Премини към съдържание

elenkov

Потребител
  • От него общо

    69
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от elenkov

  1. Здравейте,

     

    Продавам Каризма 1.6 с климатик 1998 година производство Холандия

    Цвят: Тъмно син

    Колата е в движение, но утре я спирам.

    Предна броня и преден капак.. са на юфка от кофти тенекиджии.

    Задна броя е спукана.

    Всичко останало е на колата и работи.

    Намира се в гр.София / Красна Поляна

    За контакти: 0878588388 / Николай

    Линк с актуална снимка на автомобила + обявата в мобиле

    Mobile.bg

    http://s27.postimg.org/r1op2gm4j/mitfront.jpg

  2. Здравейте колеги,

     

    Колата ми е в сервиз от 2 дни и се оказа, че прекъсването и идва от бобините и съм решил да ги сменям.

    Търся си втора ръка комплект бобини и лули.

    Ако някой има моля да се свърже с мен на 0878 588 388.

    Колата е Каризма 1.6 GLx 1998 година 4g92 мотор.. така и не разбрах колко коня е 90 или 100 :D ама все клоня към 100коня.

     

    Поздрави,

    Николай

    ПП - Малко съм на зор в интерес на истината, че на 01.09.14 ще ходя на море с нея и не ми се ще да ми прекъсва на пътя :)

  3. Гледах колата днес двигателя мърка.. много беше добре колата имаше леко драснато на едното огледало и на дясната врата с ключ, но беше колкото стотинка.

    Не я взех.. Не можахме да се разберем за цената.

    Искаше и 5700 аз му давах 5400.. и 30 минути си разтягахме локуми.

    Ако някой ходи да знае.. 5.800 ще намери с оригинално радио, ако намери... Това му беше последната дума и казах, че ще помисля.

     

    Поздрави и благодаря на всички, който изразиха мнение по запитването ми.

  4. Здравей колега,

    мога да ти препоръчам практичен и евтин вариант за разрешаване на проблема-няколко капки почистващ препарат CIF cream/жълт или бял и в никакъв случай зелен че съдържа хлор/ се капват на памучен парцал и с леки кръгообразни движения се отстраняват остстъците от "другата"боя. Методът е проверен и дава много добри резултати.

    Успех!

     

    Колега, това и аз съм го правил ! :)) с циф-а , а като стана въпрос за препаради за домакинството съм прал кората на багажника и задните седалки с мр.Пропър :))) станаха слънцее !

     

    Николай.М.М. имаш ЛС :)

     

    Поздрави

  5. Ако се чудиш какво да правиш , ела аз ще ти го оправя ;)) (говоря сериозно)

     

    Поздрави

     

    Може и на търтъл вакс да вземеш , но за предпочитане както каза валбосс 3М - моите коли съм ги полирал с такива пасти като нови са !

     

    Поздрави

  6. Здравейте Колеги. От вчера съмм собсвеник на Каризма 1.8 GDI, с което много се гордея.Бих се радвал да се запознаем.

     

    Хехе, честито ! И ти се пре.ба с каризма, ама другия път ще знаеш . ( Шегувам се, разбира се ) Много безаварийни километри . Ако може да постнеш и някоя снимка да я видим и ще те чакаме на 9май в Ст.Загора ;)

     

    Поздрави.

     

     

     

    Колега, замислял ли сте се, че форума посещават и по-малки мицу-фенове?

    valboss

  7. Браво,колега Еленков...За всеки случай направи една диагностика,за да видиш дали всички показатели с този дебитомер са наред,но според мен проблем, няма да има.

     

    А ми правих вчера при Дж Тумби , смених кабели свещи има ламбда сонда за смяна .. ама той каза ,че ако ще я карам на газ да не я сменям .

     

    Поздрави

  8. След като на Colt и Karisma се монтират еднакви двигатели 4G92, логично е параметрите на дебитомерите им да са аналогични. Въпреки това, дори при дебитомери от Каризми с еднакви двигатели, но от различни години може да има несъвместимост на буксите, както и разлика в ширините на гумения маркуч до дросела.

     

    Буксата на моя беше различна с тоя на колт-а .. но и двата имаха по седем крачета и еднакви цветове на кабелите .. разбира се се изциганих и си ги направих :)) И така сега работи

     

    Поздрави

  9. Моята до сега не беше гърмяла .. е гръмна само веднъж и беше достатъчно да скапе дебитомера .. :( важното е че си намери нов :) , а до колегата Румен Стефанов имам едно питане , за колко пари си взе дебитомер-а ?

     

    Поздрави

     

    Румене на моя дебитомер пишеше следното Е5Т05371 - а тоя дето го взех пише Е5Т08371 като на твоя .. хаха а е от колт ! :) то ще излезе че е същия като за каризма ;)

     

    Поздрави

  10. Мисля че проблема с дебитомера е решен ! Намерих си дебитомер от КОЛТ и колата заспа направо .. унемях :) Сега една диагностика .. след това свестен газаджия , препоръчаха ми Армянов и да няма повече детонации

     

    Поздрави

  11. Няма клапа, няма и плочка.....как е направена.....с една надупчена тръба. А относно гърменето не е нужно да гърми 100 пъти, може и само един път да докара проблеми. :icon_blush:

     

    Моята до сега не беше гърмяла .. е гръмна само веднъж и беше достатъчно да скапе дебитомера .. :( важното е че си намери нов :) , а до колегата Румен Стефанов имам едно питане , за колко пари си взе дебитомер-а ?

     

    Поздрави

  12. В интерес на истината, преди месец някъде, дойде една Каризма от Габрово 1.8 GDI която буквално не можеше да върви от предърпвания, момчето каза че е дошъл за 5 часа - средна скорост 35км.ч. Сложихме дебитомер от Галант 2.5 и за голяма моя изненада колата се оправи на секундата и почна едно пробване . После се чухме след седмица, момчето каза, че няма никакъв проблем - колата много върви и горяла 8 литра градско . В този ред на мисли искам да питам колко човека като мен са го правили този експеримент ? Длъжни сме да пробваме от проба глава не боли ..

     

     

    Е да де ама тя все пак е ГДИ :) а моята не е .. за това се чудя + това гди мотора е доста по мощен като конси сили от моя .. незнам :) Събирам мнения. А ти пробва ли го вече? Или май на моята ще го пробваме накрая :)

     

    Поздрави

  13. Предполагам че Алекс няма да има нищо против да ти го прати с наложен платеж. Ще го пробваш и ако не стане ще му го върнеш. От негова страна мисля че проблем няма да има затова. Само че като се сложи няма да е лошо да се мине през диагностика.....да се види как са му параметрите. Понеже аз все си мисля че няма да стане с този от 2.5 .....

     

    Ами да си кажа и аз имам такова мислене по въпроса. По принцип няма проблем, аз говорих с Алекс да го прати примерно , да го пробвам и ако не стане да го върна , а той да ми върне паричките, но се разбрахме друго - да го пробва на някоя каризма около него, която е с 1,6 мотор 4g92 и ако става тогава да ми го изпрати. Аз говорих и със Светльо по този въпрос и той беше учуден дали ще стане .. Незнам :))

     

    Поздрави

  14. Ако е от същия обем двигател би трябвало да няма проблем. Ако можеш да използваш твоите пластмаси и смениш само електрониката (някои са разглобяеми) със сигурност ще стане. Виж това

     

    Да си призная нищо не разбирам от руски език разбирам само че е сложил два различни по номер дебитомера. А до колко знам дебитомера е от 2.5 Галант .. но не съм сигурен. Трябва колега Алекс2511 да каже с точност :)

     

    Поздрави

  15. Здравейте. От известно време насам имам проблем с дебитомера, всъщност той въобще не работи . Получи се детонация от газовата уредба и той отказа . На скоро поразпитах в темата купува продава дали няма някой , та колега Алекс2511 ми каза че има дебитомер от Галант и ми сподели че е слагал от галант на каризма и колата е тръгвала на пушка. Питането ми е дали няма да стане някакъв проблем при мен ? Номера на дебитомера ми е : Е5Т08371 , а този на колега Алекс2511 е : Е5Т08071. Някой има ли идея дали ще е проблем и какво може да се случи с автомобила ако евентуално стане някой фал ?

     

    Поздрави

  16. Добре дошъл и от мен ! :) Много безаварийни километри и дано само консумативи да се налага да сменяш. Скачай на колата и жаааррр :)

     

    Поздрави

  17. xx ужас .. свалих катализатора и сложих гърне двуцевка. Всичко ок много ми харесва как изглежда. По същия начин като на колегата , но бучи до безобразие глава ме боли .. и като я изрежа и пусна газта .. пука .. еи така пук пук пук .. като ЛАДА :) мисля да сложа резонатор на мястото на катализатора

     

    Поздрави

  18. Хора аз си смених обикновенното гърне със спортно и махнах катализатора и като че ли колата се отпуши и върви по добре...пък и визията стана по добра а за звука просто ми гали душата немога да се спра да я карам :icon_rock: ето и снимка...

     

     

    Браво :) Колата изглежда чудесно с това гърне. Искам да те попитам в разхода има ли някаква промяна ?

     

    Поздрави

  19. Еленков, хайде като махнеш катализатора сподели как се е отразило на колата ти:) Аз съм с 4г92 на Колт, но разхода е доста смущаващ... както и да е.. Като го смениш напиши дали ти е паднал разхода дали е станал доста по-шумен...абе всичките ти впечатления :)

     

    Още не съм направил тази манипулация .. но със сигурност знам , че е задръстен катализатора.. Като я срежа малко повече колата почва да мерише на сяра .. :) Мисля че е за смяна катализатора. Вие как мислите?

     

    Поздрави

×
×
  • Създаване...