Премини към съдържание

frantic_

Потребител
  • От него общо

    185
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което frantic_ е написал

  1. offtopic Бих се определил като "диванен" експерт в областта, но преди да почнеш да правиш каквото и да е в посока @хлюв, намери кой ще настройва ecu-то, че от него мисля най-много зависи колко ще живее двигателя (при условие че там всичко е наред). /offtopic Мога да препоръчам да разгледаш канала на този човек, специално Елантра-та - ,не знам до колко се припокрива с твойте "условия", но дава добра представа според мен какво може да се "извади" от атмосфверен 4G63 с @.
  2. Може би ръждясалите бомбета :icon_hmm: Ако на колегата му е мерак за Галант - да търси тоя с най-малко ръжда, а не ниска цена, пък ако ще и с блокирал двигател да е ...
  3. frantic_

    Mitsubishi Space Wagon

    Честито и много безавариини километри. С кой двигател? На предно?
  4. frantic_

    Mitsubishi Space Wagon

    Ами с климатиците може да се окаже от просто - като липса на фреон, разбирай изпуснала е системата от старост (радиатор, пътища, уплътнения) до мъртъв компресор, но лично за мен това не компрометира автомобила ако е читав.
  5. frantic_

    Mitsubishi Space Wagon

    Те са кажи-речи близнаци, с едни 20см примерно разлика в дължината в полза на Space Wagon. По двигател и 4х4 са 1:1 мисля. 122hp двигателя е 1.8MPI т.е. безпроблемен за LPG и важното е да няма ръжди, другото се прави срещу повече или по-малко пари.
  6. frantic_

    Mitsubishi Space Wagon

    Първо трябва да се изясни до колко е необходимо 4х4. Последното поколение Space Wagon в Европа се е предлагало с 4х4 само в комбинация с 2.4GDI, на предно с 2.0MPI (в mobile излизат два броя). При всички случаи 2.0 с газ ще е икономичния избор откъм разход и евентуална поддръжка свързана с двигател/скорости/предаване.
  7. Здравей, понеже моят има(имаше) sunroof(шибедах, разбира се прокапваше), потърсих в ето този каталог, но нищо не ми излезе за тази екстра :icon_hmm: , евентуално ако имаш ОЕМ номера на уплътненията?
  8. frantic_

    Смяна на двигател

    Подобни писания без покрепа на линкове, са като "пръц" на вятъра. Чел си нещо, но не си дочел ми се струва. Темата започва да прилича на интернет тролене.
  9. От drive2.ru относно "бомбетата". Датчика за задна скорост се достъпва лесно - над долната помпа на съединителя е - на скоростната кутия, само че е необходима дълбока вложка или глух ключ, по спомен 22. Датчика е 10-15-20лв, аз бях взел на FAE, преди 6-7 години, колата изгни, датчика работи.
  10. frantic_

    Смяна на двигател

    Дали ще избереш пътя на атмосферен или турбо двигател и в двата случая е необходимо някой да настрои ECU-то на автомобила, за да има ефект от хардуерните промени. За 4G63 има толкова изписано, че свят да ти се завие - нещо няма много мераклии обаче за атмосферен тУнек :D. Това че е миниван и не заслужава турбо хич не е вярно, ще стане много по-приятен за шофиране автомобил, никой не говори за големи числа.
  11. frantic_

    Смяна на двигател

    Източници на DOHC глава може да са ти Oulander 1st gen или Lancer 2000-2007 (CS2A/CS9W). Не знам какво може да се намери по нашите ширини, но евентуален вариант е 4G63T от Outlander 1st gen, нещо ударено, барабар с електрониката. Лично аз бих оставил двигателя който е вътре, след разбира се освежаващ ремонт, които да гарантира изправността му и бих инвестирал в надуването му и читава афтърмаркет електроника. И много четене, с разбиране и осмисляне.
  12. Току що отворих произволен български сайт за авточасти, избрах първа генерация Еклипс 2.0 150hp и на раздела за амортисьори има избор от 5-6 производителя с цени от около 100 до 150лв (за предни). Говоря за заместители на стандартните, нищо специално ... въпреки, че излизат и Koni-та за 500+ лв. Ако не съм разбрал правилно питането - извинявам се .
  13. Ясно, вероятно става дума за Frenkit 86249: ползван в Lucas 38 спирачните апарати (ползвани от много производители), но поне аз не го откривам. Така че запазени апарати втора употтеба са по-рационалното решение сякаш.
  14. На всичките Space Star's задните апарати са еднакви, същите се ползват и в Каризма (не всички модели), и във Volvo V40/S40 (не всички модели, разликата е в механизма за ръчната) - Lucas/38mm. Текущите не подлежат ли на ремонт/рециклиране?
  15. От Eclipse 2G са директен "bolt-on", тествано, но нереализирано поради липса на джанти в конкретния момент. Стават и предни от VR4 (задните трябва с шенкела и доработки). Също от US 8G задните съм чел че пасват безпроблемно.
  16. Ако не греша става дума за ето този балансиращ вал при който се износва задвижващото го "каре" и се появява чукането: https://youtu.be/k3qT_wo0c1w Поне "карето" ми изглежда 1:1 с показаното от DJ-я.
  17. frantic_

    Спирачен апарат

    Привет, в един известен сайт за авточасти втора употреба случайно мернах, че има преден десен двубутален апарат, ако това би било от помощ. Ако не е тайна - какъв е проблема конкретно с вашия апарат? Поздрави!
  18. Точно този трион е начина, с качествен нож за метал реже болтовете по окачването прилично бързо и стига места където флекса не може.
  19. Според онлай каклулатора (за гр. Варна) за твоята кола за без категория, евро 1 и евро 2 е ~ 165лв, за евро 3 ~ 150лв, за евро 4 ~ 120лв. Сега този калкулатор (калкулатор) доколко е верен - добре е да се провери как стоят нещата според общината.
  20. И аз съм го вадил отгоре поне 2 пъти, при мен е 6а13 163к.с. - точно за около 30ина мин се случват нещата ... първия път единствено ми отне повече време гайката на обтяжната ролка - леко замазана и зверски стегната от майстора сменял ремъците. За по-удобно се сваля и гумата от същата страна. Оригиналния алтернатор загина от пробита намотка на статора.
  21. След фейслифта разпределителя няма клапани т.е. е празен. Защо е така?
  22. frantic_

    Долен прав носач

    левия е MR296295 десния е MR296296
  23. Галант се нуждае от главини с 5 шпилки :D.
  24. frantic_

    Долен прав носач

    Привет, - не е нормално вилицата да смачква тампона за който е закачена, ако е прекалено мек състава на каучука на тампона вероятно би имало подобен ефект. - също не е нормално вътрешния тампон да се деформира така - или е прекалено мек, като другия или са сгафили при монтажа. Не знам за процедура, но аз веднъж ги сменях и последователността която следвах беше - вътрешен тампон откъм магарето, тампон на вилицата и накрая шарнира в шенкела. Затягането се извършва когато автомобила с цялото си тегло е върху окачването т.е. всички тампони са в работно положение. Иначе работят в усукано положение и приключват бързо, нещо като при твоя вътрешен тампон. Дали ще стане на канал или с повдигане на шенкела - въпрос на условия и възможности. Аз ползвах втория, като предварително измерих разстоянието м/у ръба на калника и центъра на външното каре, после с крик вдигнах шенкела и стягах. Ползвах оригинални носачи, че нали - шега с тях не бива. Беше преди доста време, сега сигурно два прави оригинални носача струват колкото целия ми галант :D . Кое колко се затяга: http://repairguide.autozone.com/znetrgs/repair_guide_content/en_us/images/0996b43f/80/22/23/47/large/0996b43f80222347.gif
  25. frantic_

    Конверсия от 2 в 1 турбо

    През мобилна версия не се вижда кой какво кара, така че съжалявам, но следващия път бъдете малко по-описателен в постовете си .
×
×
  • Създаване...