Премини към съдържание

Niki007

Потребител
  • От него общо

    195
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от Niki007

  1. Здравейте колеги,

    наумил съм си да пастирам колата, тъй като я държа на открито вече няколко години и има нужда от малко освежаване.

    Имате ли отзиви/препоръки кой може да свърши това качествено в София ? В интернет има една сурия автомивки/сервизи, които предлагат такива услуги, но като цяло липсва по-подброна информация и мнения.

     

    Не намерих подобна тема в търсачката, извинявам се предварително ако темата вече е била разсиквана.

     

    Поздрави и успешен ден!

    Здравей колега.Да,имам положителен опит от пастиране на три автомобила и на два комплекта фарове.За да не правя реклама,/ако имаш желание/ ще ти дам контакт на лично съобщение.Лека вечер.

  2. Здравейте Колеги,някой от вас има ли идея каква е динамиката на този автомобил,двигателя 4А92 надежден ли е,аз направиш пробно шофиране на един такъв ,и ми се стори леко муден,не знам какво да очаквам и кое е нормално,иначе колата е на 60х,оригинални,познавам лично собственика,който е първи......Надявам се да получа повече мнения,от собственици на такава кола...

    Здравей колега,ако питаш за ускорение ,то можеш да прочетеш техническите данни/ако не си го направил/.А ако питаш за субективно мнение,то ще е много относително.Ще зависи с какво сравняваш.Ако слизаш от автомобил с 150 и повече конски сили и 1300 килограма, със сигурност ще ти е леко муден.

  3. Здравейте Колеги,

     

    Карам Lancer 2008 Sedan Inform (1.8 бензин 5 врати) и имам драма с предните седалки (https://cdn04.carsforsale.com/3/569319/12284919/923299274.jpg).

    Драмата е че просто са отвратителни - плоски като на Москвич (без да обиждам марката). Желанието ми е да ги сменя, но не съм много запознат с алтернативите. Единствено знам че има Recaro (които в Ebay си бяха сериозна цифра), но съм сигурен дали другите модификации на Lancer - intense/instyle/invite са с друг тип седалки. Не държа на това да са оригинални или да са от друг модел на Mitsubishi, но държа на това да са една идея по-дълбоки.

     

    Приемам всякакви предложения, мнения и направо оферти.

    БЛагодаря предварително!

     

    ПС: Извинявам се за правописните и граматични грешки

    Здравей колега,това което виждам от снимката ти ,че или ти или предните собственици, или и ти и предните собстеници сте "смазали" щофъорската седалка.Като нова и не много карана седалката е с много добра странична опора и долната и горна част от седалката.В мобилето се продават няколко лансера на части.Направи си труда и тествай лично ти седалка от кола която е на по-малко км. и с по-високо оборудване например интенс и мисля ,че ще решиш пролема.Успех.

  4. Бройката на всичките ралиарти които в момента/а и въобще/са на тезгяха рядко надхвърля броя на пръстите на едната ръка.Този с хилядите доработки и оселеняване за 40 бона едва ли представлява интерес,а сивия варненския се продава поне от 5 години като цената тогава беше 22500 евро,при него нямам представа какъв е случая.Та останаха всичко на всичко 3 броя.Въпроса, за седан или хеч май не стои на дневен ред.

    П П А при лансерите се предлага също и ръчна кутия.При употреба на автомобила в извънградски уловия ръчката не е трудна за ползване,а и не съм чул и чел някой да се оплаква от нея.

  5. Ясно:) тая кутия не е моята...съответно и колата.

     

    А голяма разлика в поведението на Ралиарт хечбек и седан има ли? Как се усеща на каране? Забелязах, че много малко седани има на пазара в сравнение с предлаганите хечбек. На како може да се дължи това? Не съм се спрял още, кой от двата варианта ще взимам. Може би каквото изпадне и която е в най-добро състояния пък без значение хечбек или седан...

    Иначе, ако колата се кара извънградско DCT кутията предполагам не се натоварва много от гледна точка на много честа смяна на предавките, както при градско и от там и ресурса би бил доста по-голям.

    Бройката на всичките ралиарти които в момента/а и въобще/са на тезгяха рядко надхвърля броя на пръстите на едната ръка.Този с хилядите доработки и оселеняване за 40 бона едва ли представлява интерес,а сивия варненския се продава поне от 5 години като цената тогава беше 22500 евро,при него нямам представа какъв е случая.Та останаха всичко на всичко 3 броя.Въпроса, за седан или хеч май не стои на дневен ред.

  6. Ако можеше да се постигне такъв разход (не говоря кокретно за Мицубиши, а въобще за среден клас автомобил с двигател около 140к.с) от бензинов двигател, хората нямаше да слагат газови уредби или да търсят дизелови автомобили. Според мен разход на бензин извънградско при нормално каране (100-110км/ч) под 8-8,5л/100 км не са реалистични.

    С двигател 4В11 и ръчна скоростна кутия извънградско разход над 7.2л/100км никога не съм имал.Често съм виждал и 5.6 на дислея.Колата няма газ ,а гумите са 215/45/18-оригиналните.

  7. :D Гледал съм го, както и почти всичките му ревюта на Филип. Но ми се ще малко и в цифри да се говори. А и после, когато реша и изибера автомобила да го закарам някъде и да се прегледа от специалист.

    Здравей евентуално бъдещ колега.От страни погледнато явно си доста тежък клиент,който търси голяма сигурност и големи гаранции ,а тъси стар и сравнително сложен/мощен турбо двигател,скоростна кутия,перманентно 4X4 предаване и др./ автомобил.Питаш за цифри.Сам можеш да прецениш и изчислиш на 241 коня колко е годишния данък,на 1998 кубика колко е гражданската, на два пъти по-висока цена спрямо лансер същата година колко е каското,съответно и разхода на гориво.А все още не си почнал обслужване и ремонти ,които са неизбежни при покупка на уптребяван автомобил на 7-10 години и на около 150-200 х. километра,това виждам аз за 20 000 лв.Разбирам,че много те вълнуват разходите, ако е така моя съвет е да се поогледаш за лансер с 4В11,или 4В12 двигател.Ако мога да съм ти полезен за в бъдеще,с голямо удоволствие.Желая успех при решаване на ребуса и лек ден.

  8. Нито съм я карал, нито съм я засичал. В интернет информацията е, че по заводски данни Мазда 6 ускорява за 10,7с Лансера за 12,6с, а Мазда 6-II ускорява за 11.4с. Принципно Мазда 6 е в друг клас трябва да се сравнява с Галант. Но ме подразни, че на магистралата е по-икономична. Което не е учудващо защото конкретната мазда е с 6 скорости. Мазда 6 като нова е била ~20 000лв по-скъпа от Лансера след 15 години дали е Мерцедес или Сузуки разликите са 1000-2000лв можеш да избираш квото ти е кеф. Аз избрах тази кола защото е в малкия данък и се води сравнително надеждна, икономична и евтина за поддръжка. Общо взето който си купва 1300кг кола с 1,6 атмосферен двигател 100к.с. просто трябва да знае, че си купува точно това, а не нещо повече. Има някъв живец на 2-ра и 3-та предавки, ускорението извънградско е малко бавно. Ако някой знае модел автомобил, който става за 4 членно семейство и е по-икономичен или по-динамичен и разходите по притежаване и подъръжане са подобни нека го посочи.

    Lancer kombi ускорява за 12,6 с.,а Маздата 6 с 1,8 двигателя е с 5 скорости.

  9. Аз имам такъв Лансер от няколко месеца.

     

    На първо засичане гори градско на къси отсечки 9,5л на магистрала със 130км/ч 7,5л. За сравнение на един приятел мазда 6 1,8 градско гори 11 а на магистрала със 140 - 6,8. и набира с 2 секунди по-бързо.

     

    За градско намирам двигателя за достатъчен, дори по-динамичен и икономичен от очакваното за тази кубатура, тегло и година на производство. Аз лично в това отношение съм изненадан приятно, очаквах да е по-зле, като помня какви 1,6 100к.с. съм карал. Повече мощност за градско реално е за удоволствие. Но извънградско не е чак толкова впечатляващо като динамика и разход. Изпреварване след 80км/ч е бавно. По българските пътища отсечките за изпреварване обикновено са кратки и ако трябва да изпревариш един тир колата не набира достатъчно бързо. Вероятно има по-голямо въздушно съпротивление. С баирите нямам никакви проблеми просто не се държи като дизел а иска отвреме на време да се сменят предавките. Вдига си 150км/ч на магистралата, не знам точно там защо вижда проблем колегата - рязко набиране от 130 на 150 обикновено не ти трябва. По книжка не препоръчват да се кара с повече от 130 заради разхода на гориво - т.е. над 4000 оборота не е икономичен.

     

    Засега не гори масло, но се чува тракането на повдигачите. Оставам с впечатлението, че този двигател е капризен от към качеството на маслото иначе ще има ремонт.

     

    Двулитровия двигател не съм го карал, обмислях го като вариант, но като видях че обслужването му е с 300лв по-скъпо и годишните данъци и застраховки с над 100лв по-големи в комбинация с по-голям разход ме отказа - аз търсех максимално практична кола. Лансера доставя най-голямо удоволствие как с охота влиза в завоите. Като най голям недостатък като повечето японски коли ми изглежда и че той не издържа много на сол.

    Mazda 6 1.8 120 ps по каталожни данни ускорява за 11.4 секунди.седан,а комби за 11.8 секунди до 100 км/ч.

  10. Здравейте колеги преди 3 дни си закупих Колт който много ми хареса без да знам нищо за тези коли, предишния собственик ми каза че е 2008г 1.1 обаче на стъклата е 2007г стана ми интересно и проверих Вин кода и резултата ме шашна показва ми че е 2011г. след това започнах да търся други ВИН декодери и с всички ми показва 2011г. а в талона на колата първа регистрация е 29.02.2008г. Та идеята ми е как да разбера каква кола точно съм си купил...

     

    пс. Разбирам че всичко това е глупаво но искам да знам какво си купих в еуфорията. Благодаря за разбирането

    Колега,по това което си написал следва ,че колта е производство 2007 г. и първа регистрация 29.02.2008г.Не си излъган.

  11. Здравейте,

    трябва ми съвет. Време е да си сменям акумулатора. Колата се кара рядко и стои навън. Зимата температурата пада до към -10, но не за дълго. Държи около нулата през повечето време. Спрял съм се на този акумулатор https://www.amazon.de/dp/B00JGO7RL6/_encoding=UTF8?coliid=I3ONCYVO3EGV5M&colid=1N55L5U0CXD4R или този https://www.amazon.de/dp/B00JGOMNL0/_encoding=UTF8?coliid=I3OF9OOP2V19YP&colid=1N55L5U0CXD4R. Не съм сигурен, дали втория не е прекалено силен за моята кола.

    Марката е о.к./жалко че в БГ от около 2-3 години не ги предлагат/.Предполагам този 60 амперчаса ще ти е предостатъчен.

  12. Здравейте,

    Когато включа фаровете на къси светлини, дисплея с информация за Радио, CD и т.н. се затъмнява.

    Това е особено неприятно през деня.

    Интересно ми е кой какво решение е намерил на този проблем.

     

     

    Поздрави:

    Дневни светлини.

  13. Разлика в комфортна има много голяма, това е безспорно, но и напълно нормално при такава разлика във височините. А стабилността зависи до голяма степен и от гумата - има гуми с доста меки страни, затова трябва да се избира внимателно, иначе ще трябва се качва налягането и язък за по-голямата височина ако пак ще вози твърдо. Карал съм 2 пъти с този размер C-Crosser-а на мой съсед със зимни Nokian-и и не съм забелязал люлеене, нито някаква голяма разлика в поведението спрямо моите 18-ки с Falken (сравнително добър среден клас зимна гума). Да не забравяме, че Outlander е на база шасито на Lancer, а покривът е алуминиев - т.е. центърът на тежестта е доста по-ниско сравнено с други джипки. Ако нямаш проблем чисто визуално с такъв тип гуми, според мен всичко друго е плюсове (возия, цена, избор). На мен лично не ми харесва как изглежда автомобила с 16-ки и си троша зъбите с твърда возия на 18 цола :D

    Айде сега"троша зъбите с твърда возия на 18 цола"-ами ние какво да кажем с лансерите 215/45/18?

  14. трябва ли да ме притеснява автомата , смисъл чуплив ли е ?

    Моя е с ръчка,така че не мога да кажа нищо за CVT кутията.Над 30 години имам книжка и все още не си падам по автомата.Това имах предвид.

  15. Значи 1.8 е по-пъргав ?

    Харесал съм лансер с двулитров атмосферен мотор 155 коня пише в обявата , за това питам дали е надежден

    И като цяло дали колата е здрава , съответно заслужава ли си 15 000 за кола 2009 година , вярно има си доста екстри , рекаро салон.. :icon_hmm:

    Щом не те притеснява автомата в Елхово има една девствена американка/без доработки,както си е излезнала от фабриката/с около 1000лв огоре и с над 100 000км по-малко.

  16. Колата е Outlander последна генерация и във момента е със 18‘ лети джанти, бих искал да разбера какъв е точния размер на тези джанти, защото искам да си купя едни и за зимните гуми.

    7J X 18 ET 38 ; 5x114,3 Централен отвор 67,1

  17. Прави си сметка и дали ще можеш да го издържаш.. едно 3000-4000 лв. на година са ти само каско, ГО, данък и обслужване.

     

    За вноса и регистрацията ще платиш ДДС + мито върху фактурната стойност, ще трябва да изкараш DEKRA (аналог на технотеста), превод в министерството защото ще е на немски език (100 лв.) и чак тогава регистрация.

    Да ддс се плаща върху фактурната стойност на коата и на транспорта.А превод на декрата не беше нужен преди 7 години,трябваше превод на щатските документи на колата.

  18. Карат се тук американски Евота, няма грижа с частите, идентични са. Сега, понеже е FE, може да има дребни разлики, но частите ще са взаимозаменяеми.

     

    Ако наистина искаш FE, ти препоръчвам да е канадско, а не американско. Първо защото всичко е в метрични единици, а не в мили и галони и второ заради седалките. Седалките на американските FE са съвсем обикновенни като в Лансер, не са Recaro. Причината е, че в америка е влезнала някаква регулация от 2015 г. и за да сложат Recaro трябва да ги сертифицират, което не е финансово обосновано при положение, че колата е в края на продукция. Затова са решили да сложат обикновенни седалки. В Канада такова нещо няма и там си слагат Recaro седалките.

    Здравейте,на американките само основния километраж е в мили и не може да се сменя.Всички други показания за разход,моментен разход,оставащо гориво за колко километра и т.н.се променят в километри и литри.Както и показанията на външната температура в целзий.Така ,че не е страшно.

  19. Има един добър на пръв поглед - http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11496607399728570&slink=3wcwh4 , но бих проявил интерес към него ако е с 2 бона надолу.

     

    Този наистина изглежда добре,плашан е на Балканстар над 40 000 лв,преди 9 години.Провай го, ако не ти свали 2 бона,питай може пък да ти го подари,знаеш ли?

×
×
  • Създаване...