Премини към съдържание

Питане за камина


Препоръчано мнение

Здравейте колеги,

На една отворена ъглова камина /подобна на снимката по-долу/, искам да сложа врата - две крила, от темперирано стъкло. Приблизителните размер са около 45х45 см. на крило. Ако знаете, дайте препоръки за магазин/сайт за крепежи - панти, лайсни и др. от метал. А и съвети. Аз виждам два варианта - темперирано стъкло с дупки откъм пантата, за захващане и рамка от метал, която да се хване към пантата. Според мен втория вариант е по-надежден, но нямам идея какви рамки да ползвам. Например П-образен профил със съответната дебелина. Ще ми се да не е черно желязо, а нещо по-така, ако не оскъпява много.

Целта на занятието е да огранича навлизането на дим в стаята, което се случва понякога. Причината да се случва е, че поради по-малък входен отвор на камината /няма как да се промени/, в някои моменти от горивния процес не и стига въздух /това е мое мнение, основано на много наблюдения/.

камина.jpg

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Като напишеш в Гугъл, врати за ъглови камини, излизат доста снимки, можеш да вземеш идея от там. А иначе попаднах и на някакъв сайт от Варна, който изработват по поръчка - https://www.maver.bg/

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Андро, вчера поръчах едно огнеупорно стъкло, че скъпата счупи на нашата. 117лв без доставка е(размери41х61см) 

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

Конкретна идея от какъв метален профил и как точно да се направи не мога да дам. Все пак ето как бих процедирал. Отивам в един цех за огъване на метал (профили, ламарини, тръби) и им искам П-образен профил от 2 мм ламарина със стени х/y/z мм. Вътре в П-то да имам разстояние достатъчно да залепя със високотемпературен силикон две огнеупорни въженца, за да може стъклото да легне в рамката и да се подпре на мекичко (на въженцата). Горната част от в случая квадратната рамка с размери 45/45 см. бих сложил последна. Стъклото ще го пъхна от горния край вътре в рамката и накрая последното П за похлупак. Като панти може би от т.нар. стругови, т.е. най-простите и евтини, които съм сигурен че ще издържат на напичането от огъня... Нещо такова.

Не мога да сдържа да спомена и факта, че този тип камини са с много нисък % ефективност. Грубо до 25% от топлината се усвоява и останалите 75% отиват в атмосферата през комина. 

Може да пуши поради няколко причини: малък комин като светъл отвор (тясно сечение); замърсен комин - шомполиране и пепел в стаята; комин с достатъчен светъл отвор и почистен, но неизолиран - топлоизолиран (зидан, измазан, без дупки от които да "краде" въздух") или привършване на кислорода в стаята с камината и тъй като коминът не може да направи вакуум, а въздух за горенето не достига, започва да пропушва. Това последното е ако почва да пропушва след някакво време на горене - въпреки че коминът е топъл, изчистен, херметичен, изолиран и тн, въздух за горенето не стига и тягата пада ---> пушек.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

Анди, благодаря за мнението, точно така смятам да направя. Ще кроя и правя сам. Наскоро ходих в една софийска фабрика за камини. Отказаха ми да ми гледат проекта, въпреки че не е сложен и е какъвто го описваш ти. При мен проблемът е в малкия входящ отвор за въздух, при което, по някой път, в зависимост от горенето, връща в стаята. Според мен решението е да сложа врати, при което да изолирам камерата на камината от стаята. Така стаята няма да участва в горивния процес. Само не зная дали около вратите трябва да е съвсем плътно, с оглед някаква условна херметизация.

Илийка, за стъкла ще се ръся яко. И тук офертите доскоро бяха 450 лв/кв.м.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...