидат ей така. Мерси предварително!

  6. Имам Carisma GDI '98 вече втора година и когато я купихме не бях аз този, който се погрижи за зимната й подготовка. Сега трябва да сменя антифриза - мислех, че ще се справя сам като разпитам тук. Но катоо чета, че трябва и от радиатора, и от двигателя, май е по-добре да си я закарам до сервиз, та да я промият хубавичко.. Да ми препоръчате марка антифриз за тоз мобил?

    Колега аз карам вече четвърта година с червен немски антфриз и все още е добър. Мазен и чист. Моето мнение е да си вземеш вносен за не по-малко от 14-16 лв. литъра.

  7. Здравей,колега!

     

    Аз си сложих пълeн комплeкт Exedy (феродов,притискателен диск и аксиален лагер),който струваше 390 лв.,но за ГДИ мотора.

    Този комплект го взех от дистрибутор на японски части и съм много доволен от обслужването (за което благодаря на бате Марин,че ми го препоръча).Незнам дали твоята ск.кутия е японска,това ще кажат знаещите.Смених и лагера на първичния вал (от него ми се наложи свалянето на кутията,защото се разтрака),който ми струваше 60 лв.- NSK му е марката.

    Не бих си купил и крушка за габарита от Евро 07 (нищо лично към фирмата,но... :icon_blush: ),защото съм се "парил" лично 4 пъти.Решението си е твое!

     

    Дано поне малко да съм ти бил полезен! :)

    Колега кажи ми фирмата от която си си го взел. Аз лично също искам Exedy. Ск. кутия е Reno, но мисля, че ще стане. Меерси за коментара.

  8. Здравейте колеги предстои ми смяна на съединител и искам да разбера какъв да сложа и на каква цена. Четох темите, но само за Valeo разбрах, че е 350 лв.к-та. В Euro 07 имат Exedy ама нямат наличност за каризма. Моля за малко инфо. Мерси!

    • Отрицателен вот 1
  9. Долния край на помпата омаслен ли е, от оста на помпата, има ли просълзяване? Маслото как е?

    Ами аз не съм я гледал, но сигурно не е омаслена, щото майсторите нищо не казаха, а пък и маслото не е мръднало :icon_crying:

  10. Здравейте колеги, имам въпрос някой сменял ли е помпата на серво управлението? Днес ми затегна волана за кратко и след това се оправи, но в купето започна да се чува някакъв звук. Отидох в сервиз и откриха, че звука е от вибрациите на тръбичка за високо налягане, която излиза от помпата. Човекът ми каза, че сигурно помпото скоро ще издаде багажа :icon_crying:

  11. Ейййй алооооооо ,тайното общество я кажете от какъв модел стават лулите .Щото май сме много за смяна ,а вие с тия лични!!!!!!!!!

    Няма тайни колега, в Ратола като кажеш рамата ти казват, че имат само лулите под бубините-54лв. броя и другите с кабела-67лв. това е.

  12. Здравейте колеги,

    От Май месец и аз съм в клуба на Mitsubishi :rulez: . Взех си Carisma 97г. 1.6 90 к.с., но от тогава имам проблем! При даване на по-рязко газ, колата придърпва - прекъсва. Нямам проблеми с паленето, ако я държа на високи обороти също нямам проблеми, само когато искам да набере по-бързо! За това се налага да давам постепено газ! Не знам, казаха ми, че е от кабелите и лулите, мотора е с бубини 2 на брой, но от фирмените магазини ми искат по 400 лв. за едната само - бубина с лула и кабел. Искам да взема само 2 кабела и 2 лули, но лулите се продават комплект с бубините. Луда работа, много скъпо ми излиза при положение, че бубините ми работят без проблем, поне така ми казаха при измерване! Колеги, дайте съвет какво да правя :help: ? Също от това прекъсване комютъра ми натрупва грешки и т.н.

    Колега провери ли в представителството на mitsubishi? Защото тия магазини Самурай са кожодери, продават дори по-скъпо от представителсвото, което ме навежда на мисълта, че може и от там да поръчват честите и да лепват доста големи надценнки! Аз също имам проблем с двете лули, които са на бубините, ама няма логика да ги дават с бубините защото те махат и слагат :icon_hmm:

  13. Колги някой може ли да ми каже дали може да се обере луфтът на рамената на чистачките.Купих нови безшарнирни чистачки и като ги сложих видях, че рамената не натискат в средата. След това забелязах, че машинките мърдат. :icon_hmm:

  14. Взех си кабели за свещите направо от Ратола -Пловдив , които са си на mitsubishi - 138 лв.Всички придърпвания и прекъсвания на мотора изчезнаха!

    Без да имам предварителна уговорка, момчетата веднага ме взеха и за смяна на шарнир, за което им благодаря :) :icon_clap:

    Колега, имаш ли някакъв тел. на този магазин-сервиз в Пловдив или кажи къде е, че ми трябват свещи и може би и кабели

×
×
  • Създаване...