Премини към съдържание

stoine

Потребители
  • От него общо

    3
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от stoine

  1. Всъщност са два вида, едните са с тефлонова втулка, а другите са си с нормален лагер, който не се сменя отделно от тампона. Който иска може да си направи подмяната на единия тампон с другия вид, но първо е по-скъп и второ трябва да смени и подложката за пружината. Те и на Mitsubishi и на Volvo няма как да са по-качествени или по-некачествени защото са еднакви. Ако втулките се сменят навреме и не се пожредят челата на тампона и подложката не се разтракват чак толкова бързо. Същото решение се ползва и при колт, лансер, спейс вагон, аутлендър - според мен си е до обслужване и подръжка, а не до лошо техническо решение.

    кьде може да се намери втория вид и на каква цена

  2. Здравейте,

    Материала е много ценен и зарибителен поздравления за колегата който се е постарал за него :)

    Аз от днес съм собственик на един спейс стар 1.9 дид 2002 г. и първия проблем който изникна е именно липса на осветление на таблото при светване на светлини. Намерих описание, бушони проверих - всички светлинни индикатори по таблото си светят както и лампичката за дългите, но като включа фаровете и таблото си остава тъмно. Колегите изказаха съмнение да изгорят всички лампи наведнъж, но не ми идва идея какво друго може да е при условие че самите фарове работят и бушона за индикациите е здрав.

    Та възможно ли е да е от ключето за регулиране на светлината на таблото (което не регулира нищо защото нищо не свети) и дали може да се намери електрическа схема за него, понеже го свалихме и се оказа цяла платчица...???

    Благодаря!

    колега и моите бяха изгорели всички сваляш таблото исменяш крушките

×
×
  • Създаване...