Премини към съдържание

GMM

Потребител
  • От него общо

    127
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което GMM е написал

  1. Ето и малко инфо от Русия. Подобен проблем, който налага смяна на гарнитурите, но изглежда се появява отново, спред няколко по 10 хиляди, което според мен ще предположи изкривяване на пластмасовия колктор или леглото на главата. - Може и да греша. Но поне е сигурно, че не е изилоран само при мен случай. https://www.drive2.ru/l/9453114/
  2. Благодаря. Да гаранционна е. Ще я водя скоро за смяна на консумативи и ще помоля да я погледнат. Странна работа.
  3. Здравейте, Нормално ли е да има омазняване около болтовете на всмуктелния колектор. Около най-денсия болт (погледнат двигателя оптред ) е най-солно. Двигател 1.6 бензин (4A92) - 35 000 km. ASX. Не изгежда, като телко малсо а като тънки маслени пари, по-които полепва прах. Колата е напълнена с масло почти до горния показател на щеката. След 13 000 км си е все още до там маслото. Благодаря предварително.
  4. GMM

    Оригинални чистачки Valeo

    Много Благодаря sadoman!
  5. 1.5 мотора според мен е доста добре помислен. Освен Direct Injection има добавен и Port Injection за да елиминира проблема с Carbon Buildup, от който страдат май-всички мотори с Direct Injection в по-голяма или по-малка степен. VW например не слагат Direct and Port Injection на 1.0 и 1,5 TSI. Само на мотори 2.0 TSI и нагоре са добавили port injection от края на 2017. Това е знак, че Mitsubishi са помислили много преди да пуснат двигатела на пазара, и са се опитали да създадат от самото начало безпроблемен автомобил. Поне аз така си мисля.
  6. Здравейте, Откъде мога да си поръчам оригинални чистачки Valeo?
  7. Привет 'iihh'. Карах първия си ASX 1.6 Безнин до 155 000 и го продадох без никакви ремонти или проблеми по окачването. До последно всичко беше здраво. За 155к килмотра са сменени, предни накладки, масло скорости, свещи. Другите смени са течности/филтри според сервизните интервали, като съм сменял на около 15к (не съм чакал 20к километра). Проблема с привключването от първа на втора при студен двигател е моя тема. DJ Tymbi го оправи , като смени маслото на скоростната кутия. Колата бе на 80 000км. Не съм имал препблеми след това. (много съм благодарен на DJ-a за отделеното време и помощ !) Октомври 2017 си взех същият ASX - моделна година 2018. Отново 1.6 бензин. От 2011 година шофорам този модел. Мога да кажа че: Колата не е нито слаба, ното бърза. Недостиг на мощност се усеща на най-големите баири по нашите магистрали които са 2. Но по надолнище достига органичението от 140км много бързо. Предсказуемо поведение на пътя и евтина за покупка и подръжка. 6.5 е разхода смесено. И на предишната и на сегашната. Много приятна и лесна за шофиране и маневриране. Не изморява на дълъг път. Евтина, здрава, непритенциозна кола, която не се среща често по улиците. Недостатъг: в града няма. Извън града и липсва турбото на някой места по-магистралите, но то носи допълнителни разправии ако е Direct injection съвсем. Поздрави
  8. Благодаря на всички включили се за съветите. Opel Moka - не ми харесва ни витре ни вън. Ford - не е моята марка. Имал съм няколко. Няма да коментирам. Dacia Duster - много добра за парите си машина - но за служебен автомобил, не за личен. Jeep Compass - не се продава тук като че ли. Skoda Yeti - 1.4 tsi 150 HP и 4wd под 40 000 лева. - определно ще помисля. Hyundai Tucson и Kia Sportage са 50 и 50 + хиляди. Много ми харесват но висока цена. С риск да ми теглите една....... Толкова ли е зле Сузуки S-Cross, в сравнение със Skoda Yeti или Renault или останалите марки, които споменахме вече? Колата е хубава и доста добре oбезшумена, с голям багажник. Handling-а не е лош също. Цената е прилична. Много екстри. Допадна ми много. Само да не се троши - от това най-много ме е страх.
  9. Много ви благода за съветите. Quashqai и HR-V страдат от синдром 'прозведени в Англия' - много оплаквания от качеството на сглобката. Иначе HR-V много ми харесва. CX-3 е много малко и ниско. CX-5 е чудесно но е 50к+. Citroen i Peugeot 2008 не ми харесват. Renault Kadjar - много ми харесва но не знам нищо за тези коли освен,че Renault водеше класацията за ненадежност НО това се променя с последните им модели. Например Capture не е толкова ненадежден. Проблема е, че е малък - в класа B като CX-3, 2008. Kajar определено ми харесва, но нищочко незнам за TCE 130 мотора. Абе толкова много коли и ни една по-достойна от ASX.
  10. Цената на Tucson надминава възможностите ми. Няма да е на лизинг. Задачата е до 40к лева. Кола с клиренс от 180 нагоре и компактни размери. Багажник над 400 литра. Хубав икономичен бензин. Не по голям от 1.6. Най-важано е да е здрав и надежден. 4х4 е по скоро изключение. Ако имате други идеи помагайте. Аз се изчерпах. Мислех, че новия s-cross или Vitara са добра алтернатива на ASX.
  11. Поправка : 1.4 BoosterJet a ne turbojet
  12. Много благодаря и на двамата. Двигателят твърдят, че е нова разработка на suzuki. 1.4 Turbojet. 4x4 е реализирано с multiplate wet clutch. Нещо като haldex доколкото разбирам. Яд ме че Mitsubishi нямат никакво присъствие на нашия пазар вече. Като отидеш в автосалона им се мъчат да те изгонят. DJ прав си. И аз незнам, за какво ми е това 4х4. За един два пъти в годината, когато и вериги биха осигурили в пъти по-дорър грип от всяко 4х4.
  13. Здравейте, Резделих се с моя ASX на 150 000 км, със сменени предни накладки и предни чистачки за 5 години. Извинявам се, че ще попитам за друга марка тук, но от 10 години съм ползвател на Mitsubishi и тук намерих изключително компетентни съфорумци с голям опит и знания. Та този път мисля да изневеря и съм се насочил към Suzuki S-cross facelit от тази есен. Причина е налието на 1.4 турбо бензин. Много приятен за шофиране. Причина е и липсата на автомобили в БС. Нямат доставки и са им ирязали екстрите. Както и ги продават на цена доста по-висока от тази в европа. Имам две колебания. Надежност. - За Mitsubishi тя е безспорна и затова винаги е била предпочитана за мен марка. Незнам как е при Suzuki. Колябая се между предно и 4wd. Заслужава ли си новата система allgrip, или е проблемна и слаба, както тази за Ignis и SX4? Като цяло искам да разбера дали ще имам проблеми при нормалнна експлоатация с 4wd или е излишно усложнение. Птоблеми с течове, полуоски, допълнителни кардани, шум, виене от дисбаланс. Всички тези неща ме притесняват. Страхувам се да не се окаже направена от недостатъчно надежни или слаби компоненти, които биха усложнили и оскъпили експлоатацията на колата. Дефиниция на нормална експлоатация: 99% асфалт (планински месности), 1% излет на поляна. Предварително благодаря за отговорите. Ако решите, че темата не е подходяща я изтрийте или преместете.
  14. Привет. Собственик съм на ASX 1.6 бензин. 4 години. Тази седмица направих 100 000 км. На всеки 20 000 или един път годишно - 300 лева за обслужване. Аз не съм чакал никога до 20 000. Сменям масло на около 15 000 най-много. Една смяна на спирачна течност на 50 000 или две години. 27 лева по спомен. Все още съм с оригиналните спирачки и чистачки. Среден разход 6.4 за изминатите километри. Обмислям да заменя моя с нов ASX.
  15. Привет Пламен, Това масло са сложили преди 2 седмици. MZ311127. - Незнам дали е правилното. Приемем съвета за сервиза. Даже си избрах такъв. - Още си карам Carismata, която е поддържана при DJ Tymbi.
  16. Привет колега, Гаранцията изтече декемри месец. Колата закупих от официалният дилър на Mitsubishi в Чешка Република. БС отказаха да одължат гаранцията, тъй като колата не е закуна от тях, въпреки че е сервизирана само в БС. Проблема със скоростите не е голям и някак си зависи от околната температурата. Просто не искам да се превърне в по-голям, ако някаква регулировка е нужно да се направи, а не направена. Когато поисках смяна на масло ми се учудиха, и първата реакция беше - масло на скорости не е нужно да се сменя. Да аме не. Така че допъскам , че може да име нужда от отрегулиране на съединител, напромер. За 80 000 може де има някакво износване. Разбирам, че едва ли някой може да ме посъветва тук вув форума. Ще покарам още 80 000 и ще видим. Поздрави, Георги
  17. Привет Колеги, Ето и първият проблем с колата. Откакто застудя сутри не мога да включа нито първа, нито задна. Трябва да понатисна здраво за да включа. Мисля, че проблема го има само когато температурите са между +5 / -5. - но може и да си въобразявам. Когато колата загре няма проблем, въпреки че първа не влиза така гладко като едно време. Колата е на 80 000 но от тях 70 000 са магистрала. (Няма симптоми на износен съединител или на недостатъчно отцепване на съединитела. (когато пердавката влезе, колата не помридва и няма никакви шумове). Масло скорости е сменето преди седмица. Гледах че привода от лоста до кутията е метално въже. Дали не трябва да се регулира? Имате ли идея по симптомите, каква е диагнозата? Поздрави, Георги
  18. Брагодаря Svetliof, Много полезен и изчерпателен отговор. Мисля, че всичко е ясно. Весели Праздници на всички! Георги
  19. Привет и Благодаря на всички! Цвна в БС за масло и смяна е 100 лева. Тъй като времето ми е много ограничено, няма да мога да копувам от едно място да сменям на друго и т.н. Докато разгледам Outladera маслото ще е сменено. Темата с GL стандартите ми стана много интересна. Оптиах са да намеря отговор - защо съвременен автомобил се произвежда за стар стандард масло. GL-3 e Inactive от доста време. API Category GL-3 (inactive*) designates the type of service characteristic of manual transmissions and spiral-bevel axles operating under mild to moderate to severe conditions of speed and load. These service conditions require a lubricant having load-carrying capacities greater than those that will satisfy APL GL-1 service, but below the requirements of lubricants satisfying the API GL-4 service. API Category GL-4 designates the type of service characteristic of spiral-bevel and hypoid gears in automotive axles operated under moderate speeds and loads. These oils may be used in selected manual transmission and transaxle applications. По форумите прочетох, че масово слагат GL-4 вместо GL-3. Но никъде не намерих официално изявление, че GL-4 има Backward Compatibility с GL-3 Аз исках да сложа Motul , но маслото кето излиза на сайта им за моята каручка няма никакъв стандард (GL) описан в спецификацията. Поздрави, Георги
  20. Привет Svetliof, Рових се нощеска, и честно казано, не намерих никакво масло, което да съответства на спецификацията освен маслото на мицубиши. DIA QUEEN. Само то и някакво на лики моли съответстват на спецификацията. От къде мога да си купя масло, само от официалното представителство на мицубиши? Наистина 75w80 много, но нито едно от тях не е GL-3. GL4/5 колкото искаш.
  21. Svetliof/Miroslav, Благодаря за бързия отговор. Какво масло произодител/продукт бихте препоръчали?
  22. Привет на всички. Може ли да помогнете със следното: 1. ASX 1.6. бензин (75 000 км.) - На кокло хиляди трябва да се смени маслото на скорустната кутия? 2. Това масло подходящо ли е? - http://www.prospeed.bg/bg/product/4202/0. По-подходящо ако има такова? 3. Къде бихте препоръчали да се осъществи смяната - София. (Сервиз в който знаят какво правят с грижа за колата). Ако споделите, къде сам мога да проверявам за препоръчаните от производитла интервали на смяна на консумативи, ще съм много благодарен. Предварително благодаря за съдействието. Поздрави, Георги
  23. Дискусията е инересна. Мислех, че само аз съм идиот, бидейки против дизелите.Мен също никой не може да ме накара да си купя дизел. Причини много. Аз живея в балкана и работя в града. Пътувам всеки ден.ASX-a ми е 1.6 бензин. Разбира се само предно.Проблем досега не съм имал имайки впредвид, че тук времето е спряло преди 200 години и пътя се чисти през няколко години. То всъщност е силно да се нарече път.Само да споделя, че ако падне сняг и 4x4 не оправя положението. Трябва ви истинска машина, която пък не е особено приятна за каране по магистрлата.За сняг компромисен вариант според мен като подходящата кола е леката като тегло с голям клиренкс и правилно балансирано тегло между преден и заден мост.. При хубав сняг само вериги помагар. При още по-хубав сняг - Уаз или нещо по-голямо. Забравете за паркетниците.
  24. Честито и от мен. Карам ASX1.6 бензин от декемри 2011. 72000 км. Много удобен всекидневен автомобил. Приличен хендлинг.Върви може би достатъчно. Зависи какво си карал преди това. Среден разход 6.2. Недостатък: шумно копе при скорост над 130 км/ч. Проблеми не съм имал досега. Сменяни са само консумативи (масло, филтри), и спирачна течност на 2 години. За дизела незнам. Аз страдам от една болест наречена дървен философ. Никой не можа да ме убеди да си купя дизел. Reliability. Знам, че върви повече, исками се да имам по-мощна кола, но не мога да си представя да посещавам сервиз по-често от един път годишно. Затова си взех mitsubishi бензим - за да го карам без да мисля много за колата. Друго не се сещам. Поздрави,Георги
  25. И аз искам да знам. Моят е на 70 000 и няма никакво скърцане все още. Мерси.
×
×
  • Създаване...