Премини към съдържание

Минчо Ненов

Потребител
  • От него общо

    29
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което Минчо Ненов е написал

  1. Здравейте. Трябва да се смени потенциометъра на газта на Спейс Ранъра. Въпросът ми е - тъй като съм взел втора употреба ( това значи, че е работил досега в идентичен автомобил) мога ли да го сменя сам или после трябва да се настройва с някаква диагностика която аз нямам. При Ранъра газта е с жило и той се намира в двигателния отсег. Мерси на всички които ще ми дадат съвет. Слагам и примерна снимка.
  2. Воланът е продаден. Остана аербагът. Цена 200 лв.
  3. Ако не съм закъснял - първо си купуваш преходник с женска букса Митсубиши към мъжка Евробукса. Купуваш си каквото си искаш плейър и преди да свалиш стария и да сложиш новия си избираш какво да ти показва компютъра на твоя дисплей - дали да е средния разход, оставащите километри до празен резервоар или средната ти скорост. защото каквото оставиш последно на старото ти СД , това ще изписва оттук нататък. Долният ред с името на радиостанцията вече няма да я има на дисплея. Спейсовете май всички светят в бяло, така, че за по-красиво си избери модел с бяла подсветка. Сваля се елементарно - огъваш два дебели тела във формата на ,,U'' ( примерно очукан електрод за заваряване) и ги мушкаш в дупките и дърпаш.
  4. Взех го набързо да го сложа на моя космически бегач и за съжаление не проверих преди това, че куплунгите са различни. Ако някой ми гарантира, че ако го свържа към моята кола и системата ще си работи нормално , веднага го махам от продажби.
  5. Воланът е много запазен. Няма скъсано или протрито по кожата. Много е красив. Слагали са го на моделите на Л200 мисля, че от 2006 до към 2012г. Но съм сигурен, че става и за Паджеро и на други модели ма Мицубиши, които са със същия куплунг на аербега. Цена 300 лв.
  6. Здравейре пак. Дано не съм ви дотегнал с моята ламбда сонда. За съжаление не можах да намеря оригинална букса и затова взех от друг модел и ще ги сменя и двете. Някой може ли да каже как са цветовете на кабелите който влизат в купето. Там са четири - жълт, червен черен и бял. Кое е +, - и двата подгрева. На снимките са оригиналната букса която трябра да се замени с другата. А на третата снимка е схемата за свързване с универсалната. Мерси.
  7. Здравейте. Търся букса за ламбда сонда за Спейс Рънар 2002 год. Доколкото разбрах от обиколките по моргите, не става от други модели на Мицубиши. При Рънара от страната на сондата е т.н. ,,женска'' , а от страната на купето е ,,мъжката''. Това на снимките е буксата, но с изчагъркани вътрешности. Трябва ми за да се свържи универсална ламбда сонда. Или ако някой знае дали не става от друг модел автомобил. Мерси.
  8. Само за членове на форума нова цена от 80 лв . Пишете ми на вайбър за повече снимки и всякаква друга информация. 0877 099988.
  9. Рядко срещан и много красив модел на марката. Работи абсолютно безгрешно както на тунер така и на дискове. Много чист звук. НЕ поддържа МР3. Не прескача и в най-големите дупки. Слага се на модели на Мицубиши от началото на 2000-те години - Лансер, Аутландер и др. Панела който се сваля има различни цветни варианти в зависимост от интерора на автомобила. В случая този е черен.Номерът е MZ312636 - MEX-850CDC. Изпращам със задължителна опция ,,преглед''. Цена 100 лв.
  10. Само да затворя темата. След около 150 км извънградско каране най-накрая светна ,,чека''. Явно му е трябвало повече време. Сега ще изчета старите теми и ще направя каквото трябва. Благодаря на всички които дадоха съвет.
  11. Ами първата, която е била преди катализатора.
  12. Разбира се. Ще изчакам още седмица - две да си тръгнат тутистите от морето, че сега е ад. Пътищата са задръстени. Предполагам, че при по-продължително каране и съответно вдигане на температурата и налягането в изпускателната система вече ще се види. Но все пак въпросът ми остава дали да монтирам отново ламбда сонда .
  13. Спейс Ранър 2,4 GDI 2002 г. Засега е карана само в града. Не ми се е налагало да ходя някъде по-далече. Ако това може да е една от причините.
  14. Здравейте. Тия дни ми откраднаха катализатора. Моторът е GDI 150 к.с. Сложиха ми резонаторно гърне , но отана да виси кабела където е била включена ламбда сондата преди катализатора. Майсторът каза да си намеря някоя оригинална и да я монтира където е стояла предната. На таблото все още нищо не свети. Колата си върви нормално. Задължително ли е да се прави това или няма никакъв смисъл при условие, че катализатор няма. Мерси.
  15. Гледам, че във форума почти не останаха хора с такива стари коли, но ако някой го интересува ще му кажа какво става ако се смени оригиналния СД плейър (w 142) с такъв от Грандис(u 171). Първо малката букса е различна - едната е с 8 двойки крачета а другата е със седем. Това значи, че си избирате един от паказателите на компютъра ( среден разход, оставащи км и средна скорост) и си го оставяте на дисплея. Другото е, че въпреки, че радиото, СД-то и МП3-ката си работят, не изписва нищо на дисплея и трябва да настройвате станциите на слух и да запомняте коя станция на коя цифра е. Другото още по-лошото е, че не работи и режима за показване на еквалайзера, баланса и т.н. и практически устройството работи на усреднени настройки. Така... На който му се занимава може и да ги оправи тези неща с малко човъркане.
  16. И да допълня - ако евентуално пасне компютъра ще показва ли точно?
  17. Здравейте. Преди време смених оригиналното СД на Рънара с доста по-качествано, но взе да ме дразни, че половината дисплей стои празен и не мога да ползвам показанията на компютъра. Върнах стария, но се чудя дали плейърите от първите години на Грандисите няма да станат, защото имат МП3-ки а и като по-нови модели може и да свирят по-добре. Визуално големият куплунг като че ли е същия, но не съм сигурен. Някой пробвал ли е? Плейърът може да не е на Рънара - слагали са го на всички модели на Митсубиши от началото на 2000-те. W142. Мерси.
  18. Здравейте. От извесно време след по-продължително каране при последвало запалване на автомобила се получава нещо като глъхнене на двигателе за секунди докато не започне да работи нормално. 2-3 пъти даже загасва но при повторно завъртане на ключа запалва нормално. Интересно е, че в градско каране може да гася и паля 50 пъти но си пали нормално. От време на време при работа на место оборотите започват да играят но при шофиране няма никаква разлика в динамиката. Колата си върви перфектно. Няма никакви светлинни индикации за проблем на таблото. Изчетох доста странници тук но за съжаление нямам възможност за ходене до Пловдив. Въпросът ми е - ако като първа стъпка отида за едно т.н. ,,водородно почистване '' ( тук в Бургас има на едно място такава машина) дали няма да навредя по някакъв начин на GDI мотора? Благодаря.
  19. http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_thumbup.gif Благодаря.
  20. Здравейте. Изгоря ми една от лампичките на панела за климатика. Свалих централната конзоли и СД-то но за да се издърпа блока за управление на климатика трябва да се разкачат двете жила. Пробвах да стистна,,ушичките'' които държат жилото за да не излезе, но не се получи. Ако се стистнат по-силно ще се счупят със сигурност. Има ли някакъв правилен начин как да се извадят жилата. Намерих само този клип в Ютуба но това не е видео а само снимки чесно, нищо не разбрах. Мерси. https://www.youtube.com/watch?v=2K4Xjxi5qAM
  21. Минчо Ненов

    Скорости

    Трябва да прочетеш цялата тема за особеностите на GDI двигателите в раздела Каризма. ,,....Нормалната работа на GDI би следвало да е по този алгоритъм.1. При студен двигател се държи както нормален инжекцион, оборотите са в зависимост от температурата. 2. При напълно загрял двигател и при стоене на автомобила на място, оборотите трябва плавно да паднат до границите на 540-640. През това време тече така наречената проверка за склонноста на двигателя да работи в режим на бедна смес (Compression on lean). Ако в този режим някои от параметрите и датчиците не са в съответната норма ECU-то повишава оборотите и прави повторен опит да ги свали на 540-640. (Това поражда играенето на оборотите)3. Ако падането на оборотите е успешно и работата на двигателя се закрепи на примерно 600 об/мин. То в този режим двигателя седи точно 4мин. (нито повече, нито по малко). Тази проверка е доста важна и оказва влияние и при движението и при разхода на автомобила.4. След изтичането на тези 4 мин. оборотите се повишават до 740-780 и остават толкова докато автомобила не мръдне от място , тогава двигателя влиза в така наречения режим на продухване или при диагностика го изписва като STICH. Цялата процедура ще се повтори при следващото спиране на автомобила (например на светофар).
  22. Това всички автомобили ли ги имат???? Тази функция не може ли да се изпълнява от духалките по таблото (ако са отворени разбира се)? Или може би логиката е, че големите и тежки задни врати създават по-голямо налягане при затваряне. Добре... Разбрах. Мерси на всички.
  23. Здравейте. Взех си наскоро въпросното Митсубиши тъй като е много грамотно измислено и много добре направено особенно като автомобил за работа. Но понеже си падам малко хай-фи маняк първото което направих след смяната на ремъците и маслото е да разглобя всички врати и кори и да сменя говорителите и да облепя корите с екобон а ламарините с изолационно фолио. Въпросът ми е - в багажното отделение има по един отвор с решетка където са колелата и отворите за разлгобяване на амортисьорите. Отначало мислех, че служат за проветрение на евентуален кондез но после видях, че в технологично същия Вагон ги няма. Естествено ми мина и през ума, че може да са направени за по-добра акустика. Колебаех се дали да ги закрия и накрая сложих тънък пласт вата. Някой има ли идея защо са сложени? Мерси.
  24. Минчо Ненов

    Нов шофьор

    човекът който може да ти даде правилния съвет е собствения ти дядо. Щом я има от толкова години ще е наясно със състоянието на колата
×
×
  • Създаване...