Премини към съдържание

gruio

Потребител
  • От него общо

    20
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което gruio е написал

  1. Днес гледах едно само с предно. Не ми хареса колата - седалките са удобни, но вратите са като от кашон като на деу или шевролет, малко като детска играчка ми се стори. Не можах да я карам, само ме вози джамбазина по един черен път. Конкретната кола също не беше добра. Ако някъде намеря където мога да я карам с над 100 да видя как е може и да си променя мнението.
  2. Мерси за предложението - може и да се възползвам ако имам път А иначе за проблема с ДПФ-а и ЕГР - не е ли възможно да се премахнат, или почват да пушат като печки? До колкото знам на доста хора им създават проблеми тези двете системи, не само при мицубиши.
  3. Малко е късно, но може да помогне на друг. Аз имах Спейс Стар(което отдолу е същото като каризмата) и като цяло май си имат проблеми със спирачките. При мен първо се беше спукал маркуч на предните - провери си ги дали имат пукнатини и сменяй. За няколко години така и не намерих маркучи за задните - на два пъти в различни сервизи се опитаха да ги сменят - поръчват но се оказва че маркучите не пасват. После във Варна ходих два пъти в сервиз и дадох около 400лв. Бяха свалили цялата система, вече не помня къде точно ми казаха че е запушването но някъде по тръбопроводите на задните спирачки имаше проблем. Като цяло не са им добри спирачките - задните ми бяха много слаби на мен - точно ги оправих и продадох колата.
  4. Малко да обновя информацията за Слави. Преди години бях ходил при него да ми оправи проблема на един Спейс Стар на който не бяха монтирали полуоската като хората и счупи иглен лагер в скоростната кутия, човека много съвестно я оправи и почисти и после не съм имал проблеми докато имах колата. Миналата зима купих един Авенсис който се оказа с проблем в скоростите(поредния лимон) понеже не съм от Варна, жена ми е от там реших, че ще му се обадя да видим дали може да помогне като пътувам на там след като не е мицубиши, и каза че няма проблем. Закарах я(беше и за смяна на съединител), оказа се че няма опит с тойоти много, както и да е нали е свестен му се доверих като каза че ще я оправи. След като свали кутията беше счупил едното зъбно колело на първия вал още преди да се разцепи кутията. Както и да е такива неща се случват, това за мен не е проблем - както се казва който не работи той не чупи. Даже ми помогна и с него обикаляхме да търсим други кутии, но се оказа че няма. След малко търсене в интернет намерих човек който ремонтира доста кутии от тойота, закарахме му кутията и той я разглоби пред нас, ремонта се оказа лагери на първичен и вторичен вал само, като човека имаше и счупената зъбчатка - всичко точно - отремонтира я за под ден мисля и после Слави си я беше взел и събрал колата Като отидох да си вземам колата първо я тествах и се върнах да си дооправим сметките, като цената за труда не съм се пазарил изобщо, проблема е че ми каза че съединителя ми струва 600лв а до колкото погледнах в нет-а същия модел и номер на лук с най-висока цена беше 360. Попитах го дали има някакви фактури/бележки за тези части и той каза, че няма нищо или не му давали на него защото били работили отдавна. При което му исках да ми покаже ако имат сайт къде струват по 600 лева - сайт нямали, поисках да ми даде телефона и да се обадя аз като външен човек да видим каква цена ще ми дадат като на непознат - нямали и телефон и какво сега да съм им звънял. С маслото за скоростите беше същата работа - мисля че каза че било 150лв за 3 литра а по-късно видях че е от 20лв. литъра. В край на сметка мисля му дадох 100лв по-малко отколкото трябваше. В общи линии ми остави горчив вкус с тия лъжи, а можеше просто да си добави парите в цената на труда и най-вероятно пак щях да му ги платя без да се пазаря, и другото е че се наема да оправя кутии които явно не е отварял. Малко ми е тъпо че трябва да ги пиша тези неща, понеже не е приятно, но също не е приятно да те лъжат. Преди години бях чел нещо подобно с цените на частите от някой във форума и тогава ми се стори как да каже леко дребнаво понеже ставаше дума за доста малко пари, но може би си му е практика да товари хората с цените на частите. Кой знае и на мен какви боклуци ми е сложил като лагери понеже и тях ги взема той, уж ги видях че пишеше Koyo и аз на кутиите. За 15к още не са се обадили та може и да съм изкарал късмет. Намерих си сега и снимките съединителя е Luk 622 1145 60 а маслото Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90.
  5. Мерси, да задължително ще се тества преди това, ако намеря някъде с номера. А освен двигателя при високи скорости как е в купето от към вятър? Малко ме притесняват тези модерните дизели, четох една тема за регенерации и ДПФ-и, и как като не изчакаш регенерацията ти остава дизел в маслото. И как трябвало да я караш по не знам си какъв начин. Не ми харесва идеята да си робувам на колата и разните му регенерации.
  6. Здравейте, Някой може ли да сподели впечатления от шумоизолацията в купето при магистрално каране? Замисля се за един ASX дизелов, но понякога ми се налага да прекосявам България и не ми се иска да ми е надута главата.По принцип не съм фен на дизела - предпочитам простите машини, но няма много избор на бензинови 4х4. Преди имах Спейс Стар от старите и той ми беше шумен, после взех един Авенсис който е сравнително тих, но много други неща ме дразнят, в спейс стар-а повечето неща освен шумоизолацията ми бяха ок - доста надеждна и безпроблемна кола се оказа и ASX-а ми изглежда като негов наследник, но искам да мога да се движа със 120-130 без да ми бучи после главата до вечерта.
  7. Извинявайте, че вигам тази мъртва тема, ама това било голяма драма с тия кабели. Поръчах някакви тесла т251б, но се оказа, че не влизат плътно в капака, не само заради оребрената част, но и самите лули или както им се казва там са по-дълги, та за това стърчат и с рязане няма да се оправи работата. Някой сменял ли ги е успешно тези кабели да каже марка и модел, и от къде може да се намерят. Утре ще звънна и в Ратола да видя имат ли изобщо нещо.
  8. Съжалявам, че пак задавам глупави въпроси, но за 1.3 какво е подходящо? Казаха ми, че ELF TRJ 75W-80W е добро, но малко се обърках понеже го продавали с различни стандарти - GL5 и GL4+. А тук където съм в сервизите са страшни глупаци и ме е страх да им се доверявам, че всеки път си оправям колата след техните ремонти.
  9. Аз имах подобен проблем на една стара Вектра бензин. Оказа се, че е запушен горивен филтър и когато давам повече газ, по-малко гориво преминавало през тръбопровода, или поне това ми обясниха в сервиза. Минах само 300+ км с 80 една нощ за да се прибера.
  10. При мен е точно както DJ Tymbi го описа и за това не съм се притеснявал много, понеже по моята логика ако имаше нещо нередно би трябвало оборотите на колата да "играят" и когато не съм в движение, но това се случва само при движение със скорост на свободна, при спрял автомобил нямам никакви проблеми с оборотите. Твърде съм малък за да съм има Москвич, да научих се да шофирам на баща ми на ладата и след това не съм има опит с руски машини. Аз лично нямам нито една от системите на колата си от изброените от теб, а отделно и те са системи за безопаснот, няма как да ограничат прегряването при спускане на 1000 метра денивелация за 15км например. Не случайно при големи спускания (Варна-Бургас, "Стражите" близо до Калофер) има знаци на който пише "Моля преминете на по-ниска предавка". Който е прегрявал спирачки по завой знае тръпката.
  11. Мерси много. Двигателя е 1.3, днес взех някаква полу-синтетично ла Лики-Моли 10w40. А пък маслото на скоростите мисля другия месец при първа възможност да го сменя.
  12. Интересно ми е понеже при мен също е така на двигател 1.3.Току що се прибирахме с един Space Wagon 2.0 GDI, и той държи една идея по-високи обороти, но не минават 1000, около 900. Лошото при мен е, че нямам оборотомер и незнам точно колко оборота държи. Мартине твоя двигател какъв е? Аз пък не познавам нормален човек който при наклон да не си помага за убиване на скоростта с двигателя. Какви са тия 1000 системи за който говориш, че ми стана интересно. Или и ти си от хората които постоянно се оплакват, че предницата им тресе при спиране и са сменили незнам си колко маркови диска.
  13. Аз не съм особено компетентен, но да питам с какви гуми(като размер) я караш колата?
  14. Ами за space star - имам такава и мога да кажа че вози твърдо, за сметка на това аз съм доста дълъг и обикновенно не ми е проблем возията ами седалките, именно те са ми страшно удобни. Като двете неща ги сравнявам с коли които съм карал повече - Lanos, Vektra A, A6 - от първите, Zafira A, Tacuma. Space Wagon-a вози мега мазно и е огромен, но по мой наблюдения всички разходи са х2 при него.
  15. Здравейте отново, Количката си върви, за съжаление не съм я карал достатъчно - няма и 10 000, скоро ще сменям пак маслото :icon_clap:. Това което сложиха последния път беше някакво AGIP 10w40 в квадратна триъгълна туба от 4л. След като я изкарах от сервиза не е барнала грам масло за тези километри. Въпроса ми е какво масло бихте ми препоръчали за този двигател, понеже с това зимата на няколко пъти чух причукване от клапаните (предполагам е възможно и от много ниските температури тук). Това което повече ме притеснява в момента е скоростната кутия(1-ва и 2-ра са малко влизат малко по-трудно) и смяната на масло, от къде мога да си намеря маслото което препоръчва производителя -ELF Tranself TRX 75W-80W и колко би ми излезнало това удоволствие. Знам, че най-вероятно има заместители и/или по-добри масла, но не ми се взлиа в тази дълбока тема и преподчитам да ползвам това.
  16. Всичко е наред вече. Явно в Италия мразят да сменят масло и картера, и маслената помпа са билиза затлачени от боклуци, за това колата в колата е имало повече масло, количестовото е било нормално, но боклуците много са вдигнали нивото. В сервиза казаха, че няма поражения по двигателя, на като мина няколко хиляди ще си проличи, за сега имам около 400км. без проблеми.
  17. Благодаря на всички, колата е пред сервиз и утре ще се търси проблема, като се разбере какво е ще пиша. Има и съмнения за запушена цедка/филтър на маслената помпа, ама за сега всичко е гадаене. Нали знаете колкото хора толкова и различни предположения. Надявам се само да е дреболия, че на кой му се влиза в разходи и губене на време.
  18. Като се замисля най-добре направо един нов(на старо) двигател и да не се занимавам с глупости, че като тръгна по майстори може и колкото два да ми излезне и пак нищо да не оправят. Проблема е само, че няма как да разбера дали евентуално другия двигател е читав.
  19. Мерси много за вниманието, проблема е, че като загрее и лампата почва да свети в ниските обороти, като дам леко газ изгасва, но след това пак почва да свети и при по-високи. Има ли някаква теоритична вероятност да е ремъка на помпата? Иначе двигателя звучи и работи съвсем нормално. Колата е от Италия, но съм я купил от приятел и съм 100% сигурен, че той не се е гаврил с колата, но незнам от кой и как е взета в Италия. Да ви питам последно ако някои има представа - какъв е най-лошия вариант в цифри(приблизително), и за читав сервиз в Пловдив?
  20. Здравейте, Това ми е първото мнение тук за съжаление не по особено приятен повод. В четвъртък си взех Space Star 1.3 2000г. Много готина количка, но тук ще почна с проблема. След като я регистрирах отидох за смяна на ангренажен ремък, ролка, масла и филтри. Същата вечер и навъртях 20-на километра и реших, че всичко е наред и трънах на път - качих се на магистралата от Пловдив към София, но на 102 километър лампата на маслото ми присветна, след което си светна за постоянно и спрях, изчаках 20-на минути и запалих отново, работи малко на място и лампата не светеше, и след около километър пак светна, пак изчаках запалих я - отново не светеше, но след няколко минути пак светна при ниските обороти, а при лека газ гаснеше, и повече не съм я палил. Не съм гледал дали качва добре масло понеже не ми се правеха повече експерименти, и ме прибраха в Пловдив. До колкото помня от този форум тези двигатели събират около 3.5 литра масло, на мен ми е останало в тубата около половин литър(от 4 литра), а на щеката нивото беше доста над максимума, което ми се струва странно. Проблема се получи при загряла кола след като бях минал около 100-на километра, знам, че във форум няма как да се разбере какво и има, но все пак се надявам на някъв съвет/мнение. Взех номерата на Милен и Мартин от форума и мисля по-късно през деня да им звънна. Другия проблем който незнам дали е проблем - забелязах леко биене на ролката на коляновия вал където са вързани ремъка на климатика и маслената помпа, а незнам това дали е нормално - все пак не разбирам особено много от коли така, че ме извинете ме ако не съм назовал нещо с правилнито му име.
×
×
  • Създаване...