Премини към съдържание

bace

Потребител
  • От него общо

    386
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    1

Всичко което bace е написал

  1. Чек енджина светва когато има грешка...а грешка се записва при определени условия. Нормално е да няма записана такава, когато все пак датчика е работил...но когато изпусне импулс ....няма как компютъра да "уцели" правилния ред на запалване. Бях писал преди време в друга тема...точно същия проблем имаше една наша каризма...само, че там беше датчика на коляновия вал....и по-точно датчика си беше здрав, просто бяха полепнали метални стружки...и не винаги отчиташе... Хубаво е, че са ти я оправили....с такива полвинчати проблеми на никой не му се занимава
  2. Със "схемата" със тойотовските бобини изчезнаха доста от проблемите - честа смяна на свещи, кабели и т.н. , двигателя стана една идея по-рязък при рязка "газ" но се появи друг проблем ...при наближаване на интервала за смяна на ангренажа (явно се разтегля една идея и се изменя тайминга - така си разсъждавам....може и да е друго...) и се появяват пукания в колектора при рязко подаване на газ... и сега умувам как най-лесно да си направя "електронно делко" ....т.е. да са си 4 канала за бобините и всяка да си работи когато трябва ....без "wasted spark" .
  3. Мисля, че не това е основния проблем на тази система, а по-скоро неща като Valve overlap - момента в който са отворени и смукателния и изпускателния клапан, близо до този момент се появява "изхабената искра" от бобината отговаряща за 2-та цилиндъра. Недостатъка не е, че искрата е на "вятъра" а, че двете свещи са последователно свързани - т.е. ако поради някаква причина ...а причината е ясна - примерно 1 цилиндър трябва да е в работен ход и да получи искра, а 4-ти се продухва т.е. може да "издуха искрата" така да го кажа ....само, че при последователно свързване, освен ненужната искра, ще угасне и необходимата на 1-ви цилиндър. При газифицирани такива двигатели проблемите са често срещани и "майсторите" винаги тръгват със смяна на свещи, кабели и бобини...докато на бензин ....не се "долавят" тези недостатъци. Изгледайте някое клипче ...има интересни в тубата...теорията и практиката са винаги свързани ...това, че не винаги се разбира теорията...не значи, че няма общо с практиката
  4. Ясно, нещо бъркам...аз си мисля, че са еднотипни, като при Спейса....и Каризмата.
  5. Мм...аз може би не се изразих правилно, имах в предвид, че два абсолютно еднакви двигателя в ...да кажем перфектно техн. състояние, но с различни запалителни системи се държат различно, а това с пробилите бобини...там картинката е ясна....като се кара с прецакани кабели, съвсем нормално е да замине и бобината. То обикновенно реда е такъв...като не се сменят свещите на време, тръгват кабелите....после бобините... Аз на спейса (4G93) му "тунинговах" малко схемата с бобините...сега е с 4 тойотовски "coil on plug" ..както му викат.....и изчезнаха доста от проблемите ...
  6. Не е ли по-лесно просто да измериш компресията? Не мисля, че ще има някаква разлика при по-големи хлабини. Ако има разлика, ще си я видял и при теста за компресията.
  7. Странно, моите наблюдения се разминават с твоите...но за двигателя, съм напълно съгласен наистина е здрав (4G93 е особено "идиотоустойчив" и червения сектор въобще не го плаши ) Прав си, ако броим проблемите с кабелите и свещите при не навременна смяна, ....но моите наблюдения са, че при нови и изправни свещи и кабели модела с делко има доста по-малко ядове, особено ако има и газ. При модела с 2-те бобини винаги отклика при рязко подаване на газ е по-лош от колкото този с делкото.
  8. Тия двигатели ...с тоя модел запалване (2 - бобини 4 свещи или така наречената wasted spark system) ...така си правят - за мен лично това е най-нескопосаната система. Колегата с по-горния пост (безпроблеминя колт) - сподели ако не е тайна - твоя с делко или 2 бобини е? Аз имам някакви предположения, какъв е проблема, на-вероятно е комплексен ...т. е. няколко неща са. А в какво се изразява "тресенето" и "прекъсването"? Предполагам, че като загрее, при рязко подаване на газ до дупка ( за момент преди да се изфорсира) ....се чуват пукания във филтърната кутия, така ли е? Провери в нета какви са причините за т.н. "Backfire" мисля, че в тази посока трябва да се търси проблема.
  9. bace

    Палене сутрин

    Хвърлих боб... може да е от газовата, която не си споменал, че я имаш :D
  10. Определено е така ....лигавовозещите имах в предвид 15 цоловите (зимните са ми такива). Летните бяха 225/45/17 и ми харесваха, сцеплението и по-твърдата возия също ми допадаше (е бяха и малко по-шумни де), но за съжаление нашите жалки подобия на пътища ме отказаха от този размер и смених летните със 205/60/R16 - определено понасят повече "бой" от колкото 17ките.
  11. Без сваляне на главите....си е рискова работа, трябва нагоди да подпират клапаните....ако по невнимание майстора изпусне клапана....трябва да е добър гинеколог много по- лесно е да ги свалиш хем ще изчистиш леглата и клапаните и ще ги напаснеш. Пак да кажа, че си е мое мнение и понякога не е оправдано наистина да правиш такива ремонти, всеки трябва да си решава за себе си. 2 снимки за размисъл - като свалиш главата силно вероятно е да видиш подобно нещо на 1-вата снимка....ще ти се прииска да стане като 2-рата
  12. След всякакви експерименти за гуми и джанти (15,16,17 цола) - 205/60/R16 това е оптималния размер! Останалите варианти са красиви и твърдовозещи....или грозни и много лигавовозещи ...мое лично мнение!
  13. Здравей, да дам и аз едно мнение Преди повече от 15г. и аз правех такива сметки, на първата ми кола (пак японска) реших да сменя само гумичките на клапаните....е ...месец след като ги смених отворих и двигателя, за да разбера, че маслообирачите са изтъняли доста и проблема е в тях. На скоро правих един - 4G93, той даже не пушеше, но бяха заминали пак маслообирачите и разхода на масло беше горе долу като твоя - 1л/1000км. В тоя ред на мисли искам да кажа, че повечето случай с масления и пушещ проблем обикновенно главните герой са и гумичките и маслообирачите. Изключвам случайте с някакви дребни и досадни проблеми, като например лоша вентилация на картерни газове и някакви такива подобни...то нали на всеки му се иска да не разглобява двигателя и започва да търси проблема първо там. Така, че и моето мнение се покрива с това на Емил Димитров. Мое лично мнение и нагласа е, че ако ще се разглобява по двигателя, бих сменил и сегментите. Резултата от ремонта би бил по-траен (с уговорката че ремонта се прави от кадърен човек и ще забележи ако има и някакви скрити "лимонки"). Нали, като се прави ремонт (поне аз така го разбирам), мерят се разни луфтове, хлабини и т.н. и винаги има нещо "дето е тръгнало" и можеш да го смениш за да си спокоен за напред.
  14. От любопитство питам (понеже и аз вчера минах една от колите на ГТП с новите простотии) - Какво количество CO измериха, та не те пуснаха? Мисля, че ако си над 0,2 могат да те пишат първа еко група и пак да минеш прегледа или за GDI-то - може да има някакви тънкости за които не знам? А тези зони (забранените от общините за различните еко категории) от къде мога да разбера къде са - има ли онлайн информация в нета? По принцип вече не пътувам много и за това не съм се интересувал.
  15. Значи на този същия двигател му "мушнах" кутия F5M42 (ползва се в Галант, Каризма, ГДИ, Спей Стар ГДИ). Доста неща се сменят: Маховик, съединител, стартер, картера на двигателя, гредата под кутията, евентуално предния мост ако не намериш кадърен заварчик, който да завари лапата за напречната греда, полуоски с каретата, буксите на датчиците са други, отворите за жилата за скоростите трябва да се направят, скоросния лост...може и да изпускам нещо, но в общи линии е занимавка. Но пък крайният резултат е впечатляващ, Спейса ми стана много по-приятен за шофиране. А френската кутия наистина е отвратителна (въпреки, че тая дето разкарах беше в добро, даже отлично здраве).
  16. bace

    Въпрос за носач

    Моя опит: Последните 2 носача които сменях бяха Kavo. Преди доста време (2-3г.) слагах 555 ... може би Kavo-то е една идея по-добро (незнам защо така си мисля - не съм ги засичал на км).
  17. bace

    Въпрос за носач

    Чесно казано нямам такова впечатление, за скъпо ....не знам може би - да, но според мен е поносимо ..... моя галант го карам душмански....даже тази година имам "нови попълнения" (3 джанти за боклука заради "хубавите" ни врачански пътища). Тропане няма, но след всяка зима сменям по някой прав носач, защото започват да скърцат. (А в зависимост от финансовото състояние - сменям и други неща, не защото са за смяна, а защото така и така ще разглобявам и ще се цапам). За километри нямам наблюдение на колко ги сменям, но на година ми се връзват около 50к така, че може би това е цифрата ... +/-. Понеже имам и един Спейс Стар (и той от 8-9 години при мен) прякото ми впечатление е, че спейса има много по-кофти окачване и по-конкретно задното - няма настройване ....все нещо тегли на някъде....все някакви дребни и дразнещи проблеми...за сега съм го закрепил ... при галанта тая фраза я няма...всичко е на конец там и управлението му е супер готино и не натоварващо. А като стана дума за километри....това са глупости...какви километри, какви пет лева....някой хора имат такъв "стил" на шофиране, че мога да унищожат колата за месец...не за 25000км .... ;)
  18. bace

    Въпрос за носач

    Да, това за мен в по-издържано. А в предишното ми мнение визирах конкретно окачването на моя EA5.
  19. bace

    Въпрос за носач

    Точно Макферсона е много по-ненатоварен от двойното А-рамо ....тежестта на автомобила при Макферсона се поема директно от амортисьора (и пружината), докато при двойното А-рамо тежестта преминава през шарнира на правия носач (стреми се да го извади). ;)
  20. В задната част на запалката има мостче (играе ролята на предпазител), обикновенно прекъсва при включване на по-лаком консуматор. Това проверихте ли го?
  21. Търся буксата (женската с 4те пина) за алтернатора на галанта или инфо как да намеря тук в България.
  22. Ами така излиза. Теглих разни Наредби Н-3, Н-32 и т.н. след като ги изчетох установих, че е така. Но за "отписването" на АГУ-то нищо не намерих. Ако е толкоз просто....махам бутилката, минавам си прегледа и си слагам новата....и не се занимавам с дървени философи. А честно казано, нямам представа колко ще ми струва да "узаконя" наново узаконената вече веднъж газова, но като нерви и разходки по разни пунктове...няма да го преживея :D Всичко в тая държава се облага по няколко пъти...ай да ....
  23. Тъкмо мислех да пускам подобна тема и мен "живо" ме интересуват някой неща. Значи Галанта ми е със стара бутилка, с паспорт за бутилката, както си беше тогава (2012), но не е вписвана в талона на автомобила. По онова време 2012-2013.. газовата минаваше на преглед при газаджията и това се вписваше в паспортчето на бутилката. След това "упълномощиха" пунктовете за ГТП за правят преглед на газовата (при нас - срещу допълнителните 10лв.) и тоя паспорт на бутилката никой не ми е писал в него (в един момент стана излишен). Тия образи от ГТП-то вкараха номера на бутилката в талона ми за прегледа на колата.. преглеждаха и газовата (а съм сигурен, че нямат никакъв капацитет да го правят ...но това е друга тема) и сега се оказва, че за да мина следващия преглед (на колата) трябва да сменя бутилката в сервиз, който ще ми даде "розовата ратишка" (защото бутилката е над 10г.) с нея трябва да си записвам час за единствения пункт "упълномощен" да издава друга хартишка....и с тях двете в КАТ за да ми впишат АГУ-то. Т.е за тези като мен със стари АГУ, пак трябва да си ги регистрират, защото бутилката е над 10г. Аз пък имам друго питане - как да махна документално АГУ-то, което фигурира в талона за преглед на колата?
  24. Здравейте, трябват ми някой неща: За Галанта (комби) ми трябва двойният под - по-специално капака с мокета в багажника. Държа да е сив. Моя си е здрав, просто има петно от електролит и искам да го подменя. А за Спейс Стара ми трябва гредата, която е под скоростната кутия... на която са захванати двата тампона. За Спейса може да изникнат и още неща тъй като му правя лека "преработка". За сега това. Успешен ден на всички
  25. bace

    Galant 1998 2.0 136hp

    Здравей, не ми се отваря обявата нещо. Галанта комби ли е ? Интересува ме двойния под на багажника за комби, търся си сив цвят.
×
×
  • Създаване...