Премини към съдържание

sim5

Потребител
  • От него общо

    33
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което sim5 е написал

  1. Здравейте колеги, някой правил ли е смяна на спирачни тръбички към задните колела? Интересува ме тръбичките дали са снадени някъде под пода или тръгват чак от двигателния отсек? Също и ако знаете каква е дължината им, както и каква е резбата на накрайниците. Въобще.... всякакви коментари и напътствия по темата ще са ми от полза.
  2. Имаше някъде тема за обучението на дистанционното. Потърси или в този раздел, или в раздела за Carisma, не помня в кой от двата беше.
  3. Ммм, НЕ! Това обикновено се получава след разкачане на акумулатора, после при закачането компютъра си прави проверки и при закачане на клемата стрелките на скоростомера и оборотомера отиват от нула до Макс. и като се връщат и ударят в колчето на нулата и стрелката се отмества по-нагоре и показва с 10-20 км/час повече.Същото се получава и при сваляне и поставяне на таблото. За да се оправи това се прави следното: 1. Разглобява се таблото. 2. Дава се на контакт!!! 3. С ръка се превърта стрелката до макс. положение като се оставя малко по-рязко да се удари в колчето на Макс-а, след което внимателно се връща обратно до нула(без да се удря рязко в него)., . 4. С пръст се понатиска стрелката в центъра, за да се позастопори в това положение. 5. Замерва се скоростта, показвана от скоростомер(с GPS или друг автомобил до теб). 6. Ако резултатът не е задоволяващ те, се повтаря т.3. 7. Ако тогава пък показва по-малко от истинскта скорост, се плавно се превърта до Макс и по-рязко се пуска да чукне в нулата. 8. И така докато настоиш задоволяващи те показания. 9. Сглобява се таблото и караш с кеф! Моля, колеги, не спамете ! Методът е пробван многократно и ВИНАГИ С УСПЕХ! P.S.: Научено от руски форум.
  4. sim5

    Светна Check Engine. Грешка 95

    Понеже не виждам опция за редакция на темата, правя уточнение в този пост: Грешката е 95 ETV motor , а не както съм я написал по-горе. Забелязах и още нещо: колата ускорява добре само ако се натисне педала за газта повече от половината от хода му. Ако се натиска по-леко и плавно, тогава е много мудна. В руски форум четох, че вероятната причина за това е разместване или счупване на магнити в дросела. Но дали е така....? Ако е счупен или разместен магнит, защо след откачане за малко на акумулатора грешката изчезва, колата върви идеално няколко дни, и чак тогава се появява грешката и проблема отново. Според мен няма логика това откачане на акумулатора да "поправя" временно тези магнити.
  5. Здравейте колеги, появи ми се проблем със Звездичката. Светна лампата "Check engine", колата пали идеално, но вървежа ѝ е доста "спънат", много бавно ускорява. На диагностика показа грешка 95. "Майстора" каза че изписва "грешка 95 IPS motor". Изчисти грешката и колата започна да върви отлично, както до преди този проблем. Но след няколко дни лампата отново светна и симптомите са същите - пали, на място работи добре, форсира се, но ускорението е много зле, като набере обороти и си върви. Колата е Space Star 1.8 GDI, 2000г., с ел. дросел. Дросела е почистван миналата година. Имате ли някакви идеи къде и какво да проверя или сменя? Весели празници!
  6. Здравейте колеги, някой може ли да сподели информация за актуалното състояние на прохода Провадия - Айтос?Дали го оправиха или все още пътя е в същото окаяно състояние?
  7. sim5

    Коледа 2017

    Честита Коледа, приятели! Бъдете живи и здрави! И без проблеми по пътищата!
  8. Здравейте колеги, от две седмици имам проблем със спирачките. При натискане, се чува стържене откъм задно ляво колело, буквално звук като желязо в желязо. Така е при всяко натискане на спирачката. Реших че са заминали накладките, отворих барабана, обаче...накладките са в добро състояние, всичко останало там изглежда наред, няма нищо разкачено или подобно, няма и видими следи от това стържене. Проверено е и на двете задни колела. Така и така се бях захванал да поработя, смених предните накладки, че бяха на привършване. Сега я карам вече втори ден, и...стърженето отзад продължава да се чува, но вече само при първите 2-3-4 натискания на спирачките, след това не се чува повече. Някой има ли идея на какво се дължи това? Колата е Space Star 1.8 GDI с барабанни спирачки отзад.
  9. И тази зима ще заложа на Fulda Kristall Montero. Отлични гуми на добра цена. Миналата зима ме зарадваха много, Спейса стоеше като залепен на пътя.
  10. http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/kicking.gif
  11. Ставаше въпрос за бутона "Lock", който е на самата врата(проблемната), а не за този на шофьорската, който командва всички врати. Като е отворена, погледни до ключалката ѝ и ще го видиш.
  12. Погледни първо "Lock" в какво положение е, може и леко да е мръднало, колкото да прави беля. При мен когато е на "Lock" е точно така - дръжката отвътре се движи все едно че не е закачена никъде, изцяло свободен ход.
  13. sim5

    Копче ел. стъкло

    Същото е. А ако не ти се чака дълго за доставката, в OLX продават същите на цена около 50лв., но поне идва на следващия ден с "Преглед и тест". Аз предпочетох този вариант от olx, дойде на следващия ден, отворих пратката, закачих го на буксата, за да видя че работи и вече няколко месеца съм доволен.
  14. Здравейте колеги, направи ми впечатление че при движение има разлика в показанията за скоростта от скоростомера и навигацията. Например: скоростомера на колата показва движение със 100 км/час, а навигацията отчита че скоростта е 93 км/час. Разлика от 7 км/час, независимо от скоростта на движение, при 50 км/час, навигацията показва 43 км/час. Така е и с две навигации които съм пробвал: IGO и Navitel. Колата е Space Star 1.8GDI, гумите са 175/65/14 Кои показания според Вас са верните?
  15. Ако не е вече късно за съвет по темата, ще споделя как отварях задна врата аз 2 пъти:Работата е лесна и отнема не повече от 5 минути. 1. Отваряш до крайно долно положение стъклото. 2. Внимателно повдигаш и махаш една тънка пластмаса, която е точно до вътрешната страна на стъклото. Като я махнеш се отваря отвор около 1-2 см. 3. Светваш с фенерче или с телефон в отвора в областта на дръжката, и с нещо тънко и дълго натискаш и отваряш вратата. 4. При отворена врата слагаш палчето, което ти е описал колегата по-горе на положение "Unlock" 5. Внимателно поставяш на мястото ѝ, пластмасата, която се сваля в т.2 6. Затваряш вратата и отиваш да се почерпиш за свършената полезна работа. Ако не си смениш веднага/скоро дръжката(като мен), има вероятност някой път пак да ти се наложи да повториш процедурата. На някои автомивки се "престарават", като забърсват вратата в областта на това палче "lock-unlock" и без да искат го натискат с парцала в положение "lock" и ..... положението става същото, ново отваряне по същия начин.
  16. Правиш една разходка до Пловдив при доктора на GDI Милен, и си решаваш проблема.http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif
  17. Здравейте колеги, престои ми сваляне на стартер. Въпросът ми е към тези, които са правили упражнението - кой е най-лесния начин за сваляне на стартера на Space Star 1.8 GDI ? На канал или отгоре? Гледах, но отгоре поне аз не виждам въобще достъп до него. Благодаря Ви предварително.
  18. Е, и аз моята днес я направих по мързеливия начин, с две дъски. Малко твърдо стана, ама се търпи. Уж за временно, ама като знам, че трябва да я свалям и да се занимавам........
  19. Здравейте колеги, вчера се появи някакъв проблем с моята "звезда". След доста разходки със спирания, при едно от поредните качвания в колата, не пожела да запали. Въртя ключа и .... нищо. Нито звук от завъртане, нито някакво цъкане, нищо. Случвало ми се е при други марки, като завъртя и има проблем със стартера, чак изгасват всички лампи по таблото, а тук всичко си е наред, при завъртането на ключа лампите по таблото си остават, а стартера въобще не завърта, не се чуват и някакви релета да цъкат или нещо подобно... просто нищо не се случва. Бутнах я 2 метра(добре че имаше накъде) и я запалих, покарах малко, след това я угасих, паля - пали перфектно, така пробвах 4-5 пъти, и пали перфектно. Днес пак я карах насам-натам, пали идеално и без проблем, но.... все гледам къде и как паркирам, така че да имам евентуално малко място за бутане, ако стане отново проблем. Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно? Някакви идеи?
  20. Явно нямаш странични възглавници на седалката(които се задействат при страничен удар). Ако имаш такива под седалката има и букса с кабел за тях.
  21. И на мен ми престои това упражнение, но .....изниква въпроса: Трябва ли да се откачи акумулатора, заради възд. възглавница в седалката, или просто не трябва да се дава ключа на контакт, докато трае манипулацията и е откачена буксата на възглавницата?
  22. sim5

    Панел за ел. стъкла.

    И мен силно ме интересува този въпрос.
  23. Аз пък съм много доволен. В купето ми е приятно тихо. Е-е-е, ако в отворен някой прозорец, тогава.... има шум.
  24. Весели празници на всички!:icon_thumbup: И безаварийно пътуване!:mitsu-smiley:
  25. Колеги, препоръчайте добър сервиз/майстор в Русе за смяна на ремъци на GDI.
×
×
  • Създаване...