Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Тампони за носачи - Febest или Monroe?


Препоръчано мнение

Здравейте, гледах едни тампони за носачи в bim.bg и пише, че са Monroe:

https://www.avto.bim.bg/D-L-tampon-na-nosach-dolen-preden-vunshen-MONROE-za-MITSUBISHI-GALANT-VII-E5_A-E7_A-E8_A-Hatchback-ot-1992-do-1996_p267481m347.html

https://www.avto.bim.bg/D-L-tampon-na-nosach-dolen-preden-vutreshen-MONROE-za-MITSUBISHI-GALANT-VII-E5_A-E7_A-E8_A-Hatchback-ot-1992-do-1996_p267482m347.html

Можете ли да ми кажете дали някой ги е пробвал и дали може да се надявам, че ще са по-добри от Febest? Повечето неща си купувам от Febest, защото само те са си качили всичките каталози онлайн, но не мога да кажа, че частите са много качествени. Например едната втулка за заден шенкел ми изкара 1.5 год. - монтирана е както си трябва, и е стегната на спусната кола. Долната втулка от същата партида си е ок, но конструкцията на окачването е такава, че тя се усуква по-малко.

/

(*и отново си купих същата на Febest, понеже един тъпак /приятел на приятел/ уж щял да ми намери на RBI, а накрая ми донесе друга втулка.)

Също наскоро ми пробутаха едни уплътнения за отвора на свещите към капака на клапаните, /има два вида - моите са тези от по 6 лв/бр./, едното от които беше със сериозни дефекти в отливката. Във връзка с това си извадих поука: че веднага щом се купи нещо от Фебест, трябва да се извади от пликчето и да се огледа внимателно - а не чак след като си го занеса вкъщи, тогава да отварям пликчетата.

(* и точно във връзка с тези уплътнения продавачката ми изнесе лекция, че като не си знам наизуст VIN-номера, можело да купя части за друг модел кола. - И ето, заради това после клиентите идвали да се оплакват, че им били продали боклуци части от Фебест, дето не стават.. ;) --- е в случая трябваше да ходя да й го покажа това уплътнение с фабричния дефект, за да не си мисли, че само клиентите са виновни, дето частите им не стават. Но не ми се ходеше да се разправям, понеже приятел ме вози с неговата кола до магазина, а моята беше разглобена.)

Сега реших да си купя тампони за предните носачи, Febest MAB-028, MAB-029, MAB-030. Обаче заради онзи тампон на задния шенкел, дето не изкара много, се чудя дали да ги пробвам тези Monroe от bim-bg. Обаче няма как да знам дали са хубави, и дали са Monroe. То у нас трябва някой специално да ти е казал, че си е купил хубави части от едикойси магазин, това "купи си определена марка" при нас не важи.

Конкретният ми въпрос е дали някой си е купил точно такива тампони Monroe, точно от bim-bg и дали са изкарали нормално дълго време.

/и също ако имате идея за по-добри и по-качествени тампони, (- без търговци, които нарочно не си качват каталозите онлайн.)

p.s. За задния тампон на двигателя, дето бях питал в една друга тема, в крайна сметка си взех за 28 лв. пак от Febest, но за следващия модел Galant. И с малко преправяне стана идеално. Имало и точния модел тампон, на една друга марка, ама толкова не може да се намери с Google, че все едно я няма. Дори нямаше и да знам за тях, ако един колега не ми беше писал в темата от къде да си ги купя. Но вече си бях взел този на Фебест. (- от друга страна пък беше на под половината цена от на другата марка, та почти не ме е яд, дето трябваше да си играя да го преправям.)

 

edit: MOOG FD-SB-13429, SPIDAN 411590 - ето тези мисля, че щяха да станат. Обаче пак си взех Фебест.

Предположих, че и Lemforder 22496.01 за Рено е със същия размер, ама звънях в 2-3 фирми, които са ми в по близките квартали: нямали го. Ядосах се и реших, че няма да им звъня пак отново, за да питам дали случайно нямат Spidan или Moog (-а пък за да видя какво имат, трябва да се регистрирам на сайта им с парола, за да не може да влиза всеки да гледа какво продават. - все едно че ще си купувам наркотици от Dark-нета, а не авточасти. ) - И пак си взех Febest MAB-051. Нищо де, то смяната не отнема чак много труд и време, а пък на същото място от другата страна, преди 8 месеца, сложих Febest MAB-022 - да видим сега кой ще изкара повече.. ;)

Редактирано от dreadx
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

Купувал съм какви ли не марки чаркове и не съм доволен от нито една. Нищо не мога да препоръчам. Не бих взел нито фебест, нито монро.

Преди две години наслагах тампони и някой и друг носач ... 1000 лева си ударих и след 1,5 години скръц, троп, клоп. Карах така 6 месеца. То моето каране не е като на другите, ама времето е толкова :) . Купих u-образните задни носачи 2-ра употреба че моите бяха изгнили и пред скъсване, добавих и 2 амортисьора каяба отзад и сега е добре. Стабилна е, не потропва там. Отпред помня че имаше доста фебест части. От дясната страна ги смених всичките с моог, мейле и лемфьордер. Купих от всички по-известни марки, които не бях купувал досега, да ги видя пък те що за боклук са. Според мен много рядко се попада на здрави части, особено с нашите редки вече автомобили по пътищата, но и при другите не е розово положението - лагер-главини провиват на линейка след 15000 км от по 250 + лв/бр., носачи се предават за норматив и пак от скъпите ... Предстои пак да напазарувам за отпред отляво да сменя и там всичко. Ще видя откъде какво взех предния път и ще повторя 350 лв трите носача и два накрайника. Този път не сменям втулки и тампони, а направо нови кокали от "реномирани" производители да ги видя пък тях. 

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Пътищата в България са най - зле в цяла Европа - факт!!! Никой не го ебе, няма държавна администрация, само когато трябва да ти вземат се усеща присъствие. В безтегловност сме тоталка...Трагедия!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

mmotors, то и аз преди няколко месеца се излупах в една дупка, около 15 см. дълбока, и с ръб, при това на натоварена улица. И много добре я знаех дупката, защото седя така над три месеца, докато я запълнят, а през това време гледах постоянно разни коли да си трошат джантите и да си пукат гумите в тази дупка.. Но един път се заплеснах нещо, та си изкривих и джантата даже.. А пък вчера реших да си сменя десния крив носач (откъм страната, дето си изкривих джантата) и стана поредния цирк: - Поръчах си от avto.bim.bg носач NIPPARTS J4915002 за 63 лв. и днес цял ден чаках да дойде в магазина.. накрая ми се обади някакъв от бим-бг и каза, че навсякъде бил изчерпан този носач, нямало как да ми го доставят, обаче можел да ми намери на Starline, като щял да ги натиска за максимално ниска цена, ама нямало как да стане за под 80 лв. Не ги знам тези на Starline, дали са добри и му казах, че не го искам, но евентуално ще разгледам сайта и ще си пусна поръчка за някой друг носач. После отварям bim.bg и гледам: значи същият този носач на Starline е обявен за 112 лв., при това пише, че тази цена е с намаление 10%, а иначе бил по-скъп: това този, дето можело да ми го продадат за 80 лв., (значи го купуват за 49 и слагат 60 % надценка) - е много мразя така да ни правят на балъци! След това намирам на сайта оригиналния артикул на NIPPARTS, дето ми казаха, че не могат да го доставят (дето навсякъде бил изчерпан) - и гледам, че изобщо не пише да е изчерпан, обаче вече е обявен на 116.1 лв., а това няма как да стане без човешка намеса, понеже до вчера такава цифра нямаше никъде около този носач. Буквално пишеше цена: 77.61 лв. (с намаление--10%)=69.85 лв. и още излиза така в cache-a на Google. -- Ей-сега ще си пусна нова поръчка, за да видя дали ще ми го доставят на 116 лв. (и естествено няма да го взема, но ми е любопитно дали за да си спестят циганските шведските пазарлъци по тел. намират за по-лесно да излъжат, че е изчерпан.)

Не че нещо, ама защо обявяват за продажба части, с които не разполагат и съответно цената не зависи от тях - и ей-така ми загубиха един ден и не за първи път ми се случва това с поръчки от avto.bim.bg.

/я кажете кой точно внася NIPPARTS - другия път да питам направо там.

Andy, опитвах се да ти пиша и на Л.С. по повод някакви тампони на задния носач, ама незнам от настройките ли е, обаче не получаваш лични съобщения. За предните носачи може да пробваш с рециклиране. Обаче в никой форум не попадам на скорошни мнения от рециклирането в Казанлък. Преди беше много на ниво и освен най-евтино (по 12-15 лв. на шарнир) беше и най-качествено: навсякъде само добри отзиви четяхме за М.М.- boltmin /но сега може да е вдигнал цените и да е намалил качеството - затова и никой вече да не го хвали./

p.s. за кормилен накрайник мисля, че се оказа най-добрият избор този 17HY0500, дето си го сложих в началото на 2017-та от AS-Metal. (-пу-пу-пу: още 6 години да изкара и ще си купя пак от същия.)

Редактирано от dreadx
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

За отпред: Meyle, BluePrint - аз съм доволен.

За отзад не намерих нищо друго свен Febest, което да е налично или с доставка, и това не тамо у нас - тъжно, но факт. Ако може рециклиране мисля е по-добър вариант. На мен обаче ми върнаха едните от задните - не могли, нямали такъв тампон или нещо подобно беше преди 2 г. някъде.

Важно! Затягането се прави на пуснат автомобил - в работно положение!

П.П. (Онлайн) Магазините в последно време тарикатеят и се опитват да мамят. Например, зарибяват те с "добри" цени, после го се оказва, че го няма, предлагат ти уж "същото" на друга малка на "същата" стойност и качество, но всъщност ако провериш е по-евтино от твоя избор (и често по-нисък клас продукт). Друг пример,  казваш им, че на друго място даден (като цяло не скъп) артикул е с 50-60% по-евтин, и изведнъж се оказва "грешка" в системата...

Редактирано от manol
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се скапват втулките на задния шенкел отгоре, дето по-често ми се налага да ги сменявам (тези на Febest). Отдолу има същите на Фебест, ама явно се усукват по-малко и за сега се държат. Четох при руснаците, че на RBI били качествени втулките (M2507ES на RBI), ама не знам кой ги внася. Ако някой знае, нека да пише къде да ги търся тези RBI.

/Продължавам да питам и разпитвам, понеже оня чичка (съседа на колегата), дето уж щеше да ми ги намери беше казал, че можело да се поръчат за по 6-7 лв., но с по-бавна доставка, за след 10-15 дена. - и накрая ми донесе едни трети, щото гледал друг номер докато поръчвал. Не ми върви с него.

*Също можете ли да ми кажете дали пък в БалканСтар няма такива тампони? И изобщо имат ли някъде каталог за частите БС, или трябва да се обаждам по тел. и да се пазаря? (- ок, ще се обадя, но не мога да разбера: например в partsouq ми излиза някакъв носач, ама номера за тампоните му не излизат поотделно. Това значи ли, че по принцип оригинални не се предлагат?) - На същия този колега, на фризьорката брат й работел в БС и тя ми беше дала негова визитка да се обаждам да го питам за части, ама я изгубих някъде. Само веднъж му звънях, да го питам за тампони на предния носач и каза, че продавали само цял носач, а отделно тампони нямат. Но ако за всичко ще нямат, по-добре да имах каталог да си гледам и да звъня да питам само за каквото се предполага да имат.) - За тези тампони на задния шенкел май някой беше споменал, че се намирали и оригинални, ама хем му изгубих координатите на човека, а пък и фризьорката не сме я виждали от доста време, защото явно много я кефи стрийт рейсинга и вече работи като шофьор на линейка. /тя по принцип най-много се кефеше на камиони и тирове, ама не е за една фина жена тираджийската професия: то й е ясно, че едно е да кара, ама ако й се наложи да смени една спукана гума и е до там..

А, друго интересно напоследък: - реших да си рециклирам шарнирите на задна реглажна щанга. Писах на оня темерут в Казанлък - ама той не ми отговори веднага, а чак на по-следващия ден вика: - не ги правя! (*не знам защо точно не ги прави, ама може и защото да не е удобно да ги закачи на струга и да ги човърка, докато са монтирани на носачите/щангите.) Аз обаче предварително съобразих тая работа, и понеже имах едни стари такива реглажни щанги, още на другия ден вече си бях извадил от тях шарнирите и му ги бях пратил. След 2 дена /едновременно с отговора на пощата, че не ги прави/, получавам пратка от Казанлък с наложен платеж за по 20 лв. на шарнир (- до тук ми струва 50 лв. общо! - брех маа му, то вече стана като на цената на нов шарнир - ама аз нали се кълнях, че той ги прави по-добре от нови, та реших да не се ядосвам за тая малка подробност, дето е вдигнал цените напоследък..) -- взех пратката и гледам, че ги е рециклирал (сякаш не толкова старателно, както ги правеше преди, ама да кажем, че са ок.), Обаче ми е сложил едни маншончета като за биелетка, доста по-малки, понеже явно само такива е имал. А той нали обещаваше по 50000 км. гаранция, че ще му изкара творчеството, ама към рециклирания шарнир даваше и от прозрачните полиуретанови маншончета, дето не се късат. И сега къде да си търся от същите, но с точния размер? -- М. що не ми се обади, че няма точния размер за тези шарнири? - нямаше никакъв проблем да се уговорим да изчакам, ако трябва да ми ги върне по-следващата седмица, или когато има възможност да се снабди с точния размер. Ама сигурно много бърза да вземе парите. Пък аз щом толкова разбирам от маншони явно ще се оправя и сам.. /Знам само за едни пичове в Стара Загора, дето ги произвеждат, но не съм виждал да ги продават по магазините около нас. Може да си поръчам по куриер, ама ще е 5 лв. кур.такса + 3 лв. за двете маншончета - не ме кефи. (т.е. ще чакам да ми изскочи още нещо за поръчка от Ст.З. и тогава да си купя и маншончетата.) - Значи до тук съм по 25 лв. разходи за 1 бр. шарнир, и сега си стоят така, понеже докато не си намеря качествени полиуретанови маншончета, то няма и смисъл да ги монтирам. Трябва да ви ги снимам някой път, ама сега още ме е яд и зарових кутията под едни други части, за да не я гледам.. - а за М.М. ясно защо вече не четем по форумите възторжени мнения от доволни клиенти.. :- /

Редактирано от dreadx
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

В София аз съм ползвал услугите на https://felix.bg/ и съм доволен.

Цените в БалканСтар са 2-3 пъти по-високи от тези в Ратола, за едни и същи OEM части.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 1 месец ...

НИТО ЕДНИТЕ

ВНИМАВАЙТЕ КАКВО КУПУВАТЕ ОТ ИНТЕРНЕТ. НОВОТО НЕ ВИНАГИ Е СИГОРНО. ГУМЕНИТЕ СТРАНИ НА ЧАСТИТЕ НЕ СА С СЪЩАТА ИЗДРАЖЛИВОСТ, МЕТАЛЪТ НЕ Е СЪС СЪЩАТА УСТОЙЧИВОСТ.

АКО СМЕНИТЕ ХОДОВАТА ЧАСТ НА КОЛАТА С НОВИ ЧАСТИ ОТ ИНТЕРНЕТ, ВСЕЕДНО ЧЕ ПАРТ НОМЕРАТА СА САЩИТЕ, КОЛАТА ВИ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА СЪЩАТА ВОЗИЯ..... 

ТАКА ЛИ Е ?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...