Премини към съдържание

Питане за гуми


Препоръчано мнение

Здравейте колеги,

Наскоро купих и днес сложих гуми Унироял, мисля такива (сн.1).  Асиметрични, нямат посока на въртене !!

IMG-507cc44afee9fe902b31df000d802296-V.thumb.jpg.dc068498d30c32a91dd9e0a6fd553b06.jpg

 

На колата изглеждат така. Лява

20220501_143509.thumb.jpg.50586a2caffa764164043aef0e4f83dd.jpg

и дясна

20220501_143437.thumb.jpg.c85c1d3a8e7b27d8bdc7ca72f272568f.jpg

 

И на двете гуми надписът OUTSIDE си е отвън

20220501_142122.thumb.jpg.5453c14cdf0494ddf332db9781a37eb8.jpg

 

Аз обаче съзирам проблем в дясната. Разтърсих се из нета, попаднах на тази тема от офроуд форума,

https://offroad-bulgaria.com/forum/основни-форуми/тунинг-гуми-лебедки-и-екипировка/гуми-и-джанти/158190-има-ли-леви-и-десни-гуми-outside

но и там не получих обяснение. Изгледах този клип

https://youtu.be/A6ndkrup65E  , но и в него показват работата само на лява гума.

Според мен, така, както е поставена ДЯСНАТА гума, при стъпване върху вода, каналът ще я отвежда НАВЪТРЕ (към центъра на гумата) и при проложение, че там каналът се "затваря", "свършва", водата директно ще се събира и ще образува водна тапа. Така аквапланингът ми е в кърпа вързан. И тъй като лявата гума отвежда водата както трябва, завъртането на колата е осигурено.

Къде бъркам ?

 

-

 

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Емо, благодаря ти. Това е официалната им страница, не съм я търсил. Явно е имало множество въпроси, щом специално отговарят . Обаче отговорът им е общ и някак си не ме задоволява. Ок, ще карам така, пък да видим.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Карай без да се притесняваш, явно така им е по-евтино да ги правят. При Toyo r888 е същата история с шарката, въпреки цената на гумата

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм виждал доста коли с такива гуми и съм се чудел. Да използвам темата, за да питам нейния автор - поради какви причини е избрал тези гуми, каква е логиката зад избора, бил ли е наясно при покупката с тази асиметрична шарка и какво са обяснили в сервиза при монтажа, те също следва да имат обяснение на странно изглеждащата шарка при монтаж вдясно?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • Admin

Проблема е ясен за всеки средно интелигентен човек - почти всички фирми излъгаха най-нагло човечеството с продуктите си.

Производителите на гуми не останаха по-назад. То не бяха зимни, летни, шарки, канали за вода.....DOT-ове.....

Всеки човек, който не се информира предварително решава, че ще си купи симетрични гуми,

но купувайки ги, изпада в тази ситуация - те се оказват Асиметрични!

И после какво?! Може ли да ги върнеш доказвайки логиката, че дясната гума е НЕсиметрична?

По този начин доста хора забогатяха на гърба на другите.

Така се устрои света....... за съжаление.......

 

 

 

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На 5/2/2022 at 8:02 AM , СтоянБ написа:

..... Да използвам темата, за да питам нейния автор - поради какви причини е избрал тези гуми, каква е логиката зад избора, бил ли е наясно при покупката с тази асиметрична шарка и какво са обяснили в сервиза при монтажа, те също следва да имат обяснение на странно изглеждащата шарка при монтаж вдясно?

Исках гуми средна хубост и добър компромис между цена и качество. От сайт за гуми избрах друга марка, обадих се по ТЛФ но нямаха налични. В друг сайт имаха, но стари - произведени 2019. В трети сайт като ми чуха бюджета направо ми препоръчаха тази марка, имали налични и производедени в края на миналата година. На пръв поглед шарката ми хареса и въобще не забелязах, че са асиметрични. По точно каналите видях, но не се замислих, че в тази ситуация трябва да има леви и десни. Между другото тази марка никога не съм ползвал, макар да съм я чувал отдавна. И понеже исках гуми, а вече ми беше писнало да ровя в нета и да говоря с продавачи, а и този магазин ми беше наблизо, аз поръчах и на следващия ден отидох да ги взема. Оказа се, че са произведени не 2021г., а месец по-рано /купих ги през март, а ДОТа е 0822/.Оз се зарадвах и изобщо не ги огледах. Едва онзи ден, СЛЕД МОНТАЖА, като огледах колата, нещо ми трепна  и се замислих. Бяха монтирани правилно, т.е. надписът OUTSIDE си беше отвън и на двете гуми. С гумаджията не говорих, защото нямам приказка с него, а свършваше 24 часова смяна и изглеждаше на парцал. А и не знаех какво да кажа. Първо реших, че той е сбъркал, но явно не беше. Огледах подробно и не видях стрелка или надпис за посока на въртене. Нямаше и надпис лява/дясна. В магазина не съм звънял, защото беше минал повече от месец от покупката и рекламация не става, а и не вярвах да ми кажат нещо смислено. Два часа по късно съвсем случайно се видях с един приятел, който е бивш автомобилен състезател  и дискутирахме ситуацията. Колата не беше с мен, но му обясних как изглеждат гумите и какво ме притеснява.  Мнението му съвпадна с моето - че ако няма някаква магия или техническо обяснение, което не виждахме и двамата, може би е по безопасно дясната гума да се монтира наопаки - с шарката навътре. Така каналите са обърнати в правилната посока, като при дъжд лявата гума ще отвежда водата встрани от автомобила, а дясната гума ще отвежда водата под автомобила, но няма да има предпоставка за аквапланинг заради шарката на дясната. В този случай според мен проблем би имало, ако завихрящага се под купето вода някак си влияе лошо на аеродинамиката. Обаче говорим за високи скорости, а не за нормално шофиране. Ако ми се случи да има подходящи условия, ще наблюдавам какво се случва и ще пиша.

Впрочем, досега май само веднъж съм управлявал колата с притеснение дали няма да се получи аквапланинг. Преди 20тина години със старото Мицубиши /тъкмо го бях взел/ при пороен дъжд и скорост 120 на магистрала, със стари гуми куча марка, бях на ръба да кача гумата над водата и си беше страшничко. Когато се прибрах, погледнах в калника и видях, че няма нито една песъчинка - окачването беше като на кола от завода. До такава степен огромното количество вода е центрофугирала около колелото.  

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Според мен притесненията са излишни. Ако тези гуми създаваха проблем за сигурността, нито щяха да ги проектират, нито да ги произвеждат и продават. А какво да кажем за акулите, по подобие на чиято кожа тези гуми се проектирани.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че не трябва да пипаш нищо. Монтирани са с надписа "Отвън" и така трябва, а не съм чувал за ляви и десни гуми за обща употреба.

Карай си Галанта и не го мисли много. А когато завали някой хубав дъжд, хвани един шофьор и на писта да гледаш отстарани как се отвежда водата. :D

Хубав ден!

:mitsu-smiley:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Днес говорих с един познат, който, както разбрах, има три фамилни коли и през лятото е с такива гуми. Няма оплаквания, но подчерта, че не е карал на дъжд с висока скорост.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...