Премини към съдържание

bacard1

Потребител
  • От него общо

    113
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от bacard1

  1. Майстора каза , че е заредил 500 гр, толкова пишело в таблицата.За по стария модел било 550 гр.Но каза, че дори да са грешни данните, не може заради 50 гр. по малко да прави тия номера.Иначе проблема със свръх налягането , който беше преди, вече го няма.

    Колега и моя на спейс стара включваше и изключваше по подобен начин/аз съм с климатик/,но след дозареждане не включва така често,просто се промени работата му.

  2. Колеги,някой може ли да ми каже дали си заслужава да сменя крушките на фаровете с лед такива.

    Привет,преди няколко месеца си поръчах от китайския сайт лед крушки н4,на къси светят добреяно разлика като включа да дълги нямаше и ги изхвърлих.

  3. Mitsubishi Lancer Wagon 2004

     

    Вече доста време не намирам прилично решение на този проблем. Изгнила ми е тръбата от гърловината до резервоара. Не цялата, а само първите 10-тина сантиметра. Достатъчно, колкото да не мога да сипя бензин. Така я взех (при покупката не го забелязах), и още на следващия ден и монтирах газова уредба, та така карам засега, но ми се иска да оправя и бензина.

     

    Та въпроса е дали някой е успявал да направи тръба по някакъв начин? Втора употреба не можах да намеря, всички екзепляри за части от тоя модел са с вече продадени тръби, нови обяви не се появяват по сайтовете, а нова тръба ми намериха за скромната сума от 370 лв, което на мен ми се вижда доста пресилено. Не се очаква в тръбата да има 4-ядрен процесор, 8 GB RAM и SSD все пак. Става въпрос за тръба.

    Колега скоро на комшия майсторихме с медни тръби ф42 доста дълъг участък на сузуки,има колена дъги и нещо може да се измайстори с помоща на калай.Просто като идея.

  4. Благодаря за споделените мнения. Търсенето продължава. Като (ако) купя, ще пиша пак.

    /qu Привет от Русе,по-вече от 6 год.купена от автокъща от Русе.Всичко което е написано по-горе от колегите е вярно.Не забравяй,че ако искаш да си пробваш късмета си купи кола на старо.Успех в избора,пропуснах-карам 1,3 и по-вече от доволен.Още веднъж успех в избора.

  5. Значи да се ориентирам със сигурност към вътрешни карета?! Усещат се някакви луфтове (придърпване и почукване) при ниски обороти и висока предавка също така.. Когато има спускане не е проблем и да набере 150 примерно без тресене ако е плавно подаването на газта, но на равно и байр се клати много :) Колко време още мога да карам така ако карам бавно да речеме?

    Колега имах същия проблем със спейс стара,оказа се вътрешно каре,преди това си мислех за баланс на гуми или джанти/криви/,но майстора-отсече каре и така излезе.

  6. От известно време при палене ми светеха въпросните крушки, но при леко подаване на газ гаснеха, от днес светят постоянно и забелязах, че фаровете примигват докато работи колата (ксенон са).. Замерих акумулатора и показва малко над 12 волта обаче на работеща кола около 11.7

    Та какъв би могъл да е проблема и мога ли да се придвижа така стотина километра, макар и с изключени всякакви консумативи?!

    Привет,имах същия проблем,оказа се износени четки на генератора,т.е подмениха целия четкодържател и проблема се реши.Успех.

  7. Колеги, тази събота ходих до Банско и забелязах нещо притеснително. При спускането от Банско по завоите на 3-4 предавка с цел да не товаря спирачките и външна температура от около 1-3 градуса стрелката на температурата на двигателя от нормално загряло положение почти слезе на чертата Cold. Доколкото съм запознат при спускане на предавка (двигателна спирачка) цилиндрите не се възпламеняват понеже не се подава гориво и съответно не се генерира температура. Но все пак за 5-10 минути спускане така да охлади двигателя не знам дали е нормално. Какво е вашето мнение и някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Вероятно повреден термостат?

    Привет,моето мнение-проблем с термостата.

  8. Tърся 3 задни облегалки за глава на седалки на Мицубиши спейс стар във светло сив цвят задължително за салона на лкойто на седалките има надпис ,,Space star,,!!!!

    За контакти на Л.С. или в темата,както и на 0988900004

    Ето и снимка на салона,моля за снимки от ваша страна за да ги видя и цена,интересувам се от всички светло сиви изчистени подобни облргалки!!!!

    Привет,провери в мегапартс,предлагат 3 бр. сиви за спейс стар дизел,но мисля,че са същите.Все пак трябва да се провери.

  9. здравеите.На всеки се е случвало да закачи бордюр предполагам.Е и на мен ми се случи ,но когато слезнах да погледна гумата видях че се е скъсала част от гумата на страничният борд,не се виждат конци,около 1 см дияметър.Дали е голям проблем и дали има решение при гумаджия.

    Привет,по-скоро въпросът е към гумаджия-специалист,а не компромисни решения,особенно за предна гума.

  10. Колеги, някой да се е сблъсквал с прецакано вътрешно каре и да ми каже какви са му били симптомите? От едно известно време вибрира при ускорение, и се тресе леко отляво постоянно при каквато и да е скорост, все едно минавам през бабунки, даже и на абсолютно равен път. Не са гуми или джанти, пробвах го с три комплекта, все същото. Освен това, при последното ходене Варна-София оная седмица се чуваше едно зловещо престъргване от време на време, все едно минаваш метал на шмиргел, главно по планинските завои след Омуртаг, и после на връщане пак там, но при спускане. Туй престъргване вчера го чух и като давах на заден да изляза от паркинг.

     

    Помислих че е лагер някакъв, и в София отидох при Пламен да я види набързо че трябваше да тръгвам обратно - заден десен лагер беше за смяна, и един крив носач от който тропаше по дребни неравности. Сменихме ги, и тропането изчезна, обаче туй престъргване, вибриране при ускорение, и подскачане постоянно, си остана. Амортисьорите също са добре, сменях ги миналата година, а DJ-я огледа другото по окачването и каза че бива. И още един симптом, ама не знам дали е свързано - чува се някакво прихрупване и пристъргване като обера леко спирачки, и ABS-а отляво се включва на честна дума, даже от 50-60 като набия малко по рязко и на сух равен път да е почва да чатка веднага. Спирачките мисля че са добре - нови дискове и накладки, ревизирахме апаратите и водачите преди година и нещо, на прегледа казаха че държат яко и не задържат нещо да речеш да нагрява диска.

     

    Та, мисълта ми е, възможно ли е туй вибриране и подскачане да е от вътрешно каре? Миналата година като сменях амортисьорите, майсторът се обади да ми каже че имам скъсан маншон на полуоска откъм вътрешното отляво, точно където вибрира и подскача каруцата. Престъргването като че ли и то е оттам сега, ама не мога да определя с точност щото се появява отвреме навреме и напред и назад като карам. Казах му да сменя маншона тогава, ама може карето м/увременно да е било позаминало?

    Привет,моето мнение е също за вътрешно каре.Преди по-малко от месец сменях цяла полуоска заради проблема с вътрешното каре.Симптомите при мен бяха:при ускорение около 70-80 км.започваше да тресе предницата,обвинявах небалансирани гуми,но майстора ми отсече-вътрешно каре и така излезе.Особенното за разлика от небалансирани гуми е,че при отнемане на газта тресенето изчезваше.Колата е спейс стар.

  11. Здравейте!

     

    От 6 месеца съм горд собственик на Мицубиши Спейс Стар 2004 1.6 бензин, навъртях и доста километри и съм супер доволна, НО!

     

    Миналия ден започна да притраква нещо на завоите отзад...Закарах я в един сервиз близо до мястото, където се случи и ми казаха, че е биелетка. Когато я закарах за смяна на биелетката, обаче се оказа, че е счупена стабилизиращата щанга. Препоръчаха ми да търся на старо, понеже нова била много скъпа.

     

    Обаче гледам, че в Бг все още се намират по-масово части за по-старите модели- тези до 2003

     

    Та въпросът ми е дали са съвместими? Ако да- това ще ми улесни много търсенето

     

    Благодаря предварително!

    Колега провери в мегапартс,а от там доста неща си купих на сносни цени.
  12. собственик съм на спейс стар 1,3 производство 1999г......уникално автомобилче...направи ми впечатление че от няколко дни пресветва за част от секундата дори не успявам да видя каква е тази лампа точно до чека отдясно....някой ще ми каже ли какво ми показва тази лампичка и дали е повод за притеснение....прави го при ниска скорост при качване на баир ниска имам предвид тръгване и то ако има разклащане на автомобила

    Привет,ако беше уточнил какъв беше цвета на лампата щеше да е по-лесно,но аз залагам на ниско ниво на течност за чистачки-долей и наблюдавай.

  13. Привет,предна броня намира ли ти се и на каква цена,ако я имаш?Благодаря предварително.

    Привет,пропуснах да попитам и за копчето за вдигане на ел.стъклото на предната врата на пътника,в наличност ли е и цена.

  14. Здравейте,

    с голяма скръб и болка на сърцето разпродавам на части обърнато по таван,зелен металик МСС 1,3 -1999г .Всичко по колата работи,вкл и климатика.

    Двигателя е със сменена ангренажна група преди 7 хил км и нов съединител Valeo.Газов амжикцион монтиран в Италия със зареждачка при бензиновата капачка.

    При първа възможност ще кача снимки.

    Цените са народни,целта ми е набързо да разпродам частите и със събраните 3-4 хиляди лв да запълня дупката в душата си.

    Към момента са продадени -двата фара,мигачите,десен стоп,шофьорско огледало,минижабка,крик,плафон купе,фуния за въздушен филтър,предна броня,халогени.

    Ми това е,питайте,ако нещо ви интересува.

    Привет,трябват ми 2 бр.тасове оригинални и бутона за предното пасажерско стъкло/не шофьорското/Пиши на лични.Предварително благодаря.

  15. И се питам дали някой не е срещал тази кола в София..четох из форума , какво трябва да се гледа преди покупката и долу горе съм запознат!:)

    От Пунто минавам на Мицубиши защото един колега има същото и съм го карал доста и имам преки впечатления за самата кола!

    Имам детенце и мисля си , че за семеен автомобил напълно , ще задоволи изискванията и претенците ми.Отдавна минах този период , когато се правех на състезател.Сега имам семейство и отговорности и живота на сина ми е на първо място.Стига съм плямпал глупости, а да премина по същество на въпроса.Днес си уредих среща с въпросният човек , който продава това мицубиши, което , ще видите в момента.Снощи му намали цената с 200 лв и тази цена напълно ме устройва.Прилагам снимки и ,ще се радвам много скоро и аз да карам такава червена звезда и да сме в един отбор.

     

     

    http://www.mobile.bg/11429017970048111

    Привет,разликата между Пунто и Спейса според мен е огромна в полза на спейса.Карам Мицубиши спейс стар 1,3 вече 4 год.и съм очарован от този автомобил.Евтина подръжка,изключително непретенциозен автомобил.Разбира се иска веобходимата задължителна подръжка/смяна на масла и т.н./Що се отнася за този автомобил поне по снимките изглежда добър.Успех при избора и да се похвалиш.

  16. 131 прегледа и един отговор- няма ли някой да отвори неговата капачка и да каже дали духа и при него тоест читав ли е двигателя, да купя ли колата или не

    Дано не е късно за отговора ми,но 2 дни не съм отварял компа.При отворена капачка на двигателя,наистина си подухва леко,както е описал колегата по-горе,но видях с очите си веднъж един нисан как духаше/наистина не може да се затвори капачката от налягането което излизаше/това вече не е наред/При отворена капачка без да форсираш няма как да изцапаш отвън.Лек ден.

  17. Здравейте

    Попадна ми едно Space Star на ниска цена. Огледах го по външния вид има забележки, но не са в проблем за мен. Не съм професионалист и затова четох някакво ръководство на български как да гледаме и за какво да гледаме при покупка на кола 2 ръка. Та едно от най важните за автора неща беше да се отвори капачката за масло и да се провери дали духа от там. Та значи отворих капачката на въпросната кола и направо щеше да ме издуха. Собственика ме убеждава че при различните мотори било различно, но мой съученик каза че са заминали сегментите и изкарва компресия през клапаните и съответно гори масло. Също при отворен капак се чува едно непрекъснато свирене като от изпускане на въздух, не е силно но определено се чува. По километраж колата е на 112000 км. В събота не можеше, но собственика каза да я закараме на който искам сервиз за преглед да се уверя че колата е наред Струва ли си да си давам парите за преглед на колата

    Привет,във форума специалисти,нека те да кажат,но това правило,че когато духа от капачката на маслото не е добре си остава.Не знам дали при различните двигатели е различно,но духане като трудно затваряне на капачката при работещ двигател е признак на двигател за основен ремонт.Това за километрите,че е била на толкова километри/те всичките втора употреба са на толкова/защото така ги гласят.Успех и внимавай много с избора.

  18. Привет на всички,темата не е приятна,но съм длъжен да я споделя с Вас.Става въпрос за следното на 01,06,2015 сина ми пътува за Варна с намерение да разпусне за 2 дни.Срещу 2,02 е паркирал в квартал "Виница",наблизо до охраняем паркинг./в същия не е имало свободни места/.Незнайни варненски обирджии бутат леко колата да активират алармата,разбиват предното дясно стъкло/не на водача/ и взимат навигацията.След обаждане на 112,полицаите дори не благоволят да пристигнат на място и отразят престъплението,а карат сина ми да отиде във районното управление.Пиша всичко това защото тепърва ще Ви предстои посещение на родното ни черноморие.Внимавайте къде паркирате и какво оставяте в колата.После разбирам от познати от Варна,че правилото на милата ни полиция е било-откраднатото щом е било на стойност по малка от основната заплата на страната ни не се занимавали с кражбата.Лека вечер на всички и дано не Ви се случват такива случки.Пазете се.Държава няма.

  19. Здравейте приятели ,

    имам едно специално запитване към Вас , понеже имам проблем на колата , който не мога да си обясня от къде е..Става въпрос за следното. Баща ми ми сложи газ на моето мицубиши спейс стар 1.3 и отначало всичко беше наред , колата вървеше перфектно , но след като решихме да сменим свещите , баща ми без да иска счупи една от лулите , които са на свещите. От тогава колата постоянно ми придърпва когато съм на газ и от време на време придърпва и на бензин вече, а до сега на бензин си вървеше безпогрешно. Има ли вариант според вас да е от счупената лула или проблемът е другаде? Благодаря предварително.

    Привет,много е вероятно прекъсването да е от счупената лула/най вероятно пилее тока към маса на него цилиндър/.Може да се убедиш като вземеш назаем за проверка и тогава да решаваш дали свещи или си е от лулата.Все някой колега от Ямбол ще се отзове.Лека вечер и успех.

×
×
  • Създаване...