Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

СтоянБ

Потребител
  • От него общо

    284
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    5

Всичко което СтоянБ е написал

  1. Първо и преди всичко - ако имаш Каско, се обади на застрахователя си.
  2. Това е така, защото най-често (или винаги) колите излизат от производство с откачено жило. И при мен беше така, в сервиз го закачиха.
  3. Здравей, Юлияна, моля запази ми два календара. Ще обсъдим допълнително кога ще мина да ги взема на място.
  4. Откакто преди 10 години си купих лансера и се присъединих към форума, винаги съм си купувал календарите, традиция за КНГ. През май обаче си купих БМВ и все по-малко карам лансера, който като музеен експонат е прибран на сигурно след последото пастиране и полагане на твърда вакса и керамика. И смятах да не си купя от календара за 2024 г. Обаче като видях снимката на календара, се затичах към архивираните у нас списания. Както вече написах във форума, снимката на календара за 2024 г. е от фотосесията за представянето на последното Ево, за което събитие има галерия от снимки в сп. Автотруд, бр.22 (679) от 4 ноември 2015 г. Снимката на календара е почти идентична с една от снимките в представянето в списанието. Само за сравнение и на друго - цената на сп. Автотруд тогава е била 1,49 лв., а според рекламата на задната корица цените за Мазда 6 започват от 39980 лв. с ДДС. Няма как - отново ще си купя календара, традицията продължава. Едната бройка ще стои в лансера, за който - внимание, търдя отдаден купувач. Т.е. не продавам лансера, а му търся нов собственик, който да го заслужава. Лансер в такова състояние (техническо, отвътре и отвън) вероятно вече може да се намери само в музея на Мицубиши. Весели Коледно-новогодишни празници на всички! Ще се свържа с Юлияна за календарите, даже вероятно ще я посетя, за да й покажа новата кола.
  5. СтоянБ

    Камера

    При мен има монтирана камера вместо една от лампите, осветяващи номера - много добър монтаж, заедно с андроид мултимедия. Ползвам ги вече няколко години и мога да кажа, че никога не съм се оказвал в ситуация камерата да е замърсена, да не говорим да е толкова замърсена, че чак нищо да не се вижда. Не казвам, че не е възможно, но поне на мен не ми се е случвало. Пък живея и карам колата в България. И да се случи - като вкл. на задна скорост и видиш, че е много замазано, а ти е наистина важно в момента, разбира се, че ще слезеш да прекараш един пръст. Какво толкова ще стане.
  6. СтоянБ

    Mitsubishi Lancer 1.8 DI-D 2.0 DI-D.

    Аз имам 2.0, но е от 2007-2008. След това вече идват японските дизели. Едва ли от 2011 г. има лансер с германския двигател 2.0. Аз съм чел, че германският двигател, който е по технологията помпа-дюза, е с по-добри динамични характеристики. Японският двигател е по друга технология, вероятно минава за по-спокоен, но не толкова динамичен. Като цяло, слабото място на германския двигател е самата технология помпа-дюза. Тя има някои важни предимства, но и съществени проблеми, свързани с директното впръскване на горивото в цилиндрите, а не във всмукателния колектор. Директното впръскване в цилиндрите е капризна технология, която изглежда не издържа проверката на времето. Моят двигател е такъв и това си личи. По-шумен е (трака-трака) при студено палене, особено в топло време, когато пали на ниски обороти, а свещите не подгряват цилиндрите - в началото работи малко по-нервно. Докато се сгреят цилиндрите и първоначалната по-богата горивна смес се замени от истински необходимата. Тези двигатели не са подходящи за чести кратки маршрути, тъй като саждите от изгарянето се натрупват в маслото, а кратките маршрути не позволяват на маслото да се загрее до температура, която да позволи саждите да се разтворят и отчистят. При чести кратки курсове се препоръчва да се предприемат по-дълги пътувания, за да не се натрупат по-едри частици сажди.
  7. Ето ти и малко храна за размисъл - виждаш ми се като човек, който ще успее да навърже фактите. Проблемите с неравномерната работа при студен старт се появяват всяко лято и приключват в края на септември. Основната причина е в разликата в температурата на въздуха и в оборотите, при които двигателят работи отначало на празен ход. През студения сезон двигателят в началото поддържа 1200+ оборота и работи гладко. Отделно, че въздхуът е по-студен и по-богат на кислород. Т.е. горивната смес е по-адекватна. Обаче лятото става това, което наблюдаваш - двигателят пали и поддържа 830 оборота, а въздухът е топъл и по-беден. В резултат горивната смес не е добра, двигателят работи на по-ниски обороти, с по-малко въздух, че и по-беден. Ако настиснеш педала на газта и оборотите отидат на 1200+, двигателят работи равномерно. Като отпуснеш педала, пак почва да тресе. Докато загрее. Отделно при стартиране лятото не се включват или само за кратко се вкл. подгревните свещи и запалването също може да не е оптимално. Горивата с добавки подпомагат по-равномерната работа, което е особено забележимо при ниските обороти след студен старт лятото. Ако си по-наблюдателен, ще забележиш, че сега през лятото двигателят пали добре, около 7-8 секунди работи равномерно, след което почва да притриса. Но като подадеш газ на място или като тръгнеш (вкараш повече въздух в горивната смес) всичко се оправя. Зимата, като пали на 1200 оборота, проблеми на място няма.
  8. Вместо добавка към горивото (не че пречи, но защо да е еднократно), предлагам, ако вече не зареждаш от там да започнеш да ползваш: (1) Shell V Power Diesel (учудваща разлика в работата на двигател веднага, бих я описал така - Още от студен старт двигателят работи все едно вече е загрял). Тази опция е по-скъпата от следващата, но ефектът е мигновен; (2) Горивото на Ромпетрол. То е на цената на повечето дизел-горива, но има няколко разлики - произход на нефта, преработваща рафинерия и най-вече - специфичната добавка Keropur на BASF. Поздрави
  9. СтоянБ

    Кора под двигател

    Мога да потвърдя - преди години купих от тях кората под левия калник - от Бургас до София вече имаше дупка колкото юмрук, изглежда от камъче, отхвръкнало от колелото по време на движение.
  10. Ясно разбрах какво иска авторът на темата и какво не иска. Все пак ще си позволя да споделя - преди повече от година на лансера сложих китайска мултимедия, която беше монтирана от сервиз, закачиха и камера за обратно виждане. Има три свободни УСБ входа, на единия работи флашка за интернет, на другия сложих TPMS с вентили на гумите, третият е свободен. А отскоро дори намерих и инсталирах приложение от гугъл плей, което замества стоковото радио на мултимедията - платено е срещу малко пари, но е зрелищно. Не мога да съм по-доволен. Готов съм да демонстрирам.
  11. Поздравления за усърдието и майсторлъка! За съжаление, много неща у нас са така - едно ти казват, кълнат се, но на практика е друго и трябва да проверяваш и гониш до край. И майсторите масово са така - или не си разбират от работата до край, или ги мързи или още сто неща във вреда. В раздела за лансър имам написана тема как след няколко години мъка аз сам хванах какво причинява неравномерен ход на дизеловия ми двигател лятото. А в колко сервиза ходих, не е истина. То не бяха съмнения за дюзи, за компресия, за зацепване на ремъка, за какво ли не... И никой да не знае, да не е чувал, да не е чел, че това може да е от дебитомера и се тества елементарно като се изкл. от буксата. Работа за 120 лв. част и 10 минути направи си сам. А отне години на не-знам-си-колко сервиза и нищо от тях. Успех!
  12. Сега се сещам, че миналата неделя в София аз пък видях в задницата някакъв модел уж на мицубиши, но пишеше Outlendar - с две все едно нарочно разменени букви... Това пък какво ще да е било, някаква стара кола беше...
  13. Аз ще се пробвам за два през уикенда по съседски.
  14. Моя го правиха на два пъти в София. В показаната тема по-горе имам публикувани мнения по въпроса. Мога да помогна със съвет за ремонт в София.
  15. СтоянБ

    Евро категория

    И за да покажа, че не всички са такива, ето днес отговорът от Козелът за една малко сбъркана доставка.
  16. СтоянБ

    Евро категория

    Това получих като отговор на моето запитване. Поне някой в СБА събра кураж да ми отговори. Самият отговор не заслужава особен коментар.
  17. СтоянБ

    Евро категория

    Днес с моя дизел (на VW) бях на ГТП. Преди да си тръгна след прегледа питах да ми кажат подробно за газовете. При норма за димност макс. 0,007 за група 3 и макс. 0,004 за група 4, аз съм с показание 0,001. Но не могат да ми дадат група 4, защото съм с първа рег. 12.2008 и съм евро 4. Ниската димност отдавам на реглажа на дюзите, презацепването на ремъка, скорошната смяна на повредения дебитомер и горивото Shell V Power, с което се движа неизменно вече повече от 2000 км. Днес на пункта на СБА в Овча купел имах абсурден случай. След прегледа през миналата година веднага си запазих час за тази година през тяхната ел. резервационна система - за днес, за т.нар. линия 2, за нея даваха часове тогава. Вчера ми изпратиха напомняне, че имам запазен час в събота. И когато отидох днес се оказа, че въпросната линия 2 не работи в събота. Отидох на линия 1, но ми казаха, че няма как да имам резервация на линия 2, която не работела. Опитите ми да им обясня, че имам резервация естествено бяха посрещнати с насмешка. Нямаха възможност да ме вземат на линия 1, графикът бил запълнен. И тъй като днес трябваш да мина ГТП, отидох другаде, не се възползвах от талона за отстъпка в СБА, който имам от застрахователя и в резултат на другив пункт платих 60 лв., което ми се видя доста скъпо. В резултат на днешната разправия, за след една година имам резервации в пункта на СБА в Овча купел за линия 1 и за линия 2. А в понеделник ще им пиша имейл да ги питам защо не са ме уведомили, че спират линия 2 и да си потърся друга възможност - нали имат система и следва да видят какви резервации има направени. Вместо това, те ми изпращат напомняне да отида. Абс. тъпанари!
  18. Все повече приложения отказаха да работят. Звънях на фирмата продавач в София, но засега безуспешно. Днес обаче потърсих във форума на производителя Дасайта и открих такава тема. По съвет в темата деинсталирах webview. И приложенията тръгнаха. Веднага се появи актуализация за webview, ама да имат да вземат. Също така не актуализирам Коди (вж. по-горе) и Chrome, тъй като при актуализация той спира да върви. Вероятно пак някаква гугълска тъпотия.
  19. Лансер 9, дизел, двигател 2.0 DI-D, 140 к.с. Да споделя информация за това как след няколко години на неясноти и проблеми с неравномерна работа при студен старт и какви ли не опити за ремонти, най-накрая проблемът беше хванат и се оказа вероятно най-лесният и евтин за отстраняване. А проблемът се състои в това, че от няколко години периодично се повява един и същ дефект - при първоначално стартиране на двигателя колата се тресе, оборотите играят, от ауспуха пуши и мирише. Когато се вкл. климатикът става още по-зле. След известно време и след като по път загрее се оправя. Като се спре на място, пак се почва. Но не беше винаги така. Всяка година имаше дълги периоди, в които дефектът изчезваше, все едно друга кола. И после пак мистериозно се появяваше. Най-близкото наблюдение, до което достигнах след няколко години, беше, че проблемът се проявяваше пролетта, лятото, ранната есен. Имаше го и това лято. Правиха се много диагностики - няма грешки, всичко работи коректно - така твърдяха в сервизите. Дюзите - имат малки отклонения, но нищо сериозно. Турбото - сервизирано. Сменен беше темп. датчик, нямаше промяна. Щяха да мерят компресия на цилиндрите, но се отказах от това. Когато колата загрее и по време на път - няма проблеми. Разход по магистралата - 5.2 (карам с около 130 км.ч.) Преди 10-ина дни пак нещо се ядосах и се заприказвах с монтьора в един сервиз до нас. Той по принцип знае за моите проблеми. Преди година и половина при него чистиха дросела и ЕГР-а, темата е тук някъде. Но почистването беше през зимата. После през лятото 2021 г., както и това лято - същата пушеща история. Та той спомена, че може да е от дебитомера, т.е. нещо, свързано с въздуха. За това винаги сме мислили и разсъждавали, защото колата правеше проблема винаги, когато се прибера в Бургас за лятото. Всъщност, проблемът не беше само в Бургас, а през цялото лято, всяко лято. Т.е. при топло време. Но защо, каква можеше да е причината. Освен, че тогава пали без подгрев и на ниски обороти 830. Дюзите не работят добре при ниски обороти? Възможно ли е? Есента и зимата пали на 1300 оборота и тогава го няма дефектът. Също така ми направи впечатление, че при запалване двигателят отначало работи добре 7-8 секунди (т.е. всичко е наред) и едва тогава започва да тресе и да пуши. Т.е. нещо (не) се случва и почват проблемите. Прочетох в интернет, че най-лесният начин за тестване на дебитомера е да изкл. буксата. Очаква се колата да разпознае, че няма дебитомер и да взема предварително записани стойности в компютъра, т.е. нищо лошо не може да се случи. Откачих буксата, запалих. И това беше - колата заработи равно, не трепери, не пуши, не дими, не мирише, нищо общо с когато е включен дебитомерът. Ясна беше работата след толкова години мъки. И толкова посетени сервизи, които да казват, всичко с данните е наред, ама нещо не е както трябва - я дюзи, я компресия, я не-знам-си-какво. А то - една елементарна букса да се изключи за проба. Една минута работа. Поръчах нов дебитомер. Преди да пристигне и да го монтирам, свалих стария (много лесна процедура) и го напръсках със спрей за почистване на дебитомери (купих, реших, че мога да дам 25 лв.), ей така за проба. Монтирах го обратно, но пак пушеше и трепереше, не се оправи след моето почистване. Поне тренирах демонтаж и монтаж. Онзи ден монтирах новия. С него засега отначало пропушва съвсем малко в началото и не трепери изобщо, оборотите са стабилни. Като включа климатика на място, няма проблеми. Карам колата в града за проби, всичко работи нормално. И то в тези дни, когато в София е горещо може би за последно тази година. Т.е. сега беше последният момент да разбера, че проблемът уж е отстранен. Казаха ми, че тъй като дебитомерът, който сложих е същият като стария, няма нужда от адаптация. Необходимо е обаче да покарам 100-ина км., за да се натрупа съответното количество данни и всичко да заработи оптимално. Чудя се и каква е точната последователност на проблемите при дефектния дебитомер. Вероятно той винаги показва, че въздухът е с такава маса, че все едно е студен. Т.е. компютърът си мисли, че въздухът е студен и богат на кислород. Но времето е топло, темп. датчик подава, че е горещо, което означава запалване без подгрев и при ниски обороти. Но при очакване за въздух с маса на студен се подава повече гориво. И така повече гориво, но с горещ въздух и работа на ниски обороти - недобро изгаряне, кофти работа на двигателя, тресене и пушене. Това е обяснението, до което успях да достигна. Надявам се, че историята ще окуражи колеги с подобни проблеми да тестват подобно решение, ако имат като моите симптоми.
  20. Днес на мултимедията се появи интересен проблем. Не бях карал колата 2-3 седмици и имаше доста приложения за обновяване. Всичко мина добре. После обаче открих 2-3 приложения, които тръгваха на екрана, но почти веднага се затваряха. Напр. Прозрачен часовник и време, Bulgarian Radio, Motordata OBD. Заиграх се повече с Прозрачен часовник и време, че имам негов уиджет на основния екран и постоянно ми е пред очите. Приложението се отваря, след което веднага се затваря. След няколко опита андроид дава съобщение, че приложението често се стартира и предлага да го затвори. Преинсталирах приложението 2 пъти, все така не работеше. Интересно е, че изглежда самото приложение по някакъв начин работи във фонов режим, защото на уиджета се актулизираха данните за времето . Но самото приложение не се отваря на цял екран, където са настройките и всички данни за времето с подробности. Изчистих кеша, после изчистих и данните. Същата работа. Само веднъж по случайност успях да вляза в настройките на приложението, след което отново нищо. По същия начин и с Bulgarian Radio и Motordata OBD. Уж тръгват, след което веднага се затварят. Никога до сега не съм имал подобни проблеми. Някой да има представа какво може да се е объркало и евентуално дали може да се оправи без преинсталация (фабр. настройки) или да се чакат ъпдейти на приложенията? Същите приложения ги имам на смартфона и работят нормално. Като изкл. горния проблем, не съм забелязал мултимедията да не работи нормално. Само с тези приложения днес нещо не е както трябва. Други приложения, които пробно стартирах, работеха нормално.
  21. СтоянБ

    Питане за гуми

    Според мен притесненията са излишни. Ако тези гуми създаваха проблем за сигурността, нито щяха да ги проектират, нито да ги произвеждат и продават. А какво да кажем за акулите, по подобие на чиято кожа тези гуми се проектирани.
  22. СтоянБ

    Питане за гуми

    И аз съм виждал доста коли с такива гуми и съм се чудел. Да използвам темата, за да питам нейния автор - поради какви причини е избрал тези гуми, каква е логиката зад избора, бил ли е наясно при покупката с тази асиметрична шарка и какво са обяснили в сервиза при монтажа, те също следва да имат обяснение на странно изглеждащата шарка при монтаж вдясно?
  23. Най-вероятно автомобилът с двигател на VW (като моя) е Евро 4, т.е. без ДПФ филтър. Предполагам, че колата с японския двигател е с ДПФ и поради това е Евро 5. Тези различия също следва да оказват влияние както на обективното представяне на двигателите и колите като цяло, така и на субективните усещания, за които споделяш.
  24. Аз имам като тези (обявата не е моя, само за илюстрация я давам). И бих ги продал. Не са тъмни, алой са.
×
×
  • Създаване...