Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

power4oo

Потребител
  • От него общо

    54
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което power4oo е написал

  1. Зо OEM ,само поръчка отвън ,Япония ,Дубай .....
  2. Джанти за Мицубиши 5Х113,4 6,5J х 16 Уникални ,като нови . С датчик за налягане . Цена 650 лв
  3. Здравей, малко късно ,но все пак . Този вал е 8V клапанов, моя е 16 V ,няма да стане нищо ☹
  4. Здравейте! Възможно ли е да се монтира 6 степенна ръчна скоростна кутия на Мицубиши Спейс Рънър 2000г ,2.0 , 16 V , SOHC, 136 к.с. ? И ако може ,от кое Мицубиши става ? Благодаря Ви предварително!
  5. Този номер (MR507252) на инжектора излиза за Еклипс III ? Имаш предвид с този да заменя стоковия на Рънъра ? :rolleyes:
  6. Да,мисля да сложа инжектори с по-голям дебит,но какви да бъдат те,като не зная и моите какви са ? :help: :rolleyes:
  7. Според теб,какво ще стане с това,което аз искам да направя.Двигателя е 136 к.с. и при всички тези доработки ,които искам да направя,какво ще се получи? Колко к.с. ще се добавят ,и колко по-бързо ще ускорява от стандартното в момента?
  8. ...... ""и защо това с което казваш, че си се захванал няма да стане по лесния начин (този, който си описал)"" ....... Тук не те разбирам ? Къде съм го написал това? :rolleyes:
  9. Ако мина на DOHC,предполагам,че ще се усложни със смяна на някои допълнителни неща,като запалителна с-ма и др. електроника,което мисля,че се усложнява.Имам такава глава DOHC от Еклипс,но за съжаление е обърната,т.е. ангренажа е от дясно,а на Рънъра е от ляво :icon_blush: :icon_crying: Инъче щях да сложа нея- DOHC
  10. Да,и не с един,а с 4 (два двойни) .С това да не би да намекваш,че механиката можеш да си я напасваш по-добре от електрониката ?
  11. A как, тогава на баба наста (ладата) ,която няма електроника,като се направи това,което искам да направя с мицубишито, тръгва като щура ? :rolleyes:
  12. Двигателя е на реални 125 000 км. изобщо НЕ е за ремонт,просто идеята е да се ПООТВОРИ за да ускорява по-бързичко,НО БЕЗ принудително пълнене.Та за това искам някой да помогне.Има валове,с които просто се пълни малко повече мотора.Чудя се,защо всеки предлага турбо? :rolleyes: То е ясно,че с турбо е най-добре,но в този случай не се иска.Другото,което е възможно да стане е;- Дали, спортен вал ,който правят за 4G64 sohc 16V,или 4G69 sohc 16V,ще стане за моята глава,която е 4G63 sohc 16V ? :help:
  13. Вече двигателя е изваден от купето ,така че трябва да се направи най-удачния избор,но без турбо :rolleyes:
  14. Тук е хубаво да се включи някой,който наистина знае ,дали става вал от 4G64 2.0 SOCH 16V,на 4G63 SOCH 16V ,защото в гугъл излиза,че се прави вал за 4G64 SOHC 16V
  15. Търся да купя кора за под двигателя Спейс Рънър 2000г.
  16. Никой ли не знае :rolleyes: Тоя форум,не е ли за това да си помагаме :rolleyes:
  17. Търся да купя щора за багажника на Спейс Рънър 2000г.
  18. :mitsu-smiley: Здравейте колеги,малко :help: от ваша страна за моето двигателче,което се опитвам да го поотворя малко. Трябва ми среден вал ,не такъв ,при който да нямам празен ход,а такъв който да се кара нормално .Започнах да разглобявам двигателя (4G63,SOCH,16V ) ,размислих,че като правя нещо,то поне да е пълноценно.Идеята ми е такава: - Да олекотя коляновия вал,маховика (и балансирам) ,да разширя и полирам всмукателните отвори ,също и изпускателните,да направя изпускателни колектори с по-големи отвори,както и тръбите до крайното гърне, да сменя инжекторите с по-големи,малко да сгъстя горивната камера ,и остана само да сложа вал,който да пълни и празни малко повечко от стандартния за това,ако някой знае от къде да си набавя такъв вал да сподели.Общо взето това е,ако има още нещо за допълване,помагайте :help: :mitsu-smiley:
  19. power4oo

    Смяна на двигател

    ЕЕЕееее ,никой ли не знае откъде да си намеря вал за ванчето (4G63 SOCH 16V,136 к.с.) :mad: ? На мен ми трябва среден вал ,не такъв ,при който да нямам празен ход,а такъв който да се кара нормално .Започнах да разглобявам двигателя,размислих,че като правя нещо,то поне да е пълноценно.Идеята ми е такава: - Да олекотя коляновия вал,маховика (и балансирам) ,да разширя и полирам всмукателните отвори ,също и изпускателните,да направя изпускателни колектори с по-големи отвори,както и тръбите до крайното гърне, да сменя инжекторите с по-големи,малко да сгъстя горивната камера ,и остана само да сложа вал,който да пълни и празни малко повечко от стандартния.Общо взето това е,ако има още нещо за допълване,помагайте :mitsu-smiley: :mitsu-smiley: :mitsu-smiley: :help: :help: :help:
  20. power4oo

    Смяна на двигател

    Здравей! Би ли ме посъветвал вал от къде да си намеря ☺
  21. power4oo

    Смяна на двигател

    ...... Блока същия ли е с обикновения или има допълнителни неща по него?
  22. power4oo

    Смяна на двигател

    Да , по разучих за него,така е прав си. Ми ,надявам се някой ден да ми попадне такъв и да си поиграя с него повечко ☺
  23. power4oo

    Смяна на двигател

    Аз,лично имам такава, не съм чел . По принцип теорията трябва и да се практикува. Пак ви казвам, че и без турбо става , НО с турбо става повече, а тук не се иска толкова много, просто малко да се по отвори,да се олекоти двигателя за да ускорява по бързичко, отколкото е сега ☺
  24. power4oo

    Смяна на двигател

    Чудя се,тогава как обикновен ладов двигател от 70 к.с.става около 140 к.с.,с леки промени ,с не по 4 клапана на цилиндър , а с по 2 клапана, без турбиниране , без електроника. ...... ??? ☺
×
×
  • Създаване...