Премини към съдържание

Pepo Pepino

Потребител
  • От него общо

    32
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което Pepo Pepino е написал

  1. Всички зависи какви пари може да отделиш за покупка. Имай навпредвид че ще е хубаво да провериш батерията в Митсубиши, преди покупка. С течение на времето -тия батерии се амортизират, да не се окаже че от реални 35-40, вече едвам ще прави 25км само на ток -след няколко години.
  2. Много ми е интересно как ще го докараш до 800км -общо ток и бензин, след катоза разлика от нормалния бензинов вариант който е с резервоар 58-60л, тука резервоара е 45л, заради батерията т.е. имаш по малко гориво, на ток обективно от 50 зададени е около 35-40км обективно, дори и уголемената батерия наскоро от 12 до 13.5кв -няма да има голяма разлика. Освен да се кара дълго време по нанадолнище да зареждаш постоянно батерията, много трудно ще изкара 800км...
  3. Pepo Pepino

    CVT кутия - въпроси

    Здравей! Гледайки това ревю -човека изглежда доста си разбира -КОНКРЕТНО за автоматичната вартиаторна скоростна кутия човека съветва да се сменя ВЕДНЪЖ на 30 000км, а не на 60 000км. Доколкото се разбира от видеото -тая кутия е добра, но за да е всичко ок трябва правилно да се експлоатира и поддържа, както каза и колегата горе. Отделно се споменава че тая кутия е правена/оразмерена за по-малки двигатели да работи, докато на 2.4 мивек-а работи на предела. Не трябва да се буксува, да се правят дрифтинги където и да е, и трябва да се чака при тръгване да загрее маслото до оптималните 50-60 градуса. Друго, което съм чувал е че не трябва да се кара над 130км -продължително време/няколко часа без почивка -защото прегряват. Има модели с радиатори за охлаждане -но е доста спорно решение -което не решава проблема с прегряването. Изгледай видеото -много от въпросите ще се изяснят. https://www.youtube.com/watch?v=D2j-OL2mEQo
  4. Здравей! Благодаря за бързия отговор. А колко струва самата смяна -новата верига + работа? В тоя сервиз в който ходя от години ми казаха че почти всичко около двигателя трябва да се свали, преди да се смени и било работа за поне 5 дена...
  5. А дали си запознат на какви километри е нормално да се смени веригата? Моя е на 165 000км, а в сервиза където я обслужвам ми казаха, когато започне да дрънчи/ да се чува веригата- значи тогава е за смяна. Друго разбрах че има и някакъв малък, доколкото разбрах пистов ремък, който е отделно от веригата -той кога се сменя? И трето -маслото на диференциала на какви интервали се сменя и на какви цени върви -моя е 4х4?
  6. Благодарим за ценната информация. Колеги, как вървят като цени обслужването на Outlander втора генерация? Както писах по горе: 1. Масло,филтри,ремъци -верига 2. Дискове, накладки, пружини Как стои въпроса с разхода на 2.4 Бензин, ръчна скоростна кутия? Кои са последните карти на фирмената навигация MMCS? Намирам само като информация от стари линкове, намерих и къде могат да ти качът за 80лв от 2017г, а има ли по-нови от 2018-2019г? Навигацията е 2D, но при наличието на съвременни карти -което е по-важното, надали е толкова зле.
  7. А като цени как вървят горе изброените части? Някой дали има запознат със заводската навигация от коя година са последните карти - чувам 2017, 2019 и за какви пари за района на София? Доколкото разбрах се сваля диска от навигацията и се наливат новите карти?
  8. Здравейте! Бихте ли споделили малко информация за модела, скоро ще купувам такъв. Интересуваме обслужването, масла филтри, този който гледах е с верига, казаха ми че може да се смени когато започне да се чува шума на веригата. Също така ме интересува откъде могат да се ъпдейтнат картите на заводската навигация, доколкото разбрах е с хард диск.
  9. Пусни някоя снимка да го видиме този хубостник Имам въпрос -за бензиновите двигатели. Интересува ме последните 2-3 години, имат ли модел с евро5? Знам че някъде в края на 2009, по спомени го внедряват като стандарт при автомобилите, а аутландър2 на практика се предлага до 2013г.
  10. Бяха добри... когато стартираха с цена 269евро и с покани... Сега гонят 500-600 евро по последни слухове за най-новия им модел.
  11. Колеги, какъв е разхода на бензиновия модел 2.4 двигател 170 коня, градско и извънградско? Някой запознат с цената по евентуален ремонт на маховик със съединител за същия мотор какви цени вървят, понеже дотук си извадих извода че това е най-евтината и по-безпроблемна комбинация?
  12. А какво става с новото Mitsubishi Xpander MPV? Излезнаха доста ревюта със 7 местния нов миниван, тук нищо не се дочува -все едно не е форум на мицубиши... Mitsubishi Xpander
  13. Трети ред седалки няма, защото там са батериите. Писано е много пъти в ревюто на аутландър PHEV. Поставките за чаши са там, защото това е унифицирана кола т.е. в производственото хале се слагат по подразбиране. Това е и причината да ги виждам и в десетките руски ревюта на аутландъра, въпреки че там предлагат само 5 местната версия от завода в Калуга. Като си тръгнал с поставките за чаши, да допълня -другото много дразнещо нещо по ревютата това са "фейк бутоните" тоест там би трябвало да има нещо, но след като не си си платил за екстрите ги няма! , а бутоните са доста... За мене това е прекалено голямо унифициране и най-вече пестене на ресурси, а цената е доста висока. В личен план, пък най-ме дразни това че не може да се поръча базовия вариант + 2-те допълнителни места на 3-тия ред, трябва да закупиш по-високото оборудване с близо 19 000 отгоре(най-голямата глупост), а на мен тези седалки са ми необходими. Затова пък един конкурент Шкода кодяк -ги предлага само като отделна опция, нали е "симпли клевър". Въобще има доста недомислици, последното за което дочуь е че ако имаш андроид ауто или ейпъл кар плей, то нямаш опция за вградената им навигация и обратно. Тоест по подразбиране трябва да ползваш само гугъл мапс/ейпъл мапс което ще рече че трябва имаш стабилно 3/4G, за постоянно точене на мобилен нет.
  14. Колеги, 2010г, Аутландър втора генерация има един фейслифт -подменен преден капак(по-лек), фарове, решетката, и някой вътрешни подобрения по интериора -отзад с копчета в багажника -средните седлки се пребират напред, появява се информационен дисплей между 2-та циферблата за информация. Заслужава ли си да се търси такъв екземпляр -конкретно от темата тук съм се спрял на бензинов 2.4 с ръчни скорости? Малко по-скъпи са в сравнение преди фейслифта което е нормално.
  15. Така и така разисквате различни мотори, интересува ме за Аутландър 2-ро поколение(2006-2012), кой конкретно БЕНЗИНОВ мотор е най-подходящ -безпроблемен/икономичен/надежден? Отделно- как стои въпроса с газифицирането? В wikipedia забелязах че се предлагат 3-мотора: 4B11 2.0 L DOHC MIVEC I4 (Japan, New Zealand) 4B12 2.4 L DOHC MIVEC I4 6B31 3.0 L SOHC MIVEC V6 Ако не се лъжа в едно от ревютата първия(2.0) го предлагат от 2010г -147 конски сили, втория 2.4(170), и 3-тия V6 -по спомени е от сорта над 200 конски сили.
  16. Хюндая, не е в неговата категория -като големина. Аутландъра го водят мидсайз, докато другия е компакт - като ASX, или както му казват в щатите Аутландър Спорт.
  17. Да не се засегне конкретно жената пуснала темата, но специално при такова -стандартно обслужване, досега винаги ПЪРВО съм питал за цената преди да започнат да работят. Хората се обаждат за частите и ми казват общо колко ще струва -събрани едно по едно + работата за всичко. А и в повечето случаи аз почти никога не нося в мен пари като ходя, затова и питам първо кое колко ще струва, за да знам колко после да отида да изтегля точно. Без цена не се почва работа.
  18. Бензиновия аутландър(3тото поколение) какви разходи дава градско и извънградско? Дотук от разговора излиза че е по-надеждния и по здравия от двата които се предлагат. Голяма ли е разликата с второто поколение по отношение на по-икономични двигатели(бензин и дизел) или няма разлика?
  19. Какво включва твоето оборудване за тези пари 65 000лв? Шибидаха(панорамния люк) и асистентите за сигурност в най-високото оборудване ли са?
  20. За какви пари го купи 2015г? Специално за този модел -не ми много харесва цялото ценообразуване. Например с базовото оборудване около 42 000лв(бензин), следващото е 60 000лв 4x4 автомат, 7 места, а на мен ми трябва основно 7-те места, мога да мина и без автомата и без 4х4 т.е. клиента излиза няма избор: http://mitsubishi-motors.bg/models/OUTLANDER/prices/ За справка например -при новия шкода кодиак -който е с по голям багажник и предлага повече място -стартовата цена на бензин/механична кутия само предно е около 23 000евро, всичко ти е поотделно като избор, така за около 26 000евро -спокойно си сглобяваш една доста прилична семейна кола -7 места/панорамен люк/климатроник/парктроник/GPS навигация. За съжаление при аутландъра това е невъзможно...
  21. 8.5л на 100км извънградско дизел -ми се струва наистина не много икономична -но може би е нормално за сегмента и конкурентите и. При мен на MPV Опел Зафира дизел -автоматик на дълъг път ми дава 6-7л в зависимост колко е натоварена -а тя не се слави като най-икономичните в сегмента, отделно е също една от най-тежките.
  22. Смятам че е нормално за сувчетата -разхода да е по-голям -по високи коли/център на тежеста, по-тежки, макар че за моята дизелова зафира тежестта е близка с аутландъра -при разхода с автоматик на дълъг път(2000км) ми дава между 6 и 6.5. Аудито е на 7 години и не е в гаранция сигурно -нормално е да струва толкоз, човека кара почти нова кола(на година) -така че сравнения между двете надали може да има а и са различни класове.
  23. Здравей! Как точно се спря на аутландъра или по-скоро кое те насочи към него? За возията казват по ревютата че волана не бил много отзивчив и не реагирал много на корекциите от щофъора. Другото което се твърди е че бензиновия вариант при 120+ километра нямал достатъчна мощност на магистрала т.е. идвал леко слаб -но при дизела при тебе нещата са може би различни? За тази скоростна кутия CVT се твърди че е доста бавна в превключването на предавките и прави аутландъра далеч от спортна кола в който клас се води SUV вагон, тип бокси кар. Интересно какво ти е нивото на оборудване -за да имаш 7 места, автоматик, но да няма навигация -защото сега в средното ниво INSTYLE имаш навигация/автоматик/7 места. На мене ми трябват макар и рядко през годината 6 места и сравнитекно добро място за багаж -в тоя ред на мисли тъй като Мицубиши рекламира тази кола като семейна, дали задоволява твоите нужди като такава предвид -7-те места, 7-те еарбега, и многото системи за сигурност(макар в най-високата версия)?
  24. Преди близо 3 години на Зафирата, точно с такава кутия Айсин имах големи проблеми след като закупих колата(автоматик-типтроник). В един момент след 2 месеца след покупката отказа -превърташе предавките без да се движи на място. доколкото разбрах идеше реч за някакъв ел.пакет който е проблемния -искаха ми 2200+ лева нагоре. Намерих след седмица друга кутия от катастрофирала Астра със същата кутия на 68 000км, сложих я(в сервиз) и да чукна на дърво до ден днешен нямам никакви ядове.
  25. Здравейте! Благодаря ви за въпроса, но на този етап само сондирам мнения за модела- най-вече за въпросната поддръжка, за която не бях наясно извън гаранционно. Аз ако исках, може би на изложението бих я взел, но честно казано -ще повторя колегата горе -автомобила отвътре/интериора изглежда доста постно -сякаш не е кола 2016г, а края на 90-те(прословута фраза от много ревюта за модела). Отделно за базовото оборудване няма опция -само да се доплати за 3-ти ред седалки, трябва да се закупи по високия модел. Има и друг минус -когато иде реч за най-високото изпълнение с шибидах -колата отпред до средата почти на втория ред седалки е доста ниска, чак към края тази изпъкналата част изчезва -за хора 1.80м и нагоре не е приятно. Но пак за сметка на това колата отвън доста ми харесва -не мога да си крива душата . Между другото сте задали въпрос -за какво иде реч, нещо конкретно ли предлагате?
×
×
  • Създаване...