Премини към съдържание

vld1

Потребител
  • От него общо

    210
  • Регистрация

  • Беше тук

Местоживеене

  • Град
    Worldwide

Информация за профила

  • Пол
    Мъж

vld1's Постижения

Често присъстващ

Често присъстващ (7/14)

  • Първа Публикация
  • Сътрудник
  • Начален Разговор
  • Първа Седмица
  • Един месец

Спечелени Значки

2

Репутация

  1. vld1

    Eclipse 1997

    Освен всичко друго - скоростите са изобразени схематично върху скоростния лост... Моля, за безопасността на всички, пробвайте как работят скоростите на полигон
  2. Абсолютно същото нещо ми се е случвало и на мен, на Мицубиши Колт - наистина неприятно. Реших проблема по същия начин - спрях и изгасих мотора. Според мен жилото е заяло някъде и дросела е останал отворен. Само веднъж ми се случи.
  3. vld1

    Съединител?

    Да си отговоря - взех Aisin DK комплект, но втора ръка. Благодарение на Дидо Мицубишито (Хасково). Дано да ме изкара докато колата е моя. Поздрави.
  4. vld1

    Съединител?

    Здравейте, колеги. Да не пускам нова тема, ще питам тук. Става въпрос за Mitsubishi Colt V, 1,3 - каква марка съединител да взема? Предполагам ще ми предложат Валео, но дали да не предпочета Айсин? Говорим от всички разпространени, които има по магазините. А всъщност притежавам и оригиналния феродов диск на съединителя, на който пише Aisin DK, и е с тампони вместо пружини. Майсторът обаче настоява да ми смени целия комплект, на мен ми се иска да си използвам оригиналния. А той беше свален преди 5 години при друг ремонт, но има още доста ресурс. А симптомите са - изпържен съединител при шофиране с висока скорост :icon_clap: .
  5. Ето в това видео представят това, което описва DJ-я - на 4:50 мин. Поствам го за по-голяма яснота на четящия. https://www.youtube.com/watch?v=Chhe2F_-2Bo
  6. Още един глас за Дидо Мицубишито Гаражът му е претъпкан с всякакви части и то само на Мицубиши - за всички модели. Самият той кара Лансер. Много коректен пич, ако сте редовен клиент, прави отстъпки ;)
  7. vld1

    Скъсан ремък на Colt ?

    Да се скъса вала, без да се скъса ремъка, не ми се вярва. Ремъка може лесно да се види дали е скъсан - маха се пластмасовия капак отстрани и се вижда. И аз съм с Континентал на всички ремъци, предния път бях доволен, сега обаче пистовите ремъци свирят... ще ги видим.
  8. Моите продължават да свирят след около 7-8000 км навъртени. Свирят по същия начин - при първото палене, около 5-10 секунди. Подозирам, че няма да спрат, явно са си такива ремъците.
  9. vld1

    Скъсан ремък на Colt ?

    Разкажи за ремъка - марка, километри, защо го скъса?
  10. vld1

    Придърпване при палене

    Няма марка, вземи някаква и сипи. При мен проблемът остана във времето... сега пак се проявява. Съмнява ме горивен филтър, не съм го сменял.
  11. vld1

    Крипто валути

    Нищо не разбирам от темата, но за мен от цялата работа мнозина ще изгорят, а малцина ще спечелят всичко - това ще се случи като гръмне балона. Малко е като тотото - всички даваме по 2лв за да може 1-2ма да ги приберат. Иначе колегата си купи Етереум, от там чувам туй-онуй.
  12. Тук май има противоречие. Ако правилно си засякъл и наистина гори 16/100 градско, си е много. Нормално е да ти гори 12/100 за този мотор (но зимата разхода се вдига, имай предвид). Както колегата каза, слагай му газ, и няма да ти гори много Смени свещи и кабели, ако не си. Горивен, въздушен филтър. Масло и маслен филтър. Ремъци и ролка. Разход се засича на принципа или "пълно-пълно", или както аз правя - на голям диапазон пълнения. Примерно за 1000км колкото бутилки съм заредил, си смятам. А не да заредя 5л, да видя колко ще мина, после пак... Пълно-пълно означава - пълниш до горе, караш примерно точно 100км, допълваш до горе пак, ако си допълнил 12л, значи толкова ти е разхода.
  13. vld1

    Придърпване при палене

    Пробвайте и добавка в бензина за отпушване на дюзи, може и да има ефект.
  14. След като намериш буксите, е добре да провериш дали идва ток до тях (най-вероятно не, понеже нямаш бутон в купето). Ще трябва да смениш и бутона и може би някое реле да сложиш, което ги управлява. Аз преди време също исках да сложа халогени, но поради всички тези липси, сложих други халогени с нова инсталация и друг бутон.
  15. Подкрепям това мнение напълно. Сега, като застудя времето, моята също започна да гасне след първо палене - паля, пали без проблем, след 2-3 секунди гасне. Може да не подкачва веднага бензин, може дюзите да са запушени... Един колега от форума преди време беше направил следното предположение: "пикаещи дюзи" - при първи старт колектора е студен, горивната смес не е хомогенна (дюзите я подават на струя) и колата се дави. Докато загрее е мъка. После от горещия колектор бензина се изпарява, горивната смес вече е хомогенна, мотора я изгаря без проблем... Само не мога да си обясня, ако наистина е така, защо играят оборотите? Колата се самофорсира за около 10 сек, после оборотите падат, започва да се дави за 2-3 сек, после оборотите пак се качват... И в този случай, като обърна на газ, оборотите са бетон!
×
×
  • Създаване...