Премини към съдържание

de4i

Член на клуба
  • От него общо

    1,235
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    6

Мнения публикувани от de4i

  1. И последно,

    Колега, бъдете така добър след като разглобите таблото да публикувате информация какви са крушките.

    п.п. На мен също ми предстои разглобяване на табло и бих искал предварително да ги закупя.

  2. На 5/2/2022 at 8:02 AM , СтоянБ написа:

    ..... Да използвам темата, за да питам нейния автор - поради какви причини е избрал тези гуми, каква е логиката зад избора, бил ли е наясно при покупката с тази асиметрична шарка и какво са обяснили в сервиза при монтажа, те също следва да имат обяснение на странно изглеждащата шарка при монтаж вдясно?

    Исках гуми средна хубост и добър компромис между цена и качество. От сайт за гуми избрах друга марка, обадих се по ТЛФ но нямаха налични. В друг сайт имаха, но стари - произведени 2019. В трети сайт като ми чуха бюджета направо ми препоръчаха тази марка, имали налични и производедени в края на миналата година. На пръв поглед шарката ми хареса и въобще не забелязах, че са асиметрични. По точно каналите видях, но не се замислих, че в тази ситуация трябва да има леви и десни. Между другото тази марка никога не съм ползвал, макар да съм я чувал отдавна. И понеже исках гуми, а вече ми беше писнало да ровя в нета и да говоря с продавачи, а и този магазин ми беше наблизо, аз поръчах и на следващия ден отидох да ги взема. Оказа се, че са произведени не 2021г., а месец по-рано /купих ги през март, а ДОТа е 0822/.Оз се зарадвах и изобщо не ги огледах. Едва онзи ден, СЛЕД МОНТАЖА, като огледах колата, нещо ми трепна  и се замислих. Бяха монтирани правилно, т.е. надписът OUTSIDE си беше отвън и на двете гуми. С гумаджията не говорих, защото нямам приказка с него, а свършваше 24 часова смяна и изглеждаше на парцал. А и не знаех какво да кажа. Първо реших, че той е сбъркал, но явно не беше. Огледах подробно и не видях стрелка или надпис за посока на въртене. Нямаше и надпис лява/дясна. В магазина не съм звънял, защото беше минал повече от месец от покупката и рекламация не става, а и не вярвах да ми кажат нещо смислено. Два часа по късно съвсем случайно се видях с един приятел, който е бивш автомобилен състезател  и дискутирахме ситуацията. Колата не беше с мен, но му обясних как изглеждат гумите и какво ме притеснява.  Мнението му съвпадна с моето - че ако няма някаква магия или техническо обяснение, което не виждахме и двамата, може би е по безопасно дясната гума да се монтира наопаки - с шарката навътре. Така каналите са обърнати в правилната посока, като при дъжд лявата гума ще отвежда водата встрани от автомобила, а дясната гума ще отвежда водата под автомобила, но няма да има предпоставка за аквапланинг заради шарката на дясната. В този случай според мен проблем би имало, ако завихрящага се под купето вода някак си влияе лошо на аеродинамиката. Обаче говорим за високи скорости, а не за нормално шофиране. Ако ми се случи да има подходящи условия, ще наблюдавам какво се случва и ще пиша.

    Впрочем, досега май само веднъж съм управлявал колата с притеснение дали няма да се получи аквапланинг. Преди 20тина години със старото Мицубиши /тъкмо го бях взел/ при пороен дъжд и скорост 120 на магистрала, със стари гуми куча марка, бях на ръба да кача гумата над водата и си беше страшничко. Когато се прибрах, погледнах в калника и видях, че няма нито една песъчинка - окачването беше като на кола от завода. До такава степен огромното количество вода е центрофугирала около колелото.  

  3. Емо, благодаря ти. Това е официалната им страница, не съм я търсил. Явно е имало множество въпроси, щом специално отговарят . Обаче отговорът им е общ и някак си не ме задоволява. Ок, ще карам така, пък да видим.

  4. Здравейте колеги,

    Наскоро купих и днес сложих гуми Унироял, мисля такива (сн.1).  Асиметрични, нямат посока на въртене !!

    IMG-507cc44afee9fe902b31df000d802296-V.thumb.jpg.dc068498d30c32a91dd9e0a6fd553b06.jpg

     

    На колата изглеждат така. Лява

    20220501_143509.thumb.jpg.50586a2caffa764164043aef0e4f83dd.jpg

    и дясна

    20220501_143437.thumb.jpg.c85c1d3a8e7b27d8bdc7ca72f272568f.jpg

     

    И на двете гуми надписът OUTSIDE си е отвън

    20220501_142122.thumb.jpg.5453c14cdf0494ddf332db9781a37eb8.jpg

     

    Аз обаче съзирам проблем в дясната. Разтърсих се из нета, попаднах на тази тема от офроуд форума,

    https://offroad-bulgaria.com/forum/основни-форуми/тунинг-гуми-лебедки-и-екипировка/гуми-и-джанти/158190-има-ли-леви-и-десни-гуми-outside

    но и там не получих обяснение. Изгледах този клип

    https://youtu.be/A6ndkrup65E  , но и в него показват работата само на лява гума.

    Според мен, така, както е поставена ДЯСНАТА гума, при стъпване върху вода, каналът ще я отвежда НАВЪТРЕ (към центъра на гумата) и при проложение, че там каналът се "затваря", "свършва", водата директно ще се събира и ще образува водна тапа. Така аквапланингът ми е в кърпа вързан. И тъй като лявата гума отвежда водата както трябва, завъртането на колата е осигурено.

    Къде бъркам ?

     

    -

     

  5. Подарявам /заменям срещу 1 биричка/ 2бр. летни гуми Дънлоп с около 4 мм. грайфер.

    205х60х15. Без балони или каквото и да било.  ДОТ 0317

    Карани са само на Галант :drive::drag::eclipse:

    20220329_173652.jpg

    20220329_173707.jpg

  6. Анди, благодаря за мнението, точно така смятам да направя. Ще кроя и правя сам. Наскоро ходих в една софийска фабрика за камини. Отказаха ми да ми гледат проекта, въпреки че не е сложен и е какъвто го описваш ти. При мен проблемът е в малкия входящ отвор за въздух, при което, по някой път, в зависимост от горенето, връща в стаята. Според мен решението е да сложа врати, при което да изолирам камерата на камината от стаята. Така стаята няма да участва в горивния процес. Само не зная дали около вратите трябва да е съвсем плътно, с оглед някаква условна херметизация.

    Илийка, за стъкла ще се ръся яко. И тук офертите доскоро бяха 450 лв/кв.м.

  7. Здравейте колеги,

    На една отворена ъглова камина /подобна на снимката по-долу/, искам да сложа врата - две крила, от темперирано стъкло. Приблизителните размер са около 45х45 см. на крило. Ако знаете, дайте препоръки за магазин/сайт за крепежи - панти, лайсни и др. от метал. А и съвети. Аз виждам два варианта - темперирано стъкло с дупки откъм пантата, за захващане и рамка от метал, която да се хване към пантата. Според мен втория вариант е по-надежден, но нямам идея какви рамки да ползвам. Например П-образен профил със съответната дебелина. Ще ми се да не е черно желязо, а нещо по-така, ако не оскъпява много.

    Целта на занятието е да огранича навлизането на дим в стаята, което се случва понякога. Причината да се случва е, че поради по-малък входен отвор на камината /няма как да се промени/, в някои моменти от горивния процес не и стига въздух /това е мое мнение, основано на много наблюдения/.

    камина.jpg

  8. Използам темата за да питам - как и с какво се развива горния болт, който прикрепва стартера на шестцилиндровия мотор ? 14-ка е, като долния, но на много кофти място. Предваретелно маха ли се нещо друго - една пластина има, която може да пречи ? Лула, ключ не става, с гедорето - трудно влиза и удължителят трябва да е точно определена дължина, защото идва или дълго, или късо.

  9. Здравей,

    При мен имаше същите симптоми преди две-три седмици /до месец/. Започна да го прави ненадейно и проблемът беше първи откакто е монтирана уредбата. Получи се на следващия ден след смяна на филтър. Поради невъзможност отидох в сервиза след две-три седмици и филтър беше сменен, но проблемът остана. Замериха налягане - добро, проверки на клапани - работят. Смениха някакъв поплавък и проблемът изчезна.

×
×
  • Създаване...