Премини към съдържание

DIONISIUS...

Потребител
  • От него общо

    34
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което DIONISIUS... е написал

  1. DIONISIUS...

    Съединителя....

    Ами аз само цитирам какво ми каза собствника, но много на бързо. Затова споменах, че ще го разпитам за какво точно иде реч, че аз очевидно не съм много вещ по галантите :icon_doh: Може наистина да има някакво жило в цялата история, а може да е имал предвид някоя от помпите. Колкото до паленето - пали и до там. Няма как да вкараш на скорост. Затова се теглихме. Човека до колкото разбрах се е разминал с някакъв минимален ремонт, който е само временно решение, но трябвало да смени съединитела, който за конкретния модел хич не бил евтин. И да, избързах да напиша... :icon_blush:
  2. DIONISIUS...

    Съединителя....

    На следващия ден колата запали и я дръпнах до сервиза. Момчетата я вкараха в движение. Добрата новина - скъсано жило и май нито едната помпа не е сменяна, лошата – време е за нов съединител :( Като се видя със собственика ще го разпитам по-подробно, че сега много грижи има на главата. Мерси за отговорите Колеги! Sorry ако съм избрал неподходяща тема, ама нали съединители, потъване, изчезване... :D
  3. DIONISIUS...

    Съединителя....

    Мерси sunnyboy115, Пропуснах да отбележа, че въпросната кола е V6.
  4. DIONISIUS...

    Съединителя....

    Привет Колеги, Мой познат в момента е в подобна ситуация, но той нищо не е пипал по колата. Галанта започнал да прекъсва, той отбил и съединителя му тотално „пропаднал“. Колата не е на скорост, но не иска да запали. При вас имаше ли такъв проблем?
  5. kolio89, това е нормално. Съветвам те да извадиш тези кабели и да ги смениш с новите. За смяната е необходимо да повдигнеш бялата лайсна отстрани на буксата. Тя държи всички жички по местата. Успех, ако имаш нужда от съдействие пиши!
  6. Аз фабрично имам бутони на воланa за управление на аудиото. Ако сменя headunit-a ще трябва да търся преходници и т.н. за да накарам тези бутони да вършат работата, за която са предвидени. А като ползвам таблета през AUX-a на сегашния headunit този проблем отпада.
  7. Цената на фабричната кутийка с двата чинча едва ли е висока, но аз не виждам никакво предимство. Така трябва всеки път да закачаш кабел, а иначе просто си ръгаш стерео жака в източника. В тази връзка решението на колегата UNNAMED е доста добро :good: Аз не съм си играл много, защото и при мен това е само временно решение. Тръгнах от концепцията за интеграция на таблет, което за сега е просто идея. Има бая неща да обмислям и да смятам, но наличието на AUX е основополагащо. Така ще мога да комбинирам таблета с фабричния headunit. Минус при този вариант е, че качеството на звука не е кой знае какво, но плюсовете са доста - наличност, цена, опростен монтаж (управлението от волана и bluetooth-а са си остават)
  8. Привет, Този уикенд направих въпросната процедура. Видеото на един симпатяга от Текскс ми беше изключително полезно: Link Ако някой реши да се занимава, то трябва да се имат предвид следните неща: - Въпросните дупки на буксата са заети. Предполагам, че кабелите от тях отиват зад нишата м/у пепелника и контролите на климатика, където следващото ниво на оборудване има фабричен AUX вход. Може би има сравнително лесен начин да се ползват направо те и да се добави входа, където е предвидено, но това не съм го пробвал. - Цветовете в клипа са много лош ориентир. Колите може да са различна версия, за различен пазар, произведени в различна година и.т. Важното е, че двата канала са на позиции 6 и 15. У нас аудио кабелите масово са чврвено и черно. При мен червеното съвпадна на номер 6. - При монтажа на предния панел в таблото трябва да се намести най-горната линия. Понякога процепа е неравномерен. Получват се "вълнички", но напасването никаква философия не е. Цялата операция е много проста, но все пак, ако някой има нужда от някакво уточнение, то аз съм на линия.
  9. DIONISIUS...

    Lancer X VR4

    На ме ми е ясно, че по-лесно се работи с компоненти от същата платформа. Тук зарибявката е да се направи първия или един от малкото Lancer VR4-ки Иначе проекта на колегата Lix :rulez: Тук просто се разглежда по-нестандартен подход (е, може би и по глупав :icon_hmm: ) .... Аз си мислех, че със скоростна кутия от FTO може да е най-безболезнения вариант. П.С. Karceto, евала, че си се захванал! На мен три бона ми изглеждат добра цена за това, което ще постигнеш. Успех!
  10. DIONISIUS...

    Lancer X VR4

    Здравейте Колеги, Отдавна се чудя дали е възможно насаждане на легендарния 6A13TT от Galant VR4 в коша на Lancer 2008. То е ясно, че е сложно и скъпо удоволствие, но колко сложно и колко скъпо? Някой от по-компетентните колеги дали се е чудил в същата посока? :mitsu-smiley:
  11. И аз обмислям този вариант. Препоръчайте сервиз в София! Ще съм много благодарен на колеги с Lancer X 1.5 и 1.8 да споделят къде са си монтирали газовите уредби и дали са доволни. Мерси предварително!
  12. Хондите стандартно са с Yuasa. Някои акумулатори са с логото на Хонда, но всъщност са брандирана Yuasa. Никога не съм срещал лошо мнение за тях. Познавам доста хора с Хонда, а те доста ползват тази марка, защото акумулаторите им са по-особени на размери и не от всички марки се намират лесно.
  13. Някой беше казал, че колата ти е наистина бърза, когато сутрин стоиш пред нея с ключ в ръка и те е страх да я отключиш. Не помня автора, но съгласно моите възприятия за "бързо" - е те тва EVO е бързо! Много се радвам, че в България има коли от такъв калибър. Дано този сезон да ги виждаме по пистите. Много безаварийни километри на собственика и от мен! (той едва ли ще я отключва сутрин освен ако не е стигнал рано рано на пистата :D )
  14. Здравейте, Обмислям монтажа на ксенон за късите светлини. Модела е Lancer 2008 Intense, т.е. фаровете са без лупи. Моля ако някой вече се е оборудвал да сподели впечатления. Вчера се разминах с един такъв, но беше светло и не можах да преценя дали заслепява. Аз много държа да НЕ блещя на насрещните водачи. Имам въпрос и за фаровете за мъгла. Много ме дразни, че светят жълтеникаво. Не знам дали е нарочно за по-добро осветление в мъглата или просто са гадни крушките. Виждал съм и там монтиран ксенон и доста ми харесва как изглежда, но отново моля ако някой има опит в тази сфера да пише. Мерси предварително!
  15. DIONISIUS...

    Enkei 17

    Много се радвам! Дано всичко е наред с доставката! Нямам търпение да видя как ще изглежда колата с тях. Успех! :drinks:
  16. DIONISIUS...

    Enkei 17

    2004 Mitsubishi Lancer Evolution Bolt Pattern: 5x114.3 Center Bore: 67.1 Hardware:12x1.50 Lug Offset: 34-42mm ----------------------------------------------- 2009 Mitsubishi Lancer Bolt Pattern: 5x114.3 Center Bore: 67.1 Hardware:12x1.50 Lug Offset: 40-50mm ---------------------------------------------- Аз обмислях да мина на този модел. Това са много здрави и доста леки джанти. Дизайна им е перфектен, според мен, но това си е субективно... Отказах се защото трудно си намирам подходящи 17-ки. Повечето модели са ми широки. Ниският профил за ежедневна употреба също е недостатък. Балоните от дупките са най-малкото. Мой познат наскоро спраска една 18-ка. Добре, че е кадърен и си овладя колата... Дано инфото ти е от полза! Успех и ако се решиш - задължително снимки! Поздрави!
  17. Аз до сега никога не съм споменавал нищо за "гаранционен срок"? Писал съм само и единствено за срока от една година в който си длъжен да си обслужиш автомобила в оторизиран сервиз за да ти важи гаранцията. А това за документацията го споменах, защото мой познат, който кара кола от друга марка, закупена от друг дилър, твърди, че си има клауза, че ако не спази времевия срок или превиши километрите за смяна на масло, филтри и т.н., то губи гаранцията САМО НА ДВИГАТЕЛЯ. Т.е. ако има проблеми с окачването няма никакво значение каде и дали изобщо си е обслужвал колата. Аз таквоз черно на бяло нямам. Лично пред мен в БС са отказвали да сменят главина гаранционно, защото маслото и филтъра не били сменени при тях. Всеки сам да си прави изводите. Аз просто споделям. П.С. Чух и друг пиниз. Няма директно отношение със случая, но е важно да се знае. Примера е следния: "Добър ден, вие ми един лагер" - "А да, амо то това е щото си се набил в дупка, демек е щета, иди при застрахователя". Да ама застрахователя не признава щетата и клиента остава от два стола на земята. Това е просто пример, но съм чувал за такива "прехвърляния на топката".
  18. Сивков, като цяло си прав, но без да навлизам в излишни разисквания и офф' искам да коментирам няколко неща просто за инфо на колегите. На първо място е способноста на БС (и др. сервизи предполага) да овъртат и да пробват дали ще мине номера. Нали това е идеята на форума - запознатите да светнат останалите овреме, а не.. "еми то трябваше еди кво' си..." Та, в този ред на мисли искам да цитирам конкретен случай. Мой познат доброволно се отказа от гаранция на двигателя именно поради споменатите по-горе цени. Та нямате представа къв зор беше докато му сменят една главина!!! То си е цял казус със всичките му тълкувания кое отпада и кое не! За съжаление нямам документи пред себе си, но преди като съм ги преглеждал не съм забелязал да е ясно дефинирано какво отпада ако не спазиш условията, естествено може и просто да съм го проспал :icon_blush: Но, така или иначе, се връщаме на твоята препоръка човек да ги натиска здраво за всяко нещо и да не се огъва! Че са големи - големи са, но кога се появяват - това е друг въпрос. На мен като ми изтичаше срока не ми светна, а от онзи ден ми свети без нито да е време, нито да съм на километри за профилактика. Моя съвет е не разчитайте на тая чудесия твърде много! Е да, ама ако не е нагласена както трябва това едва ли ще те оправдае при евентуална необходимост от гаранционнен ремонт и неспазен срок. Едва ли биха си позволили подобно нещо, но кой да знае. За такива скъпи неща би трябвало да питат, а и си заслужава да спориш. Аз имах такъв случай конкретно само с крушки, но за тях ми е все тая къде ги сменят. Ако ми докоснат накладките примерно без да съм ги молил над сервиза ще се издигне гигантски облак с форма на гъба :icon_box:
  19. Много е важно освен километрите да се гледа и времето!!! 15 000 км. или една година, което настъпи първо! То 15 000 нормално се минават за една година, но ако някой кара по-малко е много важно да си следи нещата иначе ГАРАНЦИЯТА ОТПАДА !!! Още нещо: ако отидете на 15 000, но след една година в БС, примерно, ще ви вземат парите мигновено, а чак после ако ви потрябва гаранция -> .i. Конкретно по основния въпрос: Колега, на мен крушки и такива неща ми ги сменят без да питат и после ми връчват фактурата. Не, че ако си смениш сам крушката ще спестиш много, но ти си решаваш. Относно шумове и т.н.: На мен ми виеше лагер на главина отпред и ми го пренабиха гаранционно.
  20. Мерси за коментерите! Радвам се, че ги харесвате. А онзи ден, да, аз бях в локалното. Просто не бях в състояние да шофирам миналата вечер :icon_angel: P.S. Щях да го добавя в първия пост, но бутона за редакция нещо го хвана липсата... Та исках да отбележа, че много ми харесва как се промени стойката на автомобила. Промяната на оффсета и широчината на джантата на този етап идеално ме устройват. Поздрави на всички фенове на новия Lancer! :rulez: Като ми избие съчмата да сменям нещо друго пак ще пиша :drinks:
  21. Умен! Умен! Евала колега, мерси много, точно такова решение търсех - тънко и практично :icon_dance:
  22. Здравейте Колеги, Реших да разнообразя малко: снимки *моля абстрахирайте се от размера на гумите (205/50)! Ще бъдат сменени с 55 или 60. Освен да се похваля :icon_dance: се надявам темата да е от полза на други мераклии. Джантите са BORBET 7.5J 16'' 5x114.3 ET35 Сдобих се с тях благодарение на колегата ДанчоМазда626GT, ника подсказва от кой форум. Единствено централния отвор (73) се разминаваше и се наложи да търся втулки. Относно втулките: Трудно се намитат от 73.0. Масово продават от 73.1, което е популявен размер, но не е същия! Относно главината: по книжка е 67.1, но реалното тазстояние е по-малко почти с милиметър. С оглед на горните две неща горещо препоръчвам втулките да се правят от стругар. Естествено не какъв да е и не от какъв да е материал. Аз се спрях на симпатягата който работи с MARGEL на Ботевградско шосе. Той ми ги направи по 8лв./бр. За съжаление забравих точното наименование на материала. Най-общо казано - яка пластмаса. Пасват наистина плътно. Четох много и разговарях с доста специалисти по отношение на материала. Истина е, че някои марки джанти като OZ, например, вървят с метални втулки, но преобладава мнението, че пластмасата е по-добрият материал. До колкото разбрах предимството на метала е здравина, но за сметка на окисляване, триене в главината и евентуална корозия... Естествено от значение е конкретната сплав.
×
×
  • Създаване...