Премини към съдържание

Krasimir Giudjenov

Потребители
  • От него общо

    5
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което Krasimir Giudjenov е написал

  1. Благодаря за савета колега, получи се с навиването на торсионите, вдигна се достатъчно сложих си гумите и съм много доволен. Още веднъж благодаря за савета .
  2. Здравейте колеги карам митсубиши Л200 2002г. с фабричен размер на гумите 265/70/16 сега си закупих гуми 265/75/16 но предните гуми леко закачат в подкалника задницата на колата е повдигната умишлено от предния собственик но предницата не е , имали вазможност за повдигане на предницата някой знае ли? Или да продам тези гуми ще е по добрия вариант .
  3. Здравейте колеги да ви помоля за съвет имам проблем с вакумите на мицобиши Л200 2002г. 2,5TD 115к.с.Става въпрос за вакум оправляващ или играещ главна роля в работата на турбото нещо някъде е спукано или изпуска вакума и турбото не работи , като го натисна повече да дигне уборот дори свири от някъде и се осеща че мошноста му е до там докато започне да свири което го прави на 220-2500 оборота повече от това не може да качи. вапроса е че нищо не се вижда смених няколко от маркучите сменик един клапан но нищо има ли как на място с някоя вакум машина ли незнам с какво да се суздаде нужното налягане за да се проследи от каде издъша? като го понатисна и турбото като откаже и ми светка и чек ин лампата и ме вкарва в авариен режим започва да пуши отзад като го изгася грешката изчезва но опитам ли да вдигна оборотите и пак засмуква от някъде въздух и пак същия проблем. Аз съм от Хасковска област наоколо има ли някой който може да ми помогне?
  4. Здравейте колеги.Имам проблем със MITSUBISHI L200 2,5TD 115 к.с 2002г. Проблема му се састои в тоеа че когато е зягрял двигателя вече, без значение на коя предавка съм и го задържа на 2000 оборота започва да прехълцва да предърпва стрелката на обортомера забочва саответно да играе нагоре и надоло. Това започна да се случва и при самото набиране на 2 предавка качва оборотите някак на тласаци. Този проблем го имаше и преди ходих в сервиз след няколко дневен престой там ми казаха че това е от датчика на коляновия вал уж го смениха зимата нямаше такъв проблем но сега като се постопли и времето и пак се появи.И сега несъм сигорен дали в сервиза не са го диагностирали правилно или датчика който са ми сложили не струва или ваобще не е от там проблема. Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно или знаете ли каде мога да отида за отстраняване на проблема ? Блатодаря предварително.
  5. Здравейте колеги от няколко години имам mitsubishi L200 2,5 дизел 2002г. от извесно време обаче имам проблем с него. При студен двигател пали и варви перфекно след като загрее обаче святка му лампа check и започва да мени обороти да хълца минава така 1км. оборотите му спадат до минимом неможе да се изфорсира отзад пуши светъл дим и мирише на неизгоряла нафта.Няма сила дори да тръгне няма оборот никакъв и гасне. След като го оставя 1 час да се охлади пали и все еднио нищо не е било докато загрее и не му светне жълтата лампа. Казаха ми че е от турбото но защо когато е студен турбото си работи, някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
×
×
  • Създаване...