Премини към съдържание

ВЪПРОСИ ЗА ASX 2013 1.8 DI-D 4WD ClearTec NAVIGATOR Instyle


Препоръчано мнение

Появи се супер неприятен шум, само при подаване на газ и се получава когато си иска - студена топла, градско извънградско, ниски обороти високи обороти, на всяка предавка, зиме лете ... не мога да й хвана спатиите! Защото има периоди в които си е абсолютно нормална. Спорд мен или са дюзите (но защо шума е непостояннен) или е регенерацията, която изобщо не знам как трябва да звучи и как се държи двигателя.

Само да вметна, че маслото винаги ми е било на абсолютната среда между мин и мах. Проверявам го ежедневно. Понякога по два пъти на ден. 

Също така разхода ми е много висок. Градско 11-12.5 , а извънградско съм опитвал какво ли не и под 7.8 не мога да я сваля та ако ще г*за да си скъсам! Веднъж дори я карах цял час извънградско на 2400 оборота със 115км/ч (ако не ме лъже паметта) без климатик, само с предно, и освен че вбесих десетки други шофори, разхода пак не падна под 7.8. 

Ако я карам нормално извънградско, разхода си ми е винаги около 8.7 - 9.2 ... а аз сменям скоростта през около 30-40 минути. Понякга карам с 130км/ч, друг път със 160км/ч. Често я пробвам и със 180-190км/ч. просто защото се държи много добре, като изключим шума който се подава от време на време.

В града я карам доста диво и  винаги 4х4 (което всички ми казват, че е глупаво) и винаги на климатик (освен зимата). 

Напоследък, мисля че турбото се включва тромаво. на 2-ра от 2300 започвам да усещам тягата, дойде ли момента да вкарам трета, оборотите толкова падат, че трябва доста да изчакам докато турбото пак се включи за да дръпне (ако изобщо турбото се изключва при спад на оборотите - не съм запознат, но е тромава при вкарване на по-високата предавка). Същото е и при 3-4 предавка.

Аз си я карам предимно само 3-та 4-та и то все във високи обороти, за да избегна тази тромавост.

За първи път карам дизел - нещо явно несхващам! Моля за съвет.

Колата я взех на 167К км преди 2 години, но съм направил само 8000 км защото живея в чужбина. Когато я взех отидох при DJ Tibby, след дълъг път в чужбина, който каза че е в много добро състояние и от долу и от горе.

Карам я често извънградско и ежедневно в София (но за периоди от по 1-2 седмици). И Както казах, много я настъпвам. Вече сипвам само на ОМВ. Бардал не слагам повече, защото няма никакъв ефект. 

 

Според вас, този шум при подаване на газ и то в различни периоди, дюзи ли е регенрация ли е? Като сложим и високия разход на гориво? (или разхода ми е нормален, предвид начина по-който я карам?)

Какъв е шума на запушени дюзи и какъв е шума при регенерация?  За какво да се ослушавам и какво поведение на двигателя да наблюдавам?

 

Също споделям, че когато я взех я карах цяло лято все на дълги извънградски разстояния и много интензивно в София. Беше много тиха, много мощна, много голям кеф. Чувах само всмукване/изпускане на турбото (ако изобщо турбото е това което дава този шум при натискане на педала). От както сипвах само на ЕКО, мисля че от там нещо се появиха тези проблеми, и за това си мисля че са дюзи.

Моля, някой да сподели мнение за неговата кола с този двигател (който не е само за ASX до колкото знам), и лансери има със същя двигател и едно пежо - ако не се лъжа 4008, рядко срещано) И като цяло мивек двигателите са си често разпространени.

И последно, ако някой със същата кола си направи труда да ми напише всички ЛЕД светлини да си сменя, ще съм задължен и ако мога с нещо да бъда полезен (например внос на части или аксесоари  от Германия или Англия, когато съм там). Защото в ибей описанието им е все такова, че не мога да разбера коя крущка за къде е.

Като цяло съм много доволен от колата, и ми се иска да я държа в добро състояние. Вероятно ще спра и да я карам толкова безумно, само да ми се махне този гаден шум. 

 

Поздрави

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Без правилна апаратура и диагностициране няма да се случат нещата. За цитираните скорости колата/СУВ-а дори ти гори малко. Карай с 90 макс и пак ще си говорим за разход. Аз така и не разбрах много от поста ти освен че имаш необичаен шум и висок разход на гориво.

За шума от спукан турбо път/ интеркулер, пропуски по изпускателната система,регенерация, проблем с полуиски/карета и още куп неща. Но с писане по форуми няма да стане. Закарай колата да и бъде направена пълна инспекция от рабиращ сервиз/човек.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...